NAJVEĆA HLADNOĆA U ZADNJIH NEKOLIKO GODINA: /

Veliki minusi već od jutra, krajem dana snijeg

Image
2.1.2017.
8:30
VOYO logo

Vjetar slab i umjeren, mjestimice u gorju i na sjevernom Jadranu i jak jugozapadni. Drugdje na Jadranu slabo i umjereno jugo. Navečer će u sjevernim predjelima okrenuti na sjeveroistočnjak. Najviša dnevna temperatura između 5 i 10, a na Jadranu od 10 do 15 Celzijevih stupnjeva.

U istočnoj Hrvatskoj još veći dio ponedjeljka suho te nakon mjestimične jutarnje magle djelomice sunčano. Uz jače naoblačenje navečer i u noći na utorak kiša, zatim, uz zahladnjenje, i snijeg. Zapuhat će slab do umjeren jugozapadnjak s kojim će dnevna temperatura biti između 7 i 10 °C, javlja HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U središnjoj Hrvatskoj promjenjiva naoblaka, no veći dio dana i dosta sunca. Ujutro, mogućnost sumaglice i magle u Posavini i na karlovačkom području. Iako je pokoja kišna kap moguća uz prolazno povrećanu naoblaku i tijekom dana, vjerojatnija će biti navečer.

Image

Na sjevernom Jadranu i u gorju već od jutra dosta oblaka, a mjestimična kiša moguća je i prijepodne pa treba upozoriti da će se u Lici i Gorskom kotaru mjestimice i smrzavati na hladnoj podlozi. Ipak, bit će češća prema večeri, kada će, uz pad temperature, u višem gorju biti i snijega. Puhat će umjeren jugozapadni, na moru mjestimice jugoistočni vjetar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije postupan porast naoblake, prema večeri ponegdje i kiša. Puhat će slab i umjeren istočnjak i jugoistočnjak. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti od -8 do -3 °C, a uz more između 2 i 7 °C. Najviša dnevna slična današnjim vrijednostima, od 11 do 15 °C.

Na jugu Hrvatske veći dio dana suho te djelomice sunčano, uz više oblaka u unutrašnjosti. Ujutro će puhati slaba bura i istočnjak, a danju jugoistočnjak.

U noći na utorak i u utorak ujutro na Jadranu kišovitije, pri čemu mjestimice uz jači pljusak praćen grmljavinom može pasti i više od 30 litara po četvornom metru. No, uz buru, koja će već ujutro zapuhati na sjeveru, brzo će se razvedravati. Valja spomenuti i kako podno Velebita uz jaku i olujnu buru može biti i snijega. U nastavku tjedna djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom, te hladnije i uglavnom suho.

Na kopnu će u noći na utorak kiša prijeći u snijeg te se snježni pokrivač osim u gorju očekuje i u nizinama. Najmanje oborine bit će na krajnjem sjeveru. Sredinom tjedna promjenljivo oblačno, a malo snijega najvjerojatnije će u četvrtak pasti u gorju, kada će posvuda biti i razmjerno vjetrovito.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poledica na cestama, vozači oprez

U većem dijelu unutrašnjosti, zbog niskih temperatura, moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima, a kolnici su mjestimice vlažni, izvijestio je u ponedjeljak ujutro Hrvatski autoklub (HAK).

Vozačima HAK savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od utorka jako zahladnjenje

U utorak nam opet dolazi zahladnjenje. Temperature će se u Zagrebu kretati od plus dva do minus pet stupnjeva, dok će primjerice u Gospiću u utorak najniža temperatura biti i minus osam stupnjeva, uz kišu i snijeg.

Image

Nešto snijega najavljeno je i za Osijek, uz temperature u minusu.

Image

U Splitu će ipak biti nešto toplije, uz najnižu temperaturu od minus jedan stupanj, a najvišu od šest stupnjeva Celzijevih, javlja DHMZ.

‘Najjači prodor hladnoće u posljednjih nekoliko godina’

Meteorolog Crometea Rade Popadić na svom je Facebook profilu objavio da se radi o ‘najjačem prodoru hladnoće u posljednjih nekoliko godina’. Oborine su ipak upitne, ali sigurno je da će biti jako hladno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘Vrhunac prvog vala zahladnjenja dogodit će se oko Tri kralja kad bi čak i na cijelom Jadranu najviše dnevne temperature bile ispod nule. Ostvare li se prognoze da će u jednom Splitu biti do oko – 5, u kombinaciji s orkanskim udarima bure, mogle bi stradati neke osjetljive mediteranske kulture. Valja zaštititi i vodovodne cijevi na otvorenom. Za sada nije izgledno da će nas posjetiti (pravi) snijeg, no vjerojatno ćemo vidjeti nešto pahulja’, napisao je Popadić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike