NAJVEĆE POGREŠKE DOMAĆIH LIJEČNIKA: / Bolnice godinama pacijentima plaćaju odštetu, a niti jednom doktoru licencija nije trajno oduzeta

Image

Prvi liječnik u Hrvatskoj koji je pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu je zadarski umirovljeni 70-godišnji pedijatar Darko Radman

23.9.2020.
21:23
VOYO logo

Proteklog tjedna prvi puta je u Hrvatskoj odlučeno da jedan liječnik, zbog nesavijesnog liječenja, bezuvjetno ide u zatvor na godinu dana. Zbog pogrešaka, bolnice su isplatile milijune kuna pacijentima, no, niti jedna licencija za rad niti jednom liječniku nije trajno oduzeta.

Prvi liječnik u Hrvatskoj koji je pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu je zadarski umirovljeni 70-godišnji pedijatar Darko Radman. On je svojim postupcima skrivio smrt 6-godišnjeg dječaka Roka Begonje koji je dobio pogrešnu terapiju i bio prekasno hospitaliziran. Obitelj djeteta angažirala je odvjetničko društvo koje se ovakvim predmetima bavi više od 20 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

"Od smrti dječaka je proteklo pet i pol godina, bojim se da parnica za naknadu štete će trajati još i duže. Nas u pravilu angažiraju pacijenti kad sumnjaju da se u liječenju njihovom ili njihovih bližnjih dogodila neka pogreška", kaže za RTL odvjetnik Josip Mađarić.

Image
OGLASILA SE ZADARSKA BOLNICA O PEDIJATRU KRIVOM ZA SMRTI DJEČAKA: /

'Nije adekvatno tretirao dijete, roditelji nas tuže'

Image
OGLASILA SE ZADARSKA BOLNICA O PEDIJATRU KRIVOM ZA SMRTI DJEČAKA: /

'Nije adekvatno tretirao dijete, roditelji nas tuže'

Najpoznatiji slučajevi liječničkih pogrešaka u Lijepoj našoj

Kada su u pitanju liječnički propusti, u hrvatskoj javnosti je odjeknuo slučaj malenog Gabrijela iz Metkovića. Inspekcije Ministarstva zdravstva te nalaz Hrvatske liječničke komore, pokazli su da je bilo propusta. Bez lijeve noge ostao je Miroslav Maškarin kojem je nakon 12 godina sud odobrio još jedno vještačenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekivao sam da će se riješiti pozitivno i da ću napokon imati riješenu egzistenciju. Nisam zadovoljan dužinom trajanja postupka", izjavio je Maškarin. Iznos od 5,6 milijuna kuna je ujedno najveća odšteta u povijesti hrvatskog zdravstva koju neka bolnica mora platiti. Riječ je o riječkom KBC-u kada je pacijentica prije 14 godina, zbog komplikacija s anestezijom, ostala potpuno nepokretna.

Dugo trajanje procesa

Bolnica će odštetu plaćati u 10 rata. Proces je trajao duže od 10 godina, što je negativna strana i što ujedno ulijeva pacijentima nesigurnost. Kako prenosi RTL, jedina pozitivna strana je to što je dodijeljenja odšteta u tom iznosu i koja odražava potrebu u društvu za jednim pravednim iznosom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixsell

Novouređeni prostori Hitne pomoći KBC Rijeka 13.07.2018., Rijeka - Novouredjeni prostori Hitne Pomoci Kbc Rijeka na lokalitetu Susak. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Ipak, KBC je smatrao da se ne radi o liječničkoj pogreški. Tijekom zadnjih 10 godina, u disciplinskim postupcima oduzeto je 17 licencija, no samo privremeno. Časni sud liječničke Komore niti jednom liječniku nije trajno oduzeo licenciju pa je dosad privremeno bez nje ostalo 279 liječnika.

"Postupci kako kazneni, tako i građanski radi nesavjesnog liječenja i naknade štete radi liječničke pogreške u pravilu spadaju u najdulje postupke. Imamo u praksi slučajeve koji su stari i 15-ak godina, a razlog je što su jako kompleksni", pojašnjava za RTL odvjetnik Mađarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najpoznatije liječničke odštete

Zbog greške u KB Merkur isplaćeno je 3,7 milijuna kuna. Naime, rođen je dječak s teškim oštećenima zbog gušenja te je zato ostao nepokretan. Bez ugovora s bolnicom porođaj je obavio privatni liječnik. Obitelji i roditeljima preminule rodilje i djeteta isplaćena su 3 milijuna kuna. Bili su pacijenti KBC-a Split i županijskog Doma zdravlja. Liječnik je dobio 18 mjeseci zatvora, uvjetno pet godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim ovog slučaja, poznat je i onaj kada je majka optužila doktora bolnice u Vinkovcima da je skrivio smrt njezina novorođenčeta. Taj predmet završio je na Sudu časti Hrvatske liječničke komore. Tu je još jedan slučaj i to ortopeda iz Dubrave koji je 2018. zbog neprimjerenog ponašanja prema pacijentima dobio otkaz. I taj slučaj je završio na Sudu časti.

Prije osam godina, dogodila se najveća afera hrvatskog zdravstva, kada je 2012. u optužnici završilo preko 300 liječnika. Kako piše RTL, doktori su primali mito farmaceutske kompanije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo