NAJVEĆE DALMATINSKO ŽARIŠTE JE USPAVANO: / Rijetki odlaze u kafiće, nema više ni masovnih druženja, sada svi rade jedno

Image
Foto: Ilustracija: Ivo Čagalj/PIXSELL

Nakon što su donesene posebne epidemiološke mjere za Imotsku krajinu, zbog velikog broja novozaraženih, Imoćani su očito ozbiljno shvatili situaciju,

24.8.2020.
13:36
Ilustracija: Ivo Čagalj/PIXSELL
VOYO logo

Imotski je tijekom vikenda, nakon što je u gradu i okolici zabilježeno 47 novozaraženih osoba čime je to područje postalo najveće dalmatinsko žarište koronavirusa, bio pomalo uspavan. Iako su kafići radili, tek su rijetki odlučili popiti kavu, a grad je osobito pust u popodnevnim i večernjim satima.

Image
IMOTSKA KRAJINA JE POSTALA NOVO ŽARIŠTE? /

'Jedan dio naših mladih odlazio je u makarske klubove, slijede nove mjere'

Image
IMOTSKA KRAJINA JE POSTALA NOVO ŽARIŠTE? /

'Jedan dio naših mladih odlazio je u makarske klubove, slijede nove mjere'

Prazan grad

Razlog tome možda leži u tome što se dio gostiju, kojih ima podjednako kao i lani, odlučio za povratak svojim domovima, dok se ostatak zatvorio u apartmane ili kuće za odmor ili se odlučio preseliti na neku drugu destinaciju. No, moguće je i da su građani sami postali svjesni situacije, nakon što su im uvedene strože epidemiološke mjere zbog velikog broja novozaraženih i još većeg broja samoizoliranih osoba, koje počinju od ponedjeljka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do prije nekoliko dana rijetki su Imoćani marili za distancu i zaštitna sredstva i masovno su se družili. Umjesto toga, sada se nose zaštitne maske u svim zatvorenim prostorima, a na ulici se mogu vidjeti u rukama rijetkim prolaznika. Koliko je situacija ozbiljno shvaćena, govori i to da je u Epidemiološkoj jedinici Nastavnog zavoda u Imotskom uvedena dijagnostika, u kojoj se svakodnevno uzme otprilike šezdesetak briseva, koji se potom šalju u Split na analizu.

Blaga klinička slika

"Klinička slika oboljelih je na području cijele Imotske krajine, kako kažu stručnjaci, blaga, što je dobar podatak. Većinom su oboljeli mladi ljudi i ovim putem apeliram da se drže mjera, jer dolaskom u svoje kuće ili svoje okružje mogu zaraziti i stariju populaciju. Upravo u subotu dobili smo suglasje, i Županijskog i Nacionalnog stožera, da možemo ići u provedbu zacrtanih mjera koje je donio naš stožer u petak, na sastanku sa svim čelnim ljudima imotske lokalne samouprave. Mjere stupaju na snagu u ponedjeljak, 24. kolovoza. Mislimo, kako je i naš stožer bio senzibilan prema svima kada su u pitanju veća okupljanja te rad ugostiteljskih objekata tijekom proteklih dana, no situacija je sada vrlo ozbiljna i očekujemo od svih da to shvate i ponašaju se odgovorno. Nećemo više imati nikakvih popuštanja već ćemo ići i u restriktivne mjere, a za to imamo i punu podršku Nacionalnog i Županijskog stožera. Zato još jednom upozorenje svima da se pridržavaju donesenih mjera jer su one od interesa za sve nas. Također, pojačane su već i kontrole i nadgledanja provođenja mjera, i naših vatrogasaca i djelatnika našega Komunalnog društva i pripadnika HGSS-a", izjavio je za Slobodnu Dalmaciju dogradonačelnik Imotskog, Milan Zdilar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo