RUŽA TOMAŠIĆ GRMJELA U STRASBOURGU: / 'Hrvati su zbog ovog građani drugog reda, pa koliko stoljeća treba proći da to promijenite?!'

Image
Foto: Screenshot/Facebook

'Daljnja politička integracija, nove zajedničke institucije, veliki proračuni za ambiciozne programe, europska vojska, sjedinjene europske države itd. Velike ideje, a u praksi to izgleda ovako...

12.3.2019.
14:28
Screenshot/Facebook
VOYO logo

Hrvatska europarlamentarka Ruža Tomašić na plenarnoj je sjednici u Strasbourgu prosvjedovala zbog odgode pune primjene hrvatskog jezika u radu Europskog parlamenta ističući kako su u takvim uvjetima Hrvati građani drugog reda.

U svom žestokom govoru, Tomašić je navela kako se u EP-u mogu čuti veliki planovi za Europu, ali da sad postoji primjer na kojem bi u EP-u pokazali "koliko smo ujedinjeni u raznolikosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve veliki planovi, a praksa puno drugačija

"Daljnja politička integracija, nove zajedničke institucije, veliki proračuni za ambiciozne programe, europska vojska, sjedinjene europske države itd. Velike ideje, a u praksi to izgleda ovako – ni u trećem sazivu Europskog parlamenta u čijem će radu sudjelovati zastupnici iz Hrvatske naš hrvatski jezik neće biti potpuno primijenjen u radu ove institucije", kazala je Tomašić, dodajući kako produženje članka 159. poslovnika znači daljnju odgodu primjene hrvatskog, irskog i malteškog jezika.

Potom je istaknula da u objašenjenju stoji kako ni na početku idućeg saziva neće biti kapaciteta za prevoditelje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa koliko stoljeća točno je potrebno da se ti kapaciteti osiguraju?", zagrmjela je Tomašić dodajući da za razliku od Irske i Malte Hrvatska ima samo jedan službeni jezik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo