NAŠI STRUČNJACI SU PODIJELJENI OKO BUDUĆIH MJERA: /

Jedni bi uskoro otvorili kafiće, drugi ne bi. Ne slažu se ni oko još jedne stvari

Image
Foto: RTL/Screenshot

U prvom proljetnom 'lockdownu' kafići su bili zatvoreni ukupno 53 dana, a u ovom zimskom zatvaranju ne rade već 47 dana

14.1.2021.
22:23
RTL/Screenshot
VOYO logo

Epidemiološka situacija iz dana u dan je sve bolja, sad smo prosječno na samo 400 zaraženih dnevno, a Krunoslav Capak i članovi stožera su najavili kako će brojka od 300 zaraženih dnevno biti okidač za popuštanje epidemioloških mjera, javlja RTL.

Podsjetimo, donedavno je Hrvatska bila najgora europska zemlja po broju zaraženih. Ali ne treba još otvarati šampanjac, sve epidemiološke prognoze dosad su se pokazale promašenima, počevši od onih legendarnih "ključna su iduća dva tjedna" do "pobijedili smo koronu" od "građani su neodgovorni" do "građani su odgovorni", premda su građani ostali manje više isti, osim što smo u tom periodu ostali bez 4470 sugrađana umrlih od korone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još uvijek traju znanstvene i poluznanstvene prepirke o tome što je suzbilo epidemiju. Postojeće epidemiološke mjere ili imunitet krda. Ne bi nas te prepirke toliko zanimale da nas ne zanima hoćemo li u ponedjeljak 1. veljače ujutro konačno moći na kavu i pelin ili ćemo i dalje apstinirati.

Čim malo sunca probije kroz oblake očito je koliko Hrvati pate zbog zatvaranja kafića. "Navikao sam se, ali fale mi definitvno kafići". "Fale mi strašno naravno, evo tu smo se naručili kavu i družimo se". "Pa jesam se naviknuo, ali se ne želim naviknuti na situaciju, nadam se da će se sve što prije vratiti u normalu", kažu građani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'DO 1. VELJAČE ĆEMO VJEROJATNO BITI ISPOD 300 ZARAŽENIH DNEVNO'; Polašek komentirao Lauca i Bakića: /

'Iz jednog ekstrema idemo u drugi'

Image
'DO 1. VELJAČE ĆEMO VJEROJATNO BITI ISPOD 300 ZARAŽENIH DNEVNO'; Polašek komentirao Lauca i Bakića: /

'Iz jednog ekstrema idemo u drugi'

Lauc za lagano popuštanje mjera

Već smo sada zaboravili, ali u onom prvom proljetnom lockdownu kafići su bili zatvoreni od 19. ožujka d 11. svibnja, dakle ukupno 53 dana, a u ovom zimskom zatvaranju ne rade već 47 dana i ne izgleda baš da će uskoro biti otvoreni. Dvije su glavne struje – proOtvaranje i proZaoštravanje.

"Ono što si mi možemo priuštiti da počnemo lagano popuštati mjere, osobno prvo bih išao na popuštanje dječjeg sporta, restorana, teretana, terasa kafića, same zatvorene prostore nešto kasnije", kazao je član znanstvenog savjeta Vlade Gordan Lauc.

"Bila bi greška sada otvarati. Vjerojatno treba još pooštriti jer brojevi su išli prema dolje, ali virus je daleko od toga da bude pod kontrolom", pojasnio je Andrej Trampuž, infektolog iz berlinske bolnice Charite.

Kako je došlo do pada?

O čemu se ustvari radi. Sve korona brojke u Hrvatskoj su u padu. Prije mjesec dana bilo je 334 novohospitaliziranih dnevno, danas 165. Prije mjesec dana imali smo 25.000 aktivnih korona slučajeva, danas 5 puta manje. "Ove mjere doista djeluju i nemojte mislite da sad svodimo račune i da smo mišljenja da je kraj epidemije", izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No još uvijek traju rasprave kako je došlo do pada. Lauc smatra da je za pad slučajeva zaslužna i prokuženost i Vladine mjere, a slovenski infektolog s berlinskom adresom kaže – samo mjere, ništa prokuženost.

"To je posljedica ovih mjera nema prekuženosti još to je ispod 15 posto prekuženosti sada, možda će biti za par godina krvni imunitet", poručuje Trampuž.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo