rijetko viđen cirkus / Naš reporter javio se uživo iz Beograda: evo kakve su reakcije srpske javnosti nakon Šešeljovog skandala

Naš reporter Petar Panjkota dan je proveo u Beogradu, odakle se ispred sprspke skupštine javio u našu emisiju

18.4.2018.
22:22
VOYO logo

Vlasti u Beogradu su osudile današnji Šešeljev diplomatski skandal, očitovale su se i predsjednica Vlade i predsjednica Skupštine, a večeras i srpski predsjednik Aleksandar Vučić.

Ali prilično bezobrazno je ispala relativizacija ovog skandala s pokušajem trganja hrvatske zastave usred srpske Skupštine usporedviši ga s Mirom Buljem koji je s pitanjem o isprici zaskočio Vučića prilikom njegovog nedavnog posjeta Hrvatskoj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istodobno Vojislav Šešelj likuje i hvali se kako je otjerao hrvatsku delegaciju iz Beograda.

Naš reporter Petar Panjkota dan je proveo u Beogradu, odakle se ispred sprspke skupštine javio u našu emisiju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj je ovo prvorazredni politički i diplomatski skandal, no kako na sve gledaju srpski mediji? 

Iako je u Srbiji Šešelj također centralna tema, njihovi mediji cijelu su situaciju popratili u nešto manje skandaloznom tonu, mediji uglavnom vjerno i precizno prenose riječi Aleksandra Vučića, međutim ne prenose da je on osudio ovaj incident. Prenose se uglavnom riječi kako je i on bio izložen napadima u Hrvatskoj za vrijeme posjete u veljači, no kako unatoč tomu nije pobjegao iz zemlje. Neki naslovi govore i kako je Vučić u Hrvatskoj bio suočen s puno neprimjerenijim napadima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nasuprot tomu, većina beogradskih građana oštro osuđuje nastup Šešelja, nazivajući ga pogrdnim imenima. 

Posebno bode u oči činjenica kako je Šešelj, unatoč tomu što je osuđeni ratni zločinac, zastupnik u srpskom parlamentu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoji zakon o izboru narodnih poslanika u Skupštinu Srbije, koji jasno govori da mandat zastupnika prestaje kad je on osuđen na zatvorsku kaznu dulju od šest mjeseci. Šešelj je osuđen na 20 puta dužu zatvorsku kaznu, no dosad se o tome u Skupštini nije raspravljalo. 

Unatoč svemu, ovaj skandal ne bi trebao narušiti odnose Hrvatske i Srbije, barem što se gospodarstva tiče. Tomu u prilog idu i osude Šešelja istaknutih srpskih dužnosnika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iz Beograda je danas u inozemstvo otišla jedna ružna slika jednog čovjeka prošlosti na najprimitivniji mogući način, ja se sramim", izjavio je Marko Čadež, predsjednik Privredne komore Srbije.

Show se nastavlja u 12 sati, kada će Šešelj u Narodnoj skupštini održati press konferenciju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo