RAT SA ŠTEKATIMA / Nakon uvođenja reda na Pazaru, splitska vlast naredila uklanjanje staklenih terasa i najavila poskupljenje najma

Ugostitelji strahuju: 'Treba malo empatije, da se rušenje odgodi iza sezone jer je to jedini način da preživimo'. No iz grada poručuju: 'Reda mora biti'

2.2.2022.
21:00
VOYO logo

Možda nijedan stol kultnog splitskog kafića uskoro ne bude u upotrebi. Vlasnik strahuje da će uklanjanjem ostakljene terase ostati bez gostiju. Ilegalnu konstrukciju mora ukloniti do početka svibnja.

Željan Radman, vlasnik kafića, o svemu kaže: "Ja samo mislim da bi trebalo imati toliko empatije da se ta odluka rušenje i sve to skupa, pardon promjena opreme, odgodi iza sezone, jer je to jedini način da mi preživimo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz grada tvrde: "Reda mora biti." Prošla su vremena, kažu, povlaštenih pojedinaca.

"Tih četiri-pet imali su veći promet na štetu svih onih koji su poštovali zakon. Sad je vrijeme da se ta utakmica izjednači na terenu, da svi rade po istim uvjetima", rekao je Bojan Ivošević, zamjenik gradonačelnika Splita. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
novo lice pazara /

Počela demontaža štandova na splitskom Pazaru, Ivošević poručio: 'Ipak se kreće'

Image
novo lice pazara /

Počela demontaža štandova na splitskom Pazaru, Ivošević poručio: 'Ipak se kreće'

Vatreno je noćas bilo na pazaru. U podmetnutom požaru oštećena su dva kioska. Zakupci ne žele to dovoditi u vezu s uvođenjem reda, no istodobno nisu zadovoljni planovima Grada.

Ante je bivši zakupac na tržnici i sve komentira: "Nikad neće biti jednako (za sve op.a). Već' ima ljudi koji su platili za rezervaciju, a nema ni'ko rezervaciju. Znači već je tu problem."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, građani pozdravljaju uvođenje reda. Vedrana i Jasmina kažu: "Bit će lijepo, nadamo se. Samo, mi smo već ostarili pa nećemo to ni vidit skoro."

Sugrađanka Anka pozdravlja potez: "Svaka čast, oduševljena sam! Ovo, ovo se čekalo da to neko odradi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL

(Screenshot; splitski ugostitelji traže odgodu odluke i razgovor)

Osim uklanjanja ostakljenih terasa, za ugostitelje, koji koriste javne gradske površine za svoje štekate, stiže i povećanje cijene najma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roko Kurtović, vlasnik kafića, komentira: "Smatram da je bitno, najbitnije da grad nađe zajednički model za sve. Kako doći do tog modela? Vrlo jednostavno - razgovorom."

Ugostitelj Radman dodaje: "Ne može ugostiteljstvo plaćat' takve pare. Ne može na taj način radit' i odustat' će pola splitskih ugostitelja. Ako je to put ovog grada, evo in, neki in sretno bude."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Grada tvrde - drastičnog povećanja cijena neće biti, samo jednaka pravila za sve. I dok se neki ugostitelji nadaju da će ostakljene štekate zadržati još neko vrijeme, drugi su već počeli sami uklanjati divlju gradnju.

Bellator Dublin
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo