odlazak tita / Nakon što je Zagreb ukinuo Titov trg tijekom maratonske rasprave, Bandić vraća spomenik Ivi Loli Ribaru

Table su danas još tu sve dok se odluka ne objavi u službenom glasniku grada Zagreba. Vjerojatno će to biti u ponedjeljak kada će se promjeniti naziv, a građani će tada morati mjenjati dokumente

1.9.2017.
18:54
VOYO logo

Trg maršala Tita, nakon 71 godine, odlazi u povijest. Skupštini Grada Zagreba trebalo je 16 sati da donese odluku o preimenovanju Titova trga u Trg Republike Hrvatske. Rasprava koja se nastavila i iza ponoći, bila je prilično žustra i iscrpna. Oporba je Milanu Bandiću zamjerila da je prodao trg za većinu u Skupštini - dok on najavljuje nove trgove antifašističkim junacima. 

Negdje oko 1 u noći, nakon 16 sati rasprave, u zagrebačkoj Skupštini - nestao je trg Maršala Tita.  I to većinom glasova... Inicijatori misle da će nakon ovoga postati politički besmrtni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je istinski povijesni trenutak a tako će ga ocjenjivati i budući naraštaji lišeni iracionalne titolatrije", kazao je Zlatko Hasanbegović.

"Moram priznati da sam prilično uzbuđena, srce je zalupalo, mi smo zadovoljni, ovo ćemo zasigurno proslaviti", rekla je Bruna Esih. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bandić je zazivao referendum - sve dok mu Hasanbegović nije zaprijetio da ga neće podržati. "Jasno je kako je došlo do toga da mi sad o ovome raspravljamo – političkom trgovimom kao što znako zašto je i tko trgovao", kazao je  Mate Kapović.

Zato će Bandić ovu sjednicu drukčije pamtiti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo večeras nije povijesna večer, vi ju želite učiniti povijesnom", kazao je Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik. Umorni zastupnici više nisu imali strpljenja. Ulascima i izlascima sa sjednice narušavali su kvorum, pa su morali paziti i kad odlaze na toalet.

Bandić se branio od napada SDP-ovog Rajka Ostojića da njime upravlja Hasanbegović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Samo mi reci gdje nabavljaš lijekove, da ja tamo ne nabavljam", kazao je Bandić. Kao bivši član komunističke partije tvrdi da se antifašizma noćas nisu odrekli..

"...ne mi ćemo izglasati da komunizam nije temelj Hrvatske", poručio je Bandić. Ni zagrebački ljevičari u 1 u noći više se nisu trudili braniti Tita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osjećam se jadno i iscrpljeno i nažalost mislim da je ovo tek početak iscrpljivanja ovim temama koje su potpuno irelevantne", kazao je Tomislav Tomašević, Pravo na Grad.

Dobar dio birača Bandiću će Tita dobro zapamtiti. Zato se gradonačelnik već jutros pobrinuo za novu antifašističku inicijativu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ivo Lola Ribar - bit će ono što je bilo. Ne možemo vratiti glavu onome tko ju je uzeo, ali možemo od Koste Radovanija otkupiti prava i da to složimo kako Bog zapovijeda. U Beogradu postoji ulica Lole Ribara a mi u Zagrebu trgamo glavu narodnom heroju", poručio je Bandić. 

Premijer kaže - to je bilo očekivano - a na pitanje trebaju li isto učiniti i drugi gradovi odgovara: "Nije to odluka za Vladu nego za jedinice lokalne i područne samouprave".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I tako je Tito, pod okriljem noći, otišao u povijest grada Zagreba.

No, kako je RTL provjerio table su danas još tu sve dok se odluka ne objavi u službenom glasniku grada zagreba. Vjerojatno će to biti u ponedjeljak kada će se promjeniti naziv, a građani će tada morati mijenjati dokumente. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo