SKORO KAO STARO NORMALNO / Nakon tri semestra opet u klupama. Uz maske, razdvajanje i snimanje predavanja 'Odlično. Grozno je kad vidite sto kvadratića'

Na fakultet dolaze svi. A oni koji su zaraženi ili su u izolaciji - za njih se predavanja snimaju.

4.10.2021.
22:50
VOYO logo

Nakon puna tri semestra online nastave većina hrvatskih fakulteta svojim je studentima širom otvorila vrata. Nažalost, oni najveći fakulteti poput recimo Ekonomskog fakulteta u Zagrebu nisu bili u stanju organizirati nastavu za sve studente, pa ondje tu privilegiju imaju samo studenti četvrte i pete godine studija. A evo kako su to uspjeli oni koji jesu i kako su povratak na nastavu doživjeli njihovi studenti.

"Ja sam posljednje dvije godine provela kući nad laptopom tako da je ovo novi početak. Veselimo se", rekla je Valentina Perić, studentica Filozofskog fakulteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
izazovna godine /

Ministar Fuchs: 'Procijepljenost je ključna, dok je povratak studenata u predavaonice prioritet'

Image
izazovna godine /

Ministar Fuchs: 'Procijepljenost je ključna, dok je povratak studenata u predavaonice prioritet'

"Tri razloga zašto je bolje ići uživo na faks? Više učenja, bolje svladavanje gradiva a i ocjene su bolje", smatra student Fakulteta političkih znanosti, Anton Perović.

Profesorica Tena Perišin svoje studente je prošle godine upoznala kao kvadratiće na Zoom-u, i to vrlo često kao prazne kvadratiće. Danas je njena dvorana puna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo mi je nova generacija. Odlično mi je što ih vidim, vidim da su zainteresirani. Mogu ih natjerati na aktivnost jer ono je grozno kad vidite sto kvadratića, nemate pojma s kim komunicirate", kaže Perišin.

Mogu komunicirati, ali ne smiju približiti stolice, maske su obavezne, kao i razdvajanje cijepljenih od necijepljenih. 50 posto je jednih 50 posto drugih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U jednoj grupi su oni koji su cijepljeni ili oni koji su preboljeli covid unatrag 9 mjeseci to su studenti koji sjede bez razmaka. Oni koji nisu cijepljenje udaljeni su od njih metar i pol", objasnila je Đana Luša, prodekanica za nastavu na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Na fakultet dolaze svi. A oni koji su zaraženi ili su u izolaciji - za njih se predavanja snimaju. Slobodno se druže van faksa, slobodno se druže i na predavanjima. Na PMF-u sve je kao preklani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve je kao prije. Oni koji nisu cijepljeni oni su izloženiji da pokupe zarazu, ali sami su preuzeli tu odgovornost tako da mi ne grupiramo studente. Preporučamo im da se cijepe i da nose maske", rekao je Mirko Planinić, dekan Prirodoslovno matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Ni maske, ni mjerenje temperature ne smetaju. Nikada kao sada, studenti se vesele ispitima uživo, profesorima i ustajanju u zoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zajednički ulazak u predavaone, odlazak na pauze između predavanja. To su stvari koje će nam se sada vratiti, koje su se vratile već danas. Fakultet je pun studenata i svi smo veseli. Malo i nervozni, sve nam je ovo čudno", kaže Bruna Bandula, studentica Prirodoslovno matematičkog fakulteta.

Čudno je bilo i studentima Pravnog fakulteta. Zgrada im je oštećena u potresu pa u kino ne idu na premijeru novog James Bonda, nego na predavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tri stvari osim socijalizacije koje ti nedostaju od kad ti je faks online? Kave, ustajanje i šetanje do nekud, ali ljudi, stvarno ljudi fale", kaže Andrijana Aleks, studentica Pravnog fakulteta u Zagrebu.

"Online mi je bilo bolje što se prepisivanja tiče, sad ću morat nešto i učiti", ipak priznaje studentica Fakulteta političkih znanosti, Matea Božić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kreće učenje kao nekad. Hodnici više nisu prazni. Kolege s faksa više nisu kvadratići.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo