Naknadu za pročišćavanje vode dali za gradnju mosta!

19.1.2011.
13:24
VOYO logo

Naime, policija je preuzela svu dokumentaciju vezanu za zagrebački pročistač otpadnih voda i posljednje dodatne radove vrijedne 20 milijuna eura, koje je gradonačelnik Milan Bandić odobrio u kolovozu 2010. godine, piše Poslovni dnevnik.

Prije 11 godina po modelu javno privatnog partnerstva ugovorena je izgradnja pročistača otpadnih voda s tvrtkom Zagrebačke otpadne vode (ZOV), po cijeni od 180 milijuna eura, a dodatnih radova nije bilo u osnovnom ugovoru. Po službenim podacima poglavarstva, cijena pročistača je u međuvremenu porasla na barem 285 milijuna eura, iako se i tu podaci razlikuju: prije dvije godine EBRD je otkrio da je cijena zagrebačkog pročistača koji sufinanciraju 326 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz naknade za pročišćavanje vode izgradili most?!

Poslovni dnevnik piše da je revizija utvrdila da je osnovnim ugovorom prvo dogovorena izgradnja pročistača koji će iz naknade za pročišćavanje plaćati građani, no onda je zagrebačko Poglavarstvo odobrilo varijacije, tj. nove radove koji su digli ukupnu cijenu za 60 posto. Od Domovinskog mosta, cesta, povećavanja kapaciteta i raznih drugih radova, na teret platiša naknade je povećavan osnovni ugovor, a ZOV je sam birao izvođače.

U poslu s pročistačem radove su odradili Tehnika, Industrogradnja i IGH. Cijena pročišćavanja je konstantno rasla, zbog čega kubik vode gospodarstvu u Zagrebu sada košta 28,7 kuna. Čak se i Hrvatska udruga poslodavaca pobunila da nema nikakve logike da se iz naknade za pročišćavanje vode gradi most. I revizija je od 2005. svake godine upozoravala na nezakonitosti i netransparentnost u takvom ugovaranju radova, no, praksa je nastavljena. Jesenas je Milan Bandić opet odobrio dodatne radove od 20 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nepovoljni ugovor potpisala Marina Matulović Dropulić

Drugi problem je i nepovoljni osnovni ugovor kojeg je potpisala Marina Matulović Dropulić kad je bila gradonačelnica. Njegova nepovoljnost je u tome da ZOV dobiva istu naknadu bez obzira koliko vode pročistili!

Ako se novac ne prikupi od građana, dužan ga je platiti iz proračuna grad Zagreb. Sada, zbog dodatnih radova, mjesečno na račun ZOV-a sjeda oko 35 milijuna kuna, a tek više od polovice se i prikupi od građana. Proračun grada godišnje u prosjeku izdvaja za to 150 milijuna kuna. Inače, osnovna ulaganja u pročistač su već vraćena koncesionaru kroz naknadu, a on će je dobivati u istom iznosu do 2028. godine, kada se pročistač vraća Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201101140656006 arti-201010250776006 arti-201012140028006 arti-201009220774006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo