Karlovac filmsko središte /

Nagrađivani Kratki izlet Igora Bezinovića 12. rujna otvara Reviju i Festival u Karlovcu

Image
Foto: Promo

Večernji program uključuje četiri filmske uspješnice iz regije

5.9.2017.
15:52
Promo
VOYO logo

Karlovac za tjedan dana postaje filmsko središte stvaralaštva mladih naraštaja - 22. Filmska revija mladeži i 10. Four River Film Festival održat će se od 12. do 16. rujna!  A uz natjecateljski program, koji donosi 71 naslova mladih autora i autorica diljem svijeta, festivalsko program uključuje i bogat večernji program na najljepšim kino lokacijama: obalama Korane, Mrežnice, Dobre i Kupe. Tako će svi posjetitelji moći uživati u recentnim naslovima, filmskim uspješnicama koje su u protekloj godini obilježila kinematografiju regije!

Festival u utorak, 12. rujna, na rijeci Korani, službeno otvara pobjednik ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala, Kratki izlet, igrano-dokumentarni film Igora Bezinovića. Nastao prema motivima iz istoimenog romana Antuna Šoljana, ovaj hibrid dokumentarnog filma i fikcije prati Stolu, mladića u kasnim dvadesetima, koji ljeto provodi u Istri tulumareći po festivalima. Jednoga dana susreće svog znanca Roka, koji njega i nekolicinu ostalih poznanika nagovara da mu se pridruže u potrazi za obližnjim samostanom sa srednjovjekovnim freskama. No nakon što im se pokvari autobus, a oni se putem izgube, njihov kratki izlet prerast će u alegorijsko putovanje u nepoznato. Pored Velike zlatne arene za najbolji film, Kratki izlet je nagrađen i Zlatnom arenom za oblikovanje zvuka (Martin Semenčić), posebnim priznanjem na Festivalu europskog filma Palić 2017., a redatelj Bezinović i nagradom Voice koja se dodjeljuje najboljem redatelju na Filmskom festivalu Andreja Tarkovskog Zerkalo. Također, film je prikazan na nizu renomiranih filmskih festivala diljem Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U srijedu, 13. rujna, na rijeci Mrežnici bit će prikazana film Dan bez imena makedonske redateljice Teone Strugar Mitevske; riječ je o makedonskoj uspješnici s Berlinskog filmskog festivala koja kroz misterioznu smrt četvero tinejdžera progovara o današnjem stanju društva. Glavni glumci, Leon Ristov i Hanis Bagašov nekadašnji su sudionici Four River Film Festivala, a Hanis je i prošlogodišnji pobjednik u kategoriji dokumentarnog filma. Makedonska redateljica služi se stvarnim zločinom, neriješenim ubojstvom četvero tinejdžera, kao početnom točkom za istraživanje usađenog mačizma, agresije i kulturalne napetosti koji iskvaruju njezinu državu. Ovo je zahtjevan i konfrontacijski film koji izravno ukazuje na to da makedonske nade u budućnost ne mogu istovremeno postojati s maskulinitetom ukorijenjenim u prošlosti.

Posljednja dva naslova iz večernjeg festivalskog programa djela su iste autorice, Katarine Zrinke Matijević. Film Trampolin njen je dugometražni igrani prvijenac, u čijem je središtu sedmogodišnja Lina koja, bježeći od nasilne majke, utjehu pronalazi u tinejdžerici Niki i četrdesetgodišnjoj učiteljici ritmike Nikolini. One, kao dva ogledala, zrcale Lininu moguću budućnost. Ta tri toka, tri ženska lika isprepliću se u sličnoj životnoj sudbini. Susrećući jedna drugu mijenjaju svoje živote te raskrinkavaju tajnu o bolnim rascjepima unutar svojih obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trampolin je film o ljubavi, ali ne i ljubavni film. To je film koji preispituje mračne i ustrašene, nježne i podržavajuće, krhke i jake slojeve odnosa između majki i kćeri; film o bezuvjetnoj roditeljskoj ljubavi koja često postane uvjetovana; film o ožiljcima koji ostaju u nama dugo nakon što masnice izblijede. U glavnim ulogama nastupaju Franka Mikolaci, Tena Nemet Brankov (Zlatna arena za najbolju sporednu žensku ulogu na Pula Film Festivalu 2016) i Marija Tadić, u ostalim Lana Barić, Frano Mašković, Asja Jovanović, Nina Violić, Igor Kovač i Enes Vejzović. Trampolin će biti prikazan u četvrtak, 14. rujna u dvorcu Novigrad na rijeci Dobri.

Pretposljednji festivalski dan donosi nagrađivani dokumentarac Katarine Zrinke Matijević, film Iza lica zrcala. Riječ je o autoričinoj osobnoj potrazi za unutarnjim mirom prikazanom kroz putovanje Likom, zabačenim zavičajem njezinih predaka. Lika je puna tunela, a nakon svakog mračnog tunela, punog tajna, strahova, tame (prikazanih organskim, eksperimentalnim slikama) budi se novo godišnje doba. Iskustvo zaokružuju pejzaži, starosjedioci, obilje zvukova i glas koji nas vodi u off-u. Dok redateljica snima očaravajuće magnetične, ali i morbidno surove scene Like, Lika ocrtava samu redateljicu koja ponovno proživljava vlastita iskustva i iskustva svojih predaka ne bi li pronašla ključ kako prihvatiti svoju bolest – epilepsiju, te preboljeti gubitak četiri trudnoće i ljubavi, ne bi li nanovo pronašla samu sebe. Dokumentarac Iza lica zrcala bit će prikazan u petak, 15. rujna na rijeci Kupi, u starom gradu Ozlju.

Kompletan festivalski program je besplatan. Detaljnije informacije pronađite na službenim web stranicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo