'BAHATOST DOŠLA NA NAPLATU' / Hrvati imaju jednostavno rješenje za poslodavce koji muku muče s pronalaskom radnika: 'Ako to naprave, bit će ih koliko žele'

Image
Foto: Davor Javorović/PIXSELL

"Došla je na naplatu ucjena 'takvih kao ti dopeljam dvadesetak s burze'. Sad neka idu na burzu", naveo je jedan čitatelj

13.2.2023.
13:33
Davor Javorović/PIXSELL
VOYO logo

Prodavač, kuhar, knjigovođa, konobar i skladištar prema posljednjim su podacima najtraženija zanimanja u Hrvatskoj. Među najtraženijim deficitarnim zanimanjima je i posao grobara.

Komunalne tvrtke diljem Hrvatske muče se s ukopima, neke su organizirale samo jutarnje sprovode zbog nedostatka radnika, a na posao sad zovu i umirovljenike. Komunalna poduzeća diljem Hrvatske drže otvorene natječaje. Iako u njima, kako ne bi bilo diskriminacije po spolu, piše da se traže grobari ili grobarke, žene se ne zapošljavaju, piše Večernji list. Plaće koje se nude kreću se od 663 do 1061 euro. Mnogi poslodavci nude i godišnju nagradu, regres, božićnicu…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogrebnici kažu da je velik broj grobara otišao u mirovinu, a mlade taj posao ne zanima. Nije, vele, svatko za taj posao. Hrvatska obrtnička komora već godinama organizira ispit stručne osposobljenosti za zanimanje pogrebnika. Počeli su 2016., a propisani su Zakonom o pogrebničkoj djelatnosti.

Image
MUKE POSLODAVACA /

Ne mogu pronaći radnike za ovo deficitarno zanimanje, a nude plaću od 1060 eura, regres, božićnicu…

Image
MUKE POSLODAVACA /

Ne mogu pronaći radnike za ovo deficitarno zanimanje, a nude plaću od 1060 eura, regres, božićnicu…

U Hrvatskoj se godišnje organizira između 50.000 i 60.000 pogreba. Nedostatak radnika koji kopaju grobne jame te nose i spuštaju ljesove problem je i u drugim zemljama. U Njemačkoj, na primjer, taj posao nude i umirovljenicima te studentima putem student-servisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojne reakcije čitatelja

A nedostatak grobara tema je koja je izazvala brojne reakcije naših čitatelja koji su ponudili svoja mišljenja kako riješiti taj problem.

"Neka vlasnici i šefovi smanje svoju dobit, bit će radnika za dobru plaću koliko hoćeš. Dok oni sebi grade kule i gradove i osiguravaju svoje tri generacije, radnik jedva spaja kraj s krajem. Tako i treba da neće raditi za crkavicu i to je jedino pravilno", navela je jedna čitateljica pa joj je druga odgovorila:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije istina, niti za 1500 eura ne možeš naći radnika i u Hrvatskoj nema nezaposlenih deset godina jer mnogi rade na crno."

'Dajte im plaću od 2000 eura'

Jedna je ponudila rješenje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neka ih plate dvije tisuće eura pa će ih biti koliko želite".

Jedan čitatelj tvrdi da je došla na naplatu prijašnja bahatost poslodavaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Došla je na naplatu ucjena 'takvih kao ti dopeljam dvadesetak s burze'. Sad neka idu na burzu", naveo je. Drugi je pak dodao:

"Ukinite sve te socijalne pomoći i razne potpore i bit će ljudi za posao".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Dovedite strane radnike'

Neki navode kako bi trebalo uvesti strane radnike.

"Ima agencija što se neki dan hvalila da može uvest iradnika koliko treba, a gdje je sada?", napisala je čitateljica, a druga se nadovezala:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima radnika u Nepalu, Indiji i Pakistanu!".

Mnogi pak smatraju kako je previše lijenčina pa zato nedostaje radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Džabe sve kad ima previše ljenguza kojima je bolje biti kod kuće i živjeti od socijalne pomoći nego malo raditi. Pa je izlika: "Malo je to novca". Ipak, mislim da je to "malo novca" više od ničega. Tko želi raditi posla ima, samo mentalitet nam je malo zastranio", naglasio je.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo