DIVLJA GRADNJA /

Najlukaviji već nalaze načine da potpuno zaobiđu novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, pokrenut je val devastacije

Vlada je na ovotjednoj sjednici usvojila izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu kojima će se onemogućiti cjepkanje površina na vikend parcele

7.2.2022.
7:00
VOYO logo

Dok je to samo po sebi dobra vijest, po hrvatskom modelu u razdoblju prije usvajanja zakona krenula je velika rasprodaja zemljišta. A najlukaviji već nalaze načine da novi zakon potpuno zaobiđu.

Nasipavanje pašnjaka na dvadesetak metara od mora zgrozilo je Puljane.

"Katastrofalno za ovu našu državu da dozvoljavaju da se ovako nešto radi", smatra Mato iz Fažane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SLABA PROCIJEPLJENOST /

Broj zaraženih pada, cijepljenje stagnira, a Stožer ne razmišlja o popuštanju mjera: 'Imamo alate, ali ih se ne pridržavamo'

Image
SLABA PROCIJEPLJENOST /

Broj zaraženih pada, cijepljenje stagnira, a Stožer ne razmišlja o popuštanju mjera: 'Imamo alate, ali ih se ne pridržavamo'


"Iskreno bila sam šokirana spoznajom da se intervenira u prirodu. Nasipavanje, i očito netko ima namjeru ovdje izgraditi neki objekt", kaže Nada Domjanić iz Valbandona.

"Nisam ni znala da se tako nešto može raditi 20-ak metara od mora, ne znam šta da kažem, evo zgrožena sam, katastrofa", poručuje Vesna Frković iz Štinjana.

Stara priča diljem istarskog priobalja. Šume i livade usitnjavaju se na čestice od 400-tinjak kvadrata za prodaju vikendašima, a vijest o novim pravilima izazvala je neviđeni val devastacije. Već se kopaju temelji.


"U zadnje vrijeme pogotovo galopirajuće ide. Parcelizacija, prodaja, netko to kupuje za euro i pol, dva, maksimalno tri. Evo ovo tu je prodano prije nekih mjesec dana, malo više možda, dvadeset i devet parcela ucrtano", tvrdi Augusto Dobran, predsjednik Lovačkog društva Bena iz Ližnjana.

Velika rasprodaja završena je prije tri dana kada je Vlada usvojila nove izmjene zakona. Od sad se parcele neće moći usitnjavati na manje od jednog hektara. Zakon je osmišljen za očuvanje poljoprivrede, a neizravno sprječava i divlju gradnju.

"Mi svakim danom gubimo poljoprivredno zemljište koje se neće nikad staviti u funkciju poljoprivrede nego će upravo biti za divlju gradnju" kaže pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Istarske županije, Ezio Pinzan.

Ali investitori već iznalaze nove načine izigravanja i ovog zakona. Kada kupoprodaja nije moguća jer su kupci strani državljani, igra se na kartu prava korištenja zemlje i sličnih pravnih akrobacija. Zbog manjka inspektora i nedjelotvornosti države, općine i gradovi traže spuštanje ovlasti na lokalnu razinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na takav način bi jedinice lokalne samouprave mogle zaposliti veći broj komunalnih redara koji bi imali ovlasti davati naloge za rušenje i druge naloge sukladno zakonu", govori Darko Smoljan, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Fažana.

Od iduće godine stranci će moći kupovati zemlju u Hrvatskoj pa bi se stanje moglo dodatno pogoršati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo