Najopasnije je živjeti u Puli i Slavonskom Brodu

Analiza broja kaznenih djela počinjenih u 2009. pokazuje da su uz ta dva grada opasno mjesto za život i Vinkovci, kao grad u kojem u prometu strada najviše ljudi.

29.3.2010.
16:23
VOYO logo

U Puli je u prošloj godini na 1000 stanovnika zabilježeno daleko najviše imovinskih kaznenih djela (razbojništva, razbojničke krađe, teške krađe, provalne krađe i krađe), pokazuju rezultati novog velikog istraživanja o sigurnosti gradova koje je objavio časopis Zaštita.

Pula je sa stopom od 23,22 imovinska kaznena djela na 1000 stanovnika ispred Zagreba (19,08) i Čakovca (16,81). Osim toga, Pula je i u 2008. i u 2005. također bila na prvom mjestu, a samo je u 2006. i 2007 bila druga, iza Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Slavonskom Brodu bilo je na 1000 stanovnika najviše nasilnih kaznenih djela (ubojstva, pokušaji ubojstva, silovanja i pokušaji silovanja, teške tjelesne ozljede i tjelesne ozljede).

Najmanje nasilnih kaznenih djela, vjerovali ili ne, bilo je u okolici Zagreba. Riječ je o gradovima Zaprešiću (svega 0,13) i Samoboru (0,14). Iza njih slijede Sinj, Požega i Sisak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treće mjesto na ovogodišnjoj ljestvici najnesigurnijih gradova zauzeli su Vinkovci, jer je u 2009. u tom gradu bilo najviše smrtno stradalih i ozlijeđenih u prometu. Slijede ga Karlovac (0,88) i Šibenik (0,87).

Istodobno, istraživanje otkriva da su najsigurniji gradovi u 2009. bili Sinj, Zaprešić i Vukovar. U Sinju je zabilježeno najmanje imovinskih kaznenih djela na 1000 stanovnika, u Zaprešiću najmanje nasilnih kaznenih djela, a u Vukovaru najmanje žrtava u prometu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez obzira na statistiku, nijedan od spomenutih gradova ne može se proglasiti i ukupno najnesigurnijim, odnosno najsigurnijim, jer na drugim dvjema ljestvicama, sastavljenima za druge dvije vrste podataka, zauzimaju bitno drukčije pozicije.

Najveće promjene zabilježene su na području prometa. Naime, grad Vinkovci, koji je u 11 godina (od 1998. do 2008.) bio tek na 6. mjestu po broju prometnih žrtava, u 2009. zasjeo je na prvo mjesto (stopa od 8,63). Štoviše, Vinkovci imaju najveću stopu prometnih žrtava i u 2008. i 2007.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 2006. najveću stopu žrtava imala je Kutina, a u 2005. Kaštela i Dubrovnik.

Vukovar, Varaždin i Rijeka prometno najsigurniji Prometno najsigurniji gradovi u 11 godina bili su gradovi Vukovar, Varaždin, Rijeka, Velika Gorica i Split. Slika u 2009. ponešto je drukčija – Vukovar je, doduše, i dalje najsigurniji, no sada ga slijede Samobor, Pula, Đakovo i veliki Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situacija je osobito zanimljiva kad se rezultati istraživanja promotre kroz petogodišnje razdoblje (od 2005. do 2009.), jer tada se, praktički, kod svih 28 gradova uočava zanimljiv trend – rasta, odnosno pada stope analiziranih kaznenih djela, odnosno žrtava u prometu.

Konferencija "Sigurnost gradova 2010." održat će se 31. ožujka u Staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu. Namijenjena je gradonačelnicima, dogradonačelnicima i voditeljima poslova sigurnosti u gradovima, lokalnoj upravi i samoupravi, županima, dožupanima i voditeljima poslova sigurnosti u županijama, upravama gospodarskih subjekata koji su od posebnog interesa za sigurnost i obranu Republike Hrvatske, ali i svim ostalim sudionicima hrvatske industrije sigurnosti, uključujući i javni i privatni sektor – policiju, vojsku, menadžere sigurnosti, privatne zaštitarske tvrtke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj je konferencije sudionicima omogućiti razmjenu stručnih informacija o poslu kojim se svakodnevno bave, kao i razmjenu najnovijih praktičnih iskustava koje će izložiti predstavnici gradova iz Hrvatske i regije.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo