meteorološka analiza / Nakon tropskih noći Hrvatsku čeka osvježenje: vrijeme nakon utakmice - idealno za slavlje!

Posljednjih par dana Hrvatsku su poharale temperature kojih se ne bi posramili ni srpanj i kolovoz

25.6.2016.
18:44
VOYO logo

Na više od 35 stupnjeva u Hrvatskoj se jedva diše pa je dojam da smo već krajem šestog mjeseca na samom vrhuncu ljetnih vrućina. 

Image
DOMINIRAJU VISOKE TEMPERATURE /

RTL-ov meteorolog otkrio nam je kada možemo očekivati popuštanje vrućine!

Image
DOMINIRAJU VISOKE TEMPERATURE /

RTL-ov meteorolog otkrio nam je kada možemo očekivati popuštanje vrućine!

Naš meteorolog Nikola Vikić-Topić u studiju RTL-a Danas objasnio nam je zašto se to događa te što nas čeka u nastavku ljeta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Temperature su to kojih se ne bi posramili niti srpanj niti kolovoz. No s druge strane, ako se prIsjetimo prošlogodišnjeg lipnja, on je imao dulji i jači toplinski val od ovoga. Sve se to slaže s projekcijama klimatskih promjena koje kažu da će ovakvi ekstremi u budućnosti biti sve češći.

Najtoplije je ovih dana u Dalmaciji. Tamo se najteže diše. U Splitu je toplinski val prilično naglo nastupio između utorka i srijede kada je temperatura prešla 30 stupnjeva. Jučer i prekjučer mjerilo se čak 37 stupnjeva. Ipak, utješno je sada da će temperatura polako padati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono zbog čega je u Dalmaciji ovih dana još neugodnije su takozvane tropske noći, u kojima temperatura niti u jednom trenutku ne padne ispod 20 stupnjeva što se smatra iznimno nepovoljno i neugodno za ljudski organizam. U Splitu su takve noći počele u srijedu, a najgore je bilo u četvrtak kada se tempertura nije spustila ispod 28. Noćas i sutra bit će također teško spavati na nekakvih 26, 27. 

Temperatura će u gotovo cijeloj zemlji biti za vrijeme utakmice s Portugalom biti 25 stupnjeva, najtoplije i najsparnije će biti u Dalmaciji, oko 30. Ugodnije u gorskom kotaru i lici. Dobra je vijest da će u većini zemlje biti suho. Malo kiše je moguće samo još tijekom prvog poluvremena u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svakom slučaju, poslije utakmice neće biti kiše, a i temperatura će se još malo spustiti, za stupanj do dva, što je idealno vrijeme za veliko slavlje - nadamo se samo da će do njega doći. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo