22. rujna / Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama: Svakih 15 minuta jedna je žena fizički zlostavljana

Image
Foto: Shutterstock / Ilustracija

Zadnjih smo mjeseci svjedoci stravičnih slučajeva nasilja nad ženama i femicida koji su potresli Hrvatsku

22.9.2022.
9:15
Shutterstock / Ilustracija
VOYO logo

U Hrvatskoj je svakih 15 minuta jedna žena fizički zlostavljana. I dalje je rasprostranjeno mišljenje da ono što se događa u nečija četiri zida, tamo treba i ostati i da se u tuđe privatne stvari ne treba uplitati. Nažalost, nasilje nad ženama najrašireniji je oblik ugrožavanja temeljnih ljudskih prava (pravo na život, pravo na privatnost i obiteljski život, pravo na zaštitu dostojanstva, pravo na dom, pravo na slobodu izražavanja, pravo na život bez mučenja i nečovječnog postupanja i dr.).

Danas, 22. rujna obilježava se Nacionalni dan borbe nasilja nad ženama. Ovaj se dan u Hrvatskoj obilježava u spomen na tragičan događaj 22. rujna 1999. godine kada su na Općinskom sudu u Zagrebu tijekom brakorazvodne parnice ubijene tri žene, a djelatnica suda je teško ozlijeđena. Ubijena je Gordana Oraškić, supruga koja je prijavila nasilje, sutkinja Ljiljana Hvalec i odvjetnica Hajra Prohić, a ranjena je Stanka Cvetković, zapisničarka na sudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obilježavanjem ovoga dana želi se osvijestiti i senzibilizirati društvo na ovu problematiku koja je, nažalost, i dalje široko prisutna.

Velik broj žena i djevojaka, nasilje ne prijavljuje. Zašto? Razloga je više. Žene se nerado odlučuju prijaviti nasilnika, najčešće zbog reakcije nasilnika i posljedično još težeg nasilja, ekonomske ovisnosti, niske razine samopouzdanja te mišljenja kako joj ionako nitko ne može pomoći i zaštititi je. No, može li?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'žene nisu zaštićene' /

Stručnjakinje o femicidu u Novskoj za RTL.hr: 'Jedini razlog zašto je danas žena mrtva je to što je naš sustav lijen'

Image
'žene nisu zaštićene' /

Stručnjakinje o femicidu u Novskoj za RTL.hr: 'Jedini razlog zašto je danas žena mrtva je to što je naš sustav lijen'

Često ne prijavljuju nasilje jer se boje problema sa sustavom. Naime, nerijetko se susreću s tim da se njih optužuje, da one prolaze kroz sudske postupke te da su one optužene stranke u postupku. Zadnjih smo mjeseci svjedoci stravičnih slučajeva nasilja nad ženama i femicida koji su potresli Hrvatsku.

Kazna od 5.400 kuna

Krvavi napad dogodio se u studenome prošle godine kada je bivši partner brutalno izbo ženu u trgovini u kojoj je radila. Vidjeli smo i istu situaciju, na sreću, bez poginulih u okolici Gospića gdje je muškarac brutalno izbo svoju suprugu. Zatim, opet isto, 54-godišnji muškarac na smrt je u Novskoj izbo svoju 39-godišnju suprugu u njezinom butiku i pobjegao. Prije nego što ga je policija uhvatila, oduzeo si je život. Bio je to jedanaesti slučaj femicida u Hrvatskoj u ovoj godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O apsurdu hrvatskog sustava i zastrašujuće malim kaznama svjedoči i slučaj iz lipnja kada je poduzetnik i nogometaš nekoliko domaćih i stranih klubova, ničim izazvan, svoju suprugu primio objema rukama te njome lupio o zid. Zatim joj je istrgnuo mobitel iz ruke bacivši ga s petog kata na pločnik. Potom je onemogućio supruzi odlazak do policijske postaje. Svemu su svjedočila i djeca. Žena je zatim sjurila na cestu i sjela u vozilo, a on je sjeo na poklopac motora njezina auta. Za to je kažnjen s nevjerojatnih 5.400 kuna.

U pojedinim slučajevima koji su zgrozili javnost vidjeli smo da su napadačima bile izrečene mjere zabrane prilaska žrtvi na 50 metara. No, iz priloženog vidimo koliko je ta mjera efektivna. Kako to u Hrvatskoj često biva, da bi se dogodila promjena prvo se netko mora dobro namučiti ili nastradati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promjena?

Povod za promjenu, u ovom slučaju, bili su upravo slučajevi iz Gospića i Novske. Naime, mjera zabrane prilaska od sljedeće godine ne bi se trebala izricati. Dio je to paketa zakona koji do kraja godine planira donijeti Ministarstvo pravosuđa, a cilj je zaštititi žrtve svih kaznenih djela. Jedan od planova novog paketa zakona je i veći broj odjela za podršku žrtvama i svjedocima. Trenutačno ih je sedam. Od sljedeće godine, trebali bi postojati i specijalizirani suci za obiteljsko nasilje. Ali i veće kazne.

Broj kaznenih djela nasilja među bliskim osobama u razdoblju od posljednjih sedam godina se gotovo utrostručio te je u 2021. premašio brojku od 6.000 kaznenih djela, pri čemu 79 posto žrtava čine žene, upozorava pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nasilje nad ženama i dalje predstavlja prepreku u postizanju jednakosti, razvoja, mira kao i ostvarivanju ljudskih prava žena i djevojčica u Hrvatskoj. Stoga je neophodna čvršća i organiziranija institucionalna zaštita dostojanstva, prava i sigurnosti žena u javnoj kao i u privatnoj sferi u svakom trenutku bez oslanjanja na nadu da više nitko neće nastradati.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo