STIŽE KRAJ VRUĆINAMA? / Nakon nesnosne tropske noći stiže grmljavina i tuča, ali i opasno upozorenje: 'Ljeto bi moglo trajati pet i pol mjeseci'

Ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti Ministarstva gospodarstva kazala je kako je ovaj lipanj "neobičan u drugom smjeru" te da je bio blag kao i proljeće

22.6.2023.
22:52
VOYO logo

Nakon nesnosnih vrućina, stiže novi crveni alarm. RTL-ov meteorolog Dorian Ribarić govorio je o novom ozbiljnom nevremenu koje prijeti Hrvatskoj nakon još jedne nesnosne tropske noći.

"Sve će to stići svojem kraju jednim snažnim, izraženim nevremenom koje će početi zahvaćati kopnene krajeve sutra u popodnevnim satima. Bit će tu jakog grmljavinskog nevremena, vrlo vjerojatno u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Zagorju, Međimurju. Očekuju se i tuča, nagli olujni udari vjetra koji će prema večeri i tijekom iduće noći zahvatiti i ostatak unutrašnjosti. Sve će to manje izraženo biti na Jadranu gdje je moguć tek tu i tamo koji pljusak", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NAPOKON PRAVO LJETO /

Još pokoja kap kiše, a onda stižu prve vrućine: Temperature će negdje ići i do 35 stupnjeva!

Image
NAPOKON PRAVO LJETO /

Još pokoja kap kiše, a onda stižu prve vrućine: Temperature će negdje ići i do 35 stupnjeva!

Poznato zašto nam je ova vrućina neugodnija

Ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti Ministarstva gospodarstva Dunja Mazzocco Drvar kazala je kako je ovaj lipanj "neobičan u drugom smjeru" te da je bio blag kao i proljeće.

"Proljeće je po temperaturnim prosjecima nije odstupalo u odnosu na proteklih 30 godina, a bilo je izrazito kišovito pa su to ljudi doživljavali kao svježije vrijeme. Ovog lipnja vrućina, 'prva tridesetica' je došla relativno kasno - u Zagrebu tek 19. 6. To se u posljednjih 30 godina dogodilo tek 3 puta. Vrijeme je bilo svježe i zato nam je ova vrućina neugodnija", kazala je za HRT Mazzocco Drvar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Broj dana toplog dijela produljit će se za 70-ak dana'

Komentirajući vremenske ekstreme potvrdila je da su se 'svježiji periodi' produžili do lipnja, a oni topliji traju gotovo do prosinca.

"Uočili smo produljenje toplog dijela godine i to će se nastaviti, ako nešto ne učinimo. Očekujemo da će kroz 20 ili 30 godina ljeto trajati još duže - prema nekim projekcijama broj dana toplog dijela godine produljit će se na kopnu za tridesetak dana, a na moru za čak sedamdesetak dana", upozorila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo