baloni nad zagorjem / Naš reporter u zraku na najvećem okupljanju balona u zemlji: vozila ga je jedina hrvatska pilotkinja

Kako izgleda Zagorje iz ptičje perspektive i kako je prepustiti se na milost i nemilost zračnih struja otkrio je Matija Mlinarić

28.4.2018.
19:25
VOYO logo

Od ranog jutra nebo nad Zagorjem bilo je ispunjeno nesvakidašnjom atrakcijom – balonima na vrući zrak. Na najvećem okupljanju ovih letećih prijevoznih sredstva u Hrvatskoj sudjelovalo je čak 15 ekipa, među kojima je najviše onih iz inozemstva. 

Vrući  zrak za manje od 20 minuta ispunio je rastegnuta platna balona čime su ova prva zračna prijevozna sredstva napokon dobila svoj prepoznatljivi oblik. U društvu jedine hrvatske pilotkinje poletjeli smo na visinu od 450 metara i ondje doznali jednu isprva zabrinjavajuću informaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je čudno za reći, ali balon je neupravljiva letjelica. Znači možemo upravljati samo mijenjanjem visine jer u svakoj visini vjetar puše u drugom smjeru i na taj način zapravo kontroliramo smjer", objasnila je pilotkinja Marija Petrić Mikloušić.

U prijevodu ovo znači i da je konačna destinacija putovanja - nepoznata. No, kako balon svo vrijeme prati ekipa na tlu to i nije problem te se bezbrižno može uživati u ljepoti zagorskih brega i gostoljubivosti njezinih stanovnika. No, iz balona se često mogu vidjeti i oni koji ne žele biti viđeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nađemo ljude koji su se tek probudili, koje baš znamo iznenaditi i u svakakvim položajima i pozicijama ih nađemo", opisala je pilotkinja.

Naše putovanje trajalo je sat vremena, a završili smo čak sedam kilometara jugoistočno od polazišne točke. Svoje letove ubrzo su završili i piloti iz Francuske i Nizozemske. Nakon što su se okupili svi letači koji su prvi put letjeli, prema mjestu slijetanja proglašeni su barunima, pa je tako i RTL bogatiji za dva plemenitaša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo