promjena kampa /

Nakon 305 tisuća izbjeglica, u Opatovcu zadnji dan: sutra ujutro otvara se kamp u Slavonskom Brodu

Gotovo 310 tisuća izbjeglica prošlo je kroz Hrvatsku od početka krize 16.rujna. Od tog broja većina je prošla kroz kamp u Opatovcu koji im je bio prva dodirna točka s Hrvatskom. No, izbjeglice će se ondje s granice upućivati još samo kratko vrijeme jer od sutra počinje raditi zimski tranzitni centar u Slavonskom Brodu

2.11.2015.
18:35
VOYO logo

Još uvijek veliko gradilište, već sutra ujutro prihvatit će prve izbjeglice, a sve što ne valja, mora se brzo ispraviti. 

"Svaka cjelina ima negdje oko 140 kreveta, tako da zaista oni koji budu ovdje smješteni imaju svu komociju, sve što im je potrebno", rekao je desetnik Ivica Oršolić, Gardijska oklopno-mehanizirana brigada HKV-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kontejner s prehranom, odjećom dio za tuširanje, osobnu higijenu, u zimski kamp stane više od 5.000 ljudi, od kojih bi se njih 500 trebalo smjestiti i u šator Caritasa. Najvažnije od svega - u ovom bi im centru trebalo biti toplo.

Image
izvješće mup-a /

Šid se priprema za novi način prihvata i prebacivanja izbjeglica: u Hrvatsku od ponoći stiglo gotovo 6.000 migranata

Image
izvješće mup-a /

Šid se priprema za novi način prihvata i prebacivanja izbjeglica: u Hrvatsku od ponoći stiglo gotovo 6.000 migranata

"Možete i sami vidjeti ovdje je u Brodu bilo jutros 2 stupnja, jako je hladno, ovo je vjetrovito područje, ljudima koji dođu sa puta treba pružiti dostojanstvenu pomoć", rekla je Suzana Borko iz Caritasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

15 tisuća - toliko su intervencija s izbjeglicama imali hrvatski liječnici i hitna pomoć, a mnoge je iz Opatovca trebalo voditi u bolnicu. Sad je sve što se moglo iz bolnice stiglo u centar u Brodu, pa će se, osim najtežih slučajeva - većina liječiti ovdje. 

"To je najviše zato što smo se tamo suočili s problemom neželjena odlaska izbjeglica u bolnicu. To nam je predstavljalo velik problem", kazala je Maja Grba, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

Pripremaju se tisuće lunch paketa, gomila odjeće koju su za novi izbjeglički centar donirali građani. Taj posao odrađuje Crveni križ.

Prvi vlak će stići sutra, ali još ne direktno iz Šida. Ondje se priprema kamp za oko 1.000 ljudi. Nadaju se da im neće često trebati, a cijelo vrijeme na granici s Hrvatskom pratit će se i ulazak na jugu Srbije kroz Preševo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nepredviđeno je jedna skupina od troje Afganistanaca ušla iz BiH u Liku - kod Ličkog Petrovog Selo. Privedeni su i bit će deportirani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo
Još iz rubrike