PETRINJSKI LONČARI / Nakon 12,5 godina dobila prvi posao: U Hrvatskoj nedostaje radne snage, a njih 6000 čeka priliku

Petrinjski lončari primat će minimalnu plaću do kraja godine do kada traje HZZ-ova mjera.

13.8.2018.
7:10
VOYO logo

Unatoč obvezi zapošljavanja osoba s invaliditetom - poslodavci još uvijek radije plaćaju kazne. Tako je u ovoj godini njih gotovo osam tisuća u Fond za profesionalnu rehabilitaciju uplatilo više od 127 milijuna kuna. No, da ima i pozitivnih primjera, pokazala je Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije - uz glinu žele pokrenuti društveno poduzetništvo. 

Uz puno volje i truda za dvadesetak minuta nastat će šalica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Najteže je savladat centriranje. S tim se i počinje bilo koji proizvod na kolu i onda treba savladat dizanje i oblikovanje dalje'', rekao nam je 19-godišnji Filip, kojem je ovo prvi posao. 

''Sretan sam što imam posao, lončarstvo je jako zanimljivo i ne znam, sviđa mi se.''

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Glinenu priču keramički studio u Petrinji Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije od HBOR-a je prvo dobila novac za edukaciju, a onda joj je HZZ odoborio zapošljavanje šest osoba s invaliditetom i još četiri koje su bile dugotrajno nezaposlene.

''Samozapošljavanje njima daje nekakav osjećaj sigurnosti i postaju bitniji članovi naše zajednice. Sam rad s glinom ima neka terapijska svojstva pa tako smo jednostavno iskoristili nešto da to bude usklađeno i terapijski i financijski'', objasnila je Manda Šalić, voditeljica projekta Glinena priča. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ogrlice, šalice, posude i druge lončarske proizvode  prodaju po cijeni od 15 do 150 kuna, a od zarade kupuju materijal. Trenutačno ne primaju velike narudžbe, jer još uvijek nemaju svoju peć pa mole za donaciju.

Za razliku od njih, priliku za rad trenutačno nema oko 6 tisuća osoba s invaliditetom, iako u Hrvatskoj nedostaje radne snage. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislimo da je Hrvatska u mnogim djelatnostima ima prilike zapošljavati osobe s invaliditetom kada govorimo pogotovo u uslužnim djelatnostima. U zanimanjima kuhara, pomoćnog kuhara, spremača, to su zanimanja u kojima se najčešće zapošljavaju", rekla je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Marija Pekeč Knežević.

Što znači imati posao najbolje zna Rozana iz Udruge osoba s invaliditetom Sisačko Moslavačke županije, koja je bez njega bila 12 i pol godina.

''Bolje nije moglo biti, ekipa je super'', prokomentirala je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petrinjski lončari primat će minimalnu plaću do kraja godine do kada traje HZZ-ova mjera, no nadaju se da će priliku za izradu unikatnih proizvoda imati i dalje.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo