Nakon 20 godina, Hebrang napušta aktivnu politiku?

Andrija Hebrang, potpredsjednik HDZ-a i šef kluba zastupnika, potvrdio je da razmišlja o svom odlasku iz aktivne politike. Kad će točno otići nije otkrio, ali saznaje se da je odluka - konačna.

17.4.2010.
12:11
VOYO logo

"Nakon poraza na proteklim predsjedničkim izborima normalno bi bilo da se povučem. O tome razmišljam i analiziram rezultate. Naravno da sam razočaran što sam dobio svega trećinu HDZ-ovih glasova", kazao je Andrija Hebrang za Večernji list.

Neslužbeno se doznaje da je njegova odluka za odlaskom konačna, no čeka samo pravi trenutak. Odlazak Hebranga u ovom trenutku ispao bi kao da bježi od teške situacije, a on nikako ne želi nanijeti štetu svojoj stranci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od glavnih razloga za odlazak, uz činjenicu da će ubrzo napuniti 65 godina starosti i steći uvjete za starosnu mirovinu, leži u činjenici da je Hebrang duboko razočaran rezultatima predsjedničkih izbora. Bivši ministar zdravstva i obrane te dragovoljac Domovinskog rata zbog loših izbornih rezultata na predsjedničkim izborima najvjerojatnije će reći zbogom aktivnoj politici i ostati tek običnim članom HDZ-a.

Špekulira se kako bi do jeseni ove godine Hebrang mogao uistinu napustiti aktivnu politiku jer navodno je nekim svojim kolegama kazao kako to želi učiniti prije nego počne kampanja za naredne parlamentarne izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dugo godina Andrija Hebrang bio je stranački gromobran, ali ga je duboko pogodilo samo 12 posto glasova osvojenih na predsjedničkim izborima. Nije skrivao da mu je taj poraz teško pao, piše Večernjak.

Sam je Hebrang uoči predsjedničke kampanje izjavljivao da neće ostati u vrhu politike ako ne pobijedi na predsjedničkim izborima. Naime, govorio je ako ne pobijedi da bi to za njega značio poraz. A prema njegovim ocjenama poraz u politici se itekako mjeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Andrija Hebrang u posljednje vrijeme reducirao je svoje istupe u javnosti, a i u Saboru. Itekako je bilo vidljivo da Hebranga nema u sabornici kad se raspravljalo o ukidanju niže stope kriznog poreza. Oporba je udarala iz svih oružja, a Hebranga nije bilo da kao obično uzvrati. Činjenica jest da je u to vrijeme ženio sina. Oočito je da je Hebrang presložio prioritete i da je odlučio da je obitelj na prvom mjestu.

Navodno je i pred članovima HDZ-a govorio o napuštanju politike i stranačkih dužnosti, a oni su bili i više nego iznenađeni. Očito je da traži pravi trenutak da nakon 20 godina u vrhu HDZ-ove i hrvatske politike ode u časnu mirovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedno je sigurno, on će odluku objaviti kad ne bude tako složene političke situacije u zemlji. Bez obzira što je razočaran, on do kraja želi ostati lojalan svojoj stranci. HDZ-u će ostati težak zadatak da u ovom sastavu zastupnika pronađe adekvatnu zamjenu za šefa svog stranačkog kluba.

Prethodni članci:

arti-201004150015006 arti-201003080016006 arti-201003300669006 arti-201003310066006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike