Najbolji grad za život je Varaždin

Magazin Forbes objavio je poslovnu listu Hrvatske u kojoj je Varaždin najbolji grad za živjeti.

22.4.2010.
12:04
VOYO logo

Varaždin je tako s prvog mjesta srušio Rovinj koji je prema istoj listi prošle godine nosio titulu najboljeg hrvatskog grada, ali je u godinu dana potpuno stagnirao i pao na 13. mjesto.

Ove je godine kontinentalna Hrvatska nadjačala primorsku, što se djelomično može pripisati stagnaciji turizma koja je počela već 2008.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliki su gubitnici Split, Zadar i Šibenik koji su ispali s Forbesove liste.

Split, koji je lani zauzeo 9. mjesto, potpuno je ispao iz konkurencije jer su njegovi poduzetnici poslovali s gubitkom, a najveći je ostvarilo brodogradilište Brodosplit, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadarski poduzetnici koji su svojim poslovnim rezultatima lani podigli taj grad na visoko 4. mjesto ove su godine potonuli. Šibenik je također ispao iz konkurencije zbog ostvarenog ukupnog gubitka svih poduzetnika u gradu. Lani je bio peti.

"Naravno da smo najbolji", rekao je za Forbes varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok kada su mu javili rezultate istraživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Varaždin koji je prošle godine bio šesti, prema svim kriterijima je ušao među 20 najboljih, a najviše ga je 'pogurao' rast poduzetničkih prihoda.

To industrijsko središte sjeverozapadne Hrvatske treći je grad u državi po visini BDP-a, a proteklih se godina nametnuo i kao jedan od rijetkih hrvatskih gradova 'prijatelja biznisa'. Ima I najnižu stopu nezaposlenosti u zemlji od oko pet posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dubrovnik pak lani nije bio ni među prvih 20, a ove je godine treći. Dubrovački poduzetnici zaključili su 2008. s neto dobiti od 495 milijuna kuna i po tom su rezultatu treći hrvatski grad.

Na listi Forbesa odlično je prošao cijeli zagrebački prsten pa su među 20 najboljih ušli Samobor, Sveta Nedelja, Velika Gorica i Zaprešić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čakovec je i ove godine na visokom četvrtom mjestu.

A da samo jedna tvrtka može nositi cijeli grad najbolje pokazuje slučaj Imotskog. Na sedmo mjesto najuspješnijih gradova Forbesa Imotski je prije svega lansirala tvrtka Skladgradnja, braće Slavena i Joze Žužula, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201002150244006 arti-201001220679006

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo