STABILIZACIJA / Nakon četiri dana vodene drame, Ogulin napokon može odahnuti: vodostaj je počeo padati

Prošla noć još je bila kritična - vodostaj Dobre je rastao, a grad je strahovao od vodnog vala iz Slovenije. Vojska i sve službe bili su u pripravnosti. Srećom, priroda se smilovala

20.9.2017.
18:28
VOYO logo

Vodostaj Dobre je zastrašujuće visok, no najgore je prošlo. Iako se strepilo od vodnog vala iz Slovenije, interventni čamci u Ogulinu ostali su na suhom. "Negdje prije ponoći vodostaj je počeo padati, dali se na kriznom stožeru dogovorilo da se čekaju jutarnji sati odnosno 8 sati kad je održan sastanak i kad se ustanovilo da je voda konstantno u opadanju i da nema potrebe da se svo to ljudstvo drži u pripravnosti", kazao je Mladen Porubić iz HGSS-a.

Trafostanica bila je jedna od ključnih točaka obrane Ogulina jer da je ona poplavila, cijeli grad bi ostao bez struje. Srećom zečji nasipi nisu bili potrebni. Opasnost je prošla, pa se vreće s pijeskom vraćaju, ali još uvijek se saniraju štete od prošlog vikenda. Marijanu Petrušiću je poplavio lokal. Radnici ga saniraju, a isušivač radi punom parom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Preuredio sam lokal pred deset dana doslovce. Al pazi, ovaj kraj potapa, ovu ulicu ljudima potapa već neznam kolko. Mislim da vlast ima problem sa tim, ali neće da riješi", tvrdi Petrušić. Poplavom je prošlog vikenda pogođeno ukupno oko 1000 kućanstava, od toga 480 stambenih.

"Konačne štete ćemo znati nakon snimanja situacije, ali predviđanja su negdje oko 30 milijuna kuna. Upućen je zahtjev prema županu i očekujemo što prije proglašenje elementarne nepogode", kazao je Dalibor Domitrović (SDP), gradonačelnik Ogulina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Župan nema zakonsko pravo proglasiti elementarnu nepogodu ako iznos štete ne prelazi 20% izvornih prihoda. "Kako je ovo najvjerojatnije iznad 20% izvornih prihoda, bit će proglašena", tvrdi Damir Jelić (HDZ), župan Karlovačke županije.

U Karlovcu je vodostaj rijeka također prestao rasti. Kiša je stala, a u idućim danima svi se nadaju stabilizaciji vremena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike