NAKARADNOST HRVATSKOG PRAVOSUĐA / Policija mu '92. oduzela Audi i sada čeka 23 godine da mu sud vrati vozilo

Pune 23 godine jedan vlasnik Audija 80 ID iz Slavonije pokušava se izboriti da mu država vrati sada već oronuli oldtajmer koji mu je oduzela u policijskoj akciji pradavne 1992.

24.2.2015.
12:19
VOYO logo

U ta dva desetljeća automobil su vozili svi osim njegova vlasnika pa je ovaj pravdu potražio i izborio na Ustavnom sudu, koji mu je prije mjesec i pol dana donio pirovu pobjedu: slučaj se opet vraća na općinski sud u Slavoniji, a vlasnik Audija ima novu šansu izboriti nazad moguće već uništeno i prešano vozilo.

''Ma nemojte me, molim vas, ne želim o tome javno govoriti, predugo to traje i ne želim da cijelo selo bruji o tom mom slučaju'', kratko je Jutarnjem listu rekao vlasnik automobila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov je pravni slučaj detaljno opisan u presudi Ustavnoga suda iz koje se jasno vidi sva nakaradnost i sporost hrvatskoga pravosuđa.

Policija zaplijenila automobil

Slavonac je 1992. godine od jedne tvrtke kupio Audi, platio sve pristojbe i registrirao vozilo. U rujnu iste godine u policijskoj akciji Štibra zaustavila ga je policija i zaplijenila mu automobil jer će se pokazati da auto ima lažni broj motora i šasije te da je u zemlju uvezen ilegalno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osječka je carinarnica prvo pokrenula prekršajni postupak protiv vlasnika Audija, ali je on oslobođen jer se ispostavilo da je bio samo prevareni ''kupac u dobroj vjeri''. Vlasnik Audija krenuo je u pravnu bitku da mu država vrati zaplijenjeno vozilo.

Podnio tužbu protiv države

Prvo je imao sreće. Općinski sud u Vinkovcima 2003. presudio je da mu država treba vratiti automobil, no ubrzo se uspostavilo da je Audi već proslijeđen na korištenje Istarskoj županiji, te da Policijska postaja Županja, koja je vozilo trebala vratiti, predmet više nema u svome posjedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oštećeni i prilično ljutiti vlasnik iste je godine protiv države podnio tužbu radi naknade štete, tražeći da mu država u posjed preda taj nesretni Audi, zajedno s još 150.000 kuna na ime naknade štete. Tu je pravnu bitku nekoliko puta izgubio, a na kraju se obratio i Ustavnomu sudu. Sud na čelu s Jasnom Omejac odlučio je slučaj vratiti Općinskom sudu u Županji na ponovljeni postupak, pa sad vlasniku Audija predstoje godine novih suđenja. http://www.jutarnji.hr/tragicni-rekorder--policija-mu-oduzela-audi-i-sada-ceka-23-godine-da-mu-sud-vrati-vozilo/1300148/

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo