hdz-ovac kao zadnji u nizu / Zašto je zadnjih mjeseci Hrvatska postala zemlja Facebook prijetnji i uhićenja?

HDZ-ov Hrvoje Marušić u komentaru na društvenoj mreži pozvao je na suđenje i streljanje Inicijative mladih za ljudska prava

1.8.2017.
22:40
VOYO logo

"Stoko yugokomunistička, treba vas sudit i streljat!"

"Stoko yugokomunistička, nakon pet godina rata i agresije na RH vi pišete ovakve gadarije. DA SMO DEMOKRATSKA DRŽAVA,SUDILI BI VAM ZA VELEIZDAJU I STRELJALI VAS. A vjerovatno i hoće, uskoro... "

Ovo su Facebook komentari HDZ-ova Hrvoja Marušića na kampanju #ISPRIKA Inicijative mladih za ljudska prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedan istaknuti član stranke koja je trenutno na vlasti poziva na javni linč aktivista Inicijative za ljudska prava jer smo provodili kampanju koja zagovara solidarnost sa žrtvama. Očekujemo da će i predsjednica Republike i premijer osuditi ovakvo ponašanje", Nikola Puharić, Inicijativa mladih za ljudska prava.

Iz PU Splitsko-dalmatinske su potvrdili da provode kriminalističko istraživanje u suradnji s Državnim odvjetništvom. Na upite novinara Hrvoje Marušić je odgovorio statusom na društvenoj mreži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

>>Splitski HDZ-ovac pokušao objasniti svoj sumanuti Facebook komentar: 'Ovo graniči sa zonom sumraka!'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>>Istaknuti HDZ-ovac poziva na strijeljanje aktivista za ljudska prava: 'Stoko yugokomunistička!'

"Sad kad pogledam vlastitu objavu mogu reći da nije primjerena javnoj komunikaciji. Međutim isto tako moram kazati da sam isprovociran nepravdom i relativizacijom krivnje ovako reagirao", stoji u isprici. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marušić navodi i da HDZ nema veze s njegovim stavovima niti da stoji iza aktualne politike.

Koordinatorica društvenih mreža RTL-a poručuje - govora mržnje u proteklih nekoliko godina je manje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoji opcija da se unaprijed odrede određene riječi koje su nepoželjne i zatim se takvi komentari i tretiraju nepoželjnima - jednostavno ih se automatski eliminira sa stranice. Ako korisnik upotrijebi govor mržnje, može se sakriti njegov komentar, tako da on i njegovi prijatelji vide taj komentar, a ostali korisnici ne i ako se to ponovi još jednom - onda ga se blokira", kaže Ivana Belošević.

Ako ga se ne blokira može završiti i iza rešetaka.

Zbog prijetnje premijeru Plenkoviću u lipnju je priveden 45-godišnjak iz Dubrovnika, određen pritvor. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sličnom slučaju priveden je 21-godišnji Hrvat s adresom u Austriji. U istražnom zatvoru završio je i Gordan Bičak, povratnik u SDP, jer je javno pozivao na mržnju protiv Brune Esih i Zlatka Hasanebgovića.

Policija je stigla i 44-godišnjaku iz Nove Gradiške koji je objavio kopirane prijeteće komentare  premijeru Plenkoviću - koje nije stavio u navodnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok u Hrvatskoj zbog komentara privode, u Norveškoj će uskoro moći komentirati tek oni koji prođu kratki test inteligenicje. Dakle, najprije odgovor na tri pitanja, a tek onda komentiranje.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo