MALA GOSPA / Nadbiskup Barišić u Solinu: 'Ako se u životu koristimo nepoštenjem, ugrozit ćemo nove naraštaje'

Image
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

'Teško će naše učionice postati škola za život, a još teže će se iz školskih klupa prelaziti u školu života'

8.9.2019.
11:22
Ivo Čagalj/Pixsell
VOYO logo
Image

Nadbiskup Barišić u Solinu: 'Ako se u životu koristimo nepoštenjem, ugrozit ćemo nove naraštaje'

Image

Nadbiskup Barišić u Solinu: 'Ako se u životu koristimo nepoštenjem, ugrozit ćemo nove naraštaje'

Mnoštvo vjernika okupilo se u nedjelju u Solinu na svečanom obilježavanju blagdana Male Gospe, svečanost je počela u prijepodnevnim satima procesijom koja je krenula ispred Prasvetišta crkve Gospe od  Otoka i kreće se gradskim ulicama.

Predvodio ju je nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić koji je predvodio i euharistijsko slavlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U procesiji u Solinu su i premijer Andrej Plenković, te ministri obrane i uprave Damir Krstičević i Ivan Malenica.

Blagdan MaleGospe uvijek je 8. rujna, zove se tako jer se slavi “mala Marija”, spomendan Marijina rođenja, za razliku od “Velike Gospe”, blagdana Marijina uznesenja na nebo, 15. kolovoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blagdan Male Gospe ima svoje početke u Jeruzalemu, u 5. stoljeću. Tada je, naime, na mjestu gdje je prema predaji stajala Marijina rodna kuća, sagrađena crkva u čast svetoj Ani, Marijinoj majci. Kao spomen na tu posvetu razvio se blagdan u čast Male Gospe: najprije na kršćanskom Istoku, a od 7. stoljeća i na Zapadu.

Okupljenima se okupio i nadbiskup metropolit splitsko-makarski mons. Marin Barišić, a posebno se iz njegove homilije istaknuo dio o početku školovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sjetimo se svoga školovanja. Događalo se da bi neki đak imao puno godina, bio fizički jači i veći, a bio s nama u istom razredu. U takvim slučajevima radilo se o đaku ponavljaču. To se može događati i nama u školi života: puno godina, a malo razredâ, malo razine ljudskosti i zrelosti u vjeri. Na našu sreću život nam daje priliku za produžnu i nove mogućnosti polaganja", rekao je nadbiskup pa nastavio:

"No, ako se u životu pokušavamo služiti vezama, kovertama, nepoštenim snalaženjem, a život traži rad, učenje, stručnost, poštenje, postat ćemo oporba životu, a ne svjedoci života, ugrozit ćemo nove naraštaje i potkopati temelje budućnosti humanog društva. Teško će naše učionice postati škola za život, a još teže će se iz školskih klupa prelaziti u školu života. Braćo i sestre pozvani smo biti osobe i narod života. Često se čuje govor o novom naraštaju i školi za život, ali to je isprazan ako nam u školi ne bude života, ne bude učenika. Pozvani smo biti prijatelji života jer za život smo rođeni. Krist, prijatelj života, pobijedio je smrt. Kao znak nade naše pobjede nad smrću neka bude veći broj rođenih nego umrlih. Na početku nove školske i vjeronaučne godine želimo svima nama i svim učiteljima da ne budemo samo aranžeri znanja, nego i svjedoci vrednota i smisla života."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo