Robert Kos pobjednik je ovogodišnjeg osmog izdanja Zlatnog ulišta. Mladi Rukavčan pobijedio je u dosad najbrojnijoj konkurenciji ocjenjivačke priredbe kvalitete meda na koju se prijavilo 31 natjecatelj i predano je čak 45 uzoraka meda iz svih krajeva PGŽ-a, piše Novi list.
Rukavački med po izvršenoj laboratorijskoj i senzorskoj analizi s ukupnom ocjenom 18,64 pokazao se prema mišljenju stručnog žirija najboljim u PGŽ-u.
Stvoren igrom slučaja
"Moram priznati da se nisam nadao ovom priznanju. Znao sam da je moj med kvalitetan i dobar, ali uvijek po pitanju vlastitih proizvoda postoji doza subjektivnosti. Smatram da su u izboru najboljeg presudile nijanse, možda najviše specifičnost ovog meda kojeg nema svake godine, a koji zamedi svakih četiri-pet godina. Medun se inače najviše veže uz Gorski kotar, a ovaj moj medun je s Cresa, a 'storen je' igrom slučaja. Na Cres smo otišli zbog kadulje, ali zbog vremenskih uvjeta - temperature, vlage i kiše, na lišću i kori meduna namnožile su se uši u značajnom broju, crpile sok, a nektar su dobro iskoristile pčele", rekao je tridesetpetogodišnji Kos koji se pčelarstvom kako kaže službeno počeo baviti 2007. godine kada je napustio posao u brodskoj elektronici i otvorio svoj OPG . Do tada je pčelarstvo bilo obiteljski hobi njegovog oca.
Obitelj je ključan faktor, da nekog zaposlim ne bi bilo profitabilno
"Pčelarstvo je bio hobi mog oca punih 40 godina. Uz svoj svakodnevni posao bavio se pčelarstvom, a uz njega sam krenuo i ja. Ipak, posljednjih godina, od kada smo pokrenuli OPG, bavim se isključivo time, ali naravno u svemu mi pomaže cijela obitelj. Obitelj je zapravo ključan faktor jer da nekoga zaposlim ovaj posao definitivno ne bi mogao biti profitabilan. Zaista mogu reći da sam zadovoljan svojim poslom i svojom maloprodajom u Rukavcu, no smatram da uvijek mora i može bolje. Pokazalo se da zadnjih nekoliko godina stvarno nije bilo prave sezone za nas pčelare, to je potvrdio i moj tata koji se time bavi četiri desetljeća. Klima definitivno posljednjih godina koči proizvodnju. Neke paše nikada nisu zakazivale, bilo je to nepojmljivo, a danas se nažalost to događa ", ispričao je ovaj pčelar.
Cijeli članak pročitajte ovdje.