CARICA U GRADU / Najzabavnija carska priča središnje Hrvatske: 'Dođite u Bjelovar i osjetite dašak vremena Marije Terezije'

Bjelovar je osvanuo u carskom ruhu, počela je tradicionalna Terezijana

15.6.2019.
20:12
VOYO logo

Da ste slučajno zalutali u Bjelovar, mislili biste da ste zapeli u 18. stoljeću jer  je Grad obukao carsko ruho. Počela je tradicionalna Terezijana. Najzabavnija carska priča središnje Hrvatske inspirirana je povijesnim događajima i to u spomen na osnivačicu Bjelovara, caricu Mariju Tereziju, koja također stiže u grad.

Red pjesme, red dobrog zalogaja. Glavna zvjezda - bjelovarski kvargl - najveći na svijetu: ''On je težak pet kilograma i 30 centimetara visok, a imamo ljuti i obični. Pravi ga se od svježeg mlijeka i oblikuje u stožac, dimi se i ostaje na zraku'', objašnjava Ankica Kraljić, vlasnica OPG-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ribljih i mesnih specijaliteta nije nedostajalo, a od tradicijskih jela, tu je kolač koji se pekao i prije 100 godina. Nada Mihalinec iz udruge Žene Kapela kazala je: ''U mojoj obitelji sam imala priliku kao malo dijete vidjeti kada je moja baka to pekla, te kovrtanje. Kad su kumovi kumovali za svadbe, za krštenja. Tada nije bilo drugih vrsta kolača''.

Da se tradicija očuva, jednako se brinu i mladi. Tija Kovačić iz Velikog Trojstva istaknula je: ''Glumili smo predstavu 'Bilogorska čarolija' i plesali taraban, bilogorski ples, kako životinje i mitska bića iz Bilogore spašavaju Bilogoru''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usprkos visokim temperaturama, uživali su i Bjelovarčani i njihovi gosti, a dobar provod u Bjelovaru nastavlja se i idući dan, a bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak i više je nego zadovoljan gradom kao jednim od središta kontinentalnog turizma: ''Očekujemo oko 15.000 gostiju. Sve su sobe pune, ugostitelji trljaju ruke zadovoljni zaradom. Večeras je vrhunac, dođite i osjetite dašak vremena Marije Terezije''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo