VANUATU, SAMOA, TUVALU... / Ovo je lista zemalja gdje Hrvati mogu bez vize: Imamo popis najmoćnijih putovnica na svijetu, među top 10 našli se i susjedi

Image
Foto: Dusko Jaramaz / Pixsell

Hrvatska se putovnica našla na 17. mjestu, a s njom se bez vize putovati može u 173 zemlje, među kojima su Vanuatu, Samoa, Tuvalu, Mikronezija, ali i Irak, Oman, pa i Katar

21.7.2022.
10:07
Dusko Jaramaz / Pixsell
VOYO logo

Tri azijske putovnice nudi svojim nositeljima najveću slobodu putovanja, prema novom tromjesečnom izvješću koje je objavila londonska savjetodavna tvrtka Henley & Partners, prenosi CNN.

Japan je pretekao Singapur i Južnu Koreju ponudivši svojim građanima pristup bez viza ili vizama na zahtjev u rekordne 193 zemlje diljem svijeta, u usporedbi s njihovim 192. Međutim, stroži odgovor Azije na covid-19 znači da je manje vjerojatno da će ti građani trenutno koristiti tu slobodu putovanja nego ljudi u Europi ili Americi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodna potražnja putnika za zračnim prijevozom u azijsko-pacifičkoj regiji još uvijek je manja od petine negoli je bila prije pandemije, pokazuju najnoviji statistički podaci Međunarodnog udruženja zračnog prometa (IATA). Za usporedbu, tržišta u Europi i Sjevernoj Americi oporavila su se na oko 60% svojih prethodnih razina mobilnosti putovanja.

Europljani dominiraju

Ispod prve tri azijske zemlje nalazi se mnoštvo europskih zemalja pri vrhu ljestvice. Njemačka i Španjolska izjednačene su na 190 odredišta, a slijedi Finska, Italija i Luksemburg na 189. Zatim su Austrija, Danska, Nizozemska i Švedska izjednačene na petom mjestu, dok su Francuska, Irska, Portugal i Ujedinjeno Kraljevstvo na šestom mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi Zeland i Sjedinjene Države pojavljuju se na sedmom mjestu, uz Belgiju, Norvešku i Švicarsku. Gledajući naše susjedstvo, najviše mjesto su zauzeli Mađari, i to deveto te sa svojom putovnicom mogu putovati u 183 države.

Hrvatska se putovnica našla na 17. mjestu, a s njom se bez vize putovati može u 173 zemlje, među kojima su Vanuatu, Samoa, Tuvalu, Mikronezija, ali i Irak, Oman, pa i Katar gdje se potkraj godine održava Svjetsko prvenstvo u nogometu. Što se susjedstva tiče, Slovenci su na 11. mjestu te mogu putovati u 181 državu, Srbi su na 38. mjestu te mogu putovati u 136 zemalja. Putovnica Bosne i Hercegovine nalazi se na 51. mjestu te omogućuje putovanje bez vize u 118 zemalja. Iz regije je najgore rangirana putovnica Kosova, i to na 104. mjestu te njihovi državljani smiju putovati u samo 41 državu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OVO TREBATE ZNATI /

Zagrebačka policija najavila važnu promjenu kod izrade i podizanja osobnih iskaznica i putovnica

Image
OVO TREBATE ZNATI /

Zagrebačka policija najavila važnu promjenu kod izrade i podizanja osobnih iskaznica i putovnica

Na samom dnu

Što se tiče najgorih, državljani Afganistana ponovno su na dnu indeksa i mogu pristupiti samo 27 zemalja bez prethodnog traženja vize. Međutim, kako ograničenja na putovanja nakon pandemije popuštaju, postoje naznake da se putovnice nižeg ranga počinju oporavljati. Nositelji indijskih putovnica sada imaju sličnu slobodu putovanja kakvu su uživali prije pandemije, stoji u izvješću, s neograničenim pristupom do 57 odredišta diljem svijeta (u usporedbi sa samo 23 odredišta u 2020.).

Zbog invazije na Ukrajinu, vlasnici ruskih putovnica više su odsječeni od ostatka svijeta nego ikada prije. Indeks ne uzima u obzir privremena ograničenja ili zatvaranje zračnog prostora, pa dok se ruska putovnica trenutačno nalazi na 50. mjestu indeksa, s ocjenom bez vize ili bez vize po dolasku od 119., stvarnost je da je ruskim građanima zapravo zabranjen pristup mnogim od tih odredišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve ostale države možete pronaći OVDJE.

Image
Foto: Profimedia

Najbolje putovnice koje možete imati u srpnju 2022. su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. Japan (193 destinacije)
  2. Singapur, Južna Koreja (192 odredišta)
  3. Njemačka, Španjolska (190 odredišta)
  4. Finska, Italija, Luksemburg (189 odredišta)
  5. Austrija, Danska, Nizozemska, Švedska (188 destinacija)
  6. Francuska, Irska, Portugal, Ujedinjeno Kraljevstvo (187 odredišta)
  7. Belgija, Novi Zeland, Norveška, Švicarska, Sjedinjene Države (186 odredišta)
  8. Australija, Kanada, Češka, Grčka, Malta (185 destinacija)
  9. Mađarska (183 destinacije)
  10. Litva, Poljska, Slovačka (182 odredišta)
    Najgore putovnice koje možete imati u srpnju 2022
    Nekoliko zemalja diljem svijeta ima bezvizni pristup ili pristup vizama po dolasku u 40 ili manje zemalja. To uključuje:
  11. Sjeverna Koreja (40 odredišta)
  12. Nepal, Palestinski teritorij (38 odredišta)
  13. Somalija (35 odredišta)
  14. Jemen (34 destinacije)
  15. Pakistan (32 odredišta)
  16. Sirija (30 odredišta)
  17. Irak (29 odredišta)
  18. Afganistan (27 odredišta)

Ostali indeksi

Popis tvrtke Henley & Partner jedan je od nekoliko indeksa koje su izradile financijske tvrtke kako bi rangirale globalne putovnice prema pristupu koji pružaju svojim građanima.
Henley Passport Index rangira 199 putovnica prema broju odredišta kojima njihovi vlasnici mogu pristupiti bez prethodne vize. Ažurira se u stvarnom vremenu tijekom cijele godine, kako i kada promjene politike viza stupe na snagu.

Indeks putovnica Arton Capitala uzima u obzir putovnice 193 zemlje članice Ujedinjenih naroda i šest teritorija -- ROC Tajvan, Macau (SAR Kina), Hong Kong (SAR Kina), Kosovo, Palestinski teritorij i Vatikan. Teritoriji pripojeni drugim zemljama su isključeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov indeks za 2022. ima Ujedinjene Arapske Emirate na prvom mjestu, s ocjenom bezviznog režima/viza po dolasku od 171.

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo