OD SUTRA U PONOĆ / 'Došao je i taj dan'; Ukidaju se epidemiološke mjere: 'Odluku temeljimo na četiri osnovna elementa'

Nacionalni stožer civilne zaštite na konferenciji za novinare izvijestio o ublažavanju dijela epidemioloških mjera

7.4.2022.
9:36
VOYO logo

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je u četvrtak konferenciju za novinare na kojoj je izvijestio o ublažavanju nekih epidemioloških mjera uvedenih radi suzbijanja epidemije covida-19.

Popuštanje epidemioloških mjera se prije svega odnosi na maske oko kojih su se lomila mnoga koplja u javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako je epidemiološka situacija puno bolja i da zdravstveni sustav više nije opterećen. "Imamo puno manje ljudi u bolnicama i na respiratorima. S obzirom na te podatke Stožer je pripremao odluke kojima se ukida najveći dio mjera. Ostaje obveza nošenja maski za lice za neke kategorije osoba, a nekima će se preporučiti nošenje maski", rekao je.

"Maske će biti obavezne u zdravstvenom sustavu. Nosit će ih zaposlenici ustanova socijalne skrbi koje pružaju usluge za starije osobe. Korištenje maski u najvećoj mjeri ovisit će o individualnoj procjeni", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na snazi ostaje odluka o prelasku granice. Najvažnija promjena je da nema zabrane ulaska u RH. Osobama iz EU-a ne treba covid potvrda za ulazak u RH. Covid potrvda potrebna je za ostale državljane", rekao je Božinović.

Covid potvrde ostaju u zdravstvu

"Covid potvrde na nacionalnoj razini se mogu koristiti u zdravstvu i socijali, ali o tome će donijeti odluku zaduženi za te sektore. Odluke će biti objavljene u Narodnim novinama sutra i stupit će na snagu u subotu 9. travnja. Od sutra u ponoć stavljamo izvan snage gotovo sve odluke stožera, osim nošenja maski u zdravstvu i socijali", rekao je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da su ove odluke odraz aktualnog trenutka. "Evo došao je i taj dan! Sve smo uzeli u obzir prilikom donošenja odluka. Srećom, u ovom trenu nema novih sojeva koji bi mogli promijeniti tijek epidemije. Redukcija mjera je dobrodošla, ali moramo biti oprezni. Ulaskom u treću godinu, svjedočimo da ona u ovom trenu jenjava. Znači li to da je novi virus izgubio svoj potencijalni kapacitet, vjerujem da jest. Svi smo sretni što možemo nazočiti redukciji mjera, ali u zdravstvu i socijali zadržat ćemo određeni oprez. Većina odluka osim ove dvije se ukida, ali za sustav zdravstva i socijale, donijet ćemo posebnu odluku", rekao je.

"Naš zadatak je pratiti situaciju, eventualno s novim varijantama. U ovom trenutku smo stabilni i možemo se nadati da će se ova epidemija pretvoriti u endemsku bolest. Nitko ne smije smatrati da je epidemija gotova, virus je i dalje oko nas", dodao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stari, bolesni moraju razmišljati kako se zaštititi, a najbolje se zaštititi cjepivom. Prema novom popisu stanovništva dosegli smo procijepljenost od 70 posto.

'Dolazi i toplije vrijeme'

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je kako su na temelju parametara koje prate već duže vrijeme popustili epidemiološke mjere. "To temeljimo na četiri osnovna elementa: poboljšanje epidemiološke situacije, pada nam broj oboljelih i hospitaliziranih, imamo situaciju s time da smo više od 70 posto odrasle populacije cijepili makar jednom dozom i imamo od nove godine do danas oko 600.000 zaraženih omikronom, to je jedan značajan dio populacije koji je bilo cijepljenjem ili na prirodan način stekao imunost, a i bitan faktor je da nam dolazi toplije vrijeme, bit ćemo na otvorenom i manje će se aerosolom moći prenositi i ova respiratorna infekcija i druge", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pratili smo situaciju u drugim zemljama i šire, koji imaju i rekordne brojke, a popuštaju mjere", dodao je.

Ravnateljica Zarazne klinike "Fran Mihaljević", Alemka Markotić, rekla je da ako gledamo s kliničke strane, već mjesec dana imamo stabilnu situaciju, gdje se ne povećava broj hospitaliziranih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo biti oprezni, jer u bolnici obično budu stariji i s komobirditetima. Čini se da bi barem u našem području situacija mogla ostati stabilna do jeseni. Omikron je praktički zauzeo Europu, a klinički se ne razlikuju ni njegove varijante. Moramo na vrijeme razmišljati da će brzo doći jesen. I da dotad moramo sve pripremiti da bismo se mogli u zimskom razdoblju uspješno nositi s eventualnim povećanjem", rekla je.

"Poruka koja stoji: situacija je sad dobra, za starije i imunokomprimitrane je važno čuvati se", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gdje su potrebne maske?

"Mi smo kazali koje su to situacije u kojima će nošenje maski biti obavezno. Sve drugo su preporuke. Mislim da je svakom našem građaninu potpuno jasno kada je dobro nositi masku za lice. Jedno je obaveza, drugo preporuka. Preporuka je za sve situacije gdje su gužve, javni prijevoz, veća okupljanja… Na sljedećoj konferenciji netko će imati masku netko neće. Onaj tko ima masku zna zašto je nosi. Onaj koji neće nositi masku to nije stvar sankcioniranja ili obveze", rekao je Božinović.

"Došlo je vrijeme da svatko kad ne govorimo o najrizičnijim skupinama, izvrši vlastitu procjenu", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Većina zemalja ima preporuke, kao i mi, a kad govorimo o Hrvatskoj, oni koji budu planirali doći u Hrvatsku, među njima će biti i onih koji će podržavati nošenje maski, a bit će i onih kojima će odgovarati što ne moraju nositi masku", rekao je ministar odgovarajući na pitanje o turističkoj sezoni.

Ukidanje epidemije?

Dodali su kako su rijetke zemlje koje su ukinule samoizolaciju za bliske kontakte. "Mi jesmo razgovarali o tome, nema više obveze da djeca u školi, ako u jednom razredu dijete postane pozitivno, idu u samoizolaciju", rekao je Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razmišljamo i o ukidanju epidemije, ali mislimo da još nije sazrelo vrijeme za to", dodao je Beroš.

"Neke zemlje su donijele odluku o četvrtoj dozi. Npr. Izrael, npr. sedam zemalja Europske unije ima preporuku da se starije osobe cijepe četvrtom dozom. Mi pažljivo pratimo sve. Prije neki dan su EMA i ECDC izdali priopćenje da zasad nema znanstvenih dokaza o korisnosti četvrte doze. Kad će biti dokaza, onda će donijeti drugačije odluke", dogovorio je Capak na novinarsko pitanje o četvrtoj dozi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beroš: 'Nikome nisam pogodovao'

Beroš je upitan i o aferi s dodjelom poslova informatičkim tvrtkama.

"Nikad nikome nisam pogodovao, niti imam prijatelje u IT industriji. Kad sam spominjao izvide, radi se o tome da je dokumentacija izuzeta već u siječnju. Već su dosad i druge institucije postupale. Ja sam apsolutno čist. Svi poslovi u okviru IT industrije imaju svoje utemeljenje u pravilima struke. U Hrvatskoj je informatička pismenost u zdravstvu izrazito visoka. Mislim da smo pri informatizaciji zdravstva pri vrhu u Europi. Osobno nisam nikome pogodovao, i nadam se da su službe obavile sve potrebno i provedeno sukladno zakonu", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obvezne u zdravstvenim ustanovama

"Puno se govori o načinu na koji će se primjenjivati maske. Imamo ono pravilo već jako dugo na snazi da, ako je otvoreni prostor, maska mora biti, ako razmak ne može biti dva metra. Sigurno će biti ozbiljno razmatrano da se u prostorima u zatvorenom maska uvede kao preporuka. Svi prostori u kojima je obavezno nošenje maski dolaze u obzir u razmatranju mogućnosti ukidanja, pogotovo ako se može održavati distanca", potvrdila je u srijedu za RTL zamjenica ravnatelja HZJZ-a, Ivana Pavić Šimetin.

Image
U KAFIĆU MOŽE, U DUĆANU NE /

Jedna bizarna mjera i dalje je na snazi, a uskoro bi moglo pasti gotovo sve

Image
U KAFIĆU MOŽE, U DUĆANU NE /

Jedna bizarna mjera i dalje je na snazi, a uskoro bi moglo pasti gotovo sve

Dodala je da će maske ostati obvezne u zdravstvenim ustanovama te domovima za starije i nemoćne. Građani će, istaknula je, moći nositi maske i drugdje, ako to žele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ublažavanje mjera ide zbog smanjenja broja zaraženih koje je vidljivo u proteklih nekoliko tjedana, a osim maski, mijenjat će se i pravila za covid potvrde.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo