popuštanje mjera /

Nacionalna udruga ugostitelja podržava sutrašnje prosvjede, poručuju: 'Mjere koje su donesene dosad apsolutno nisu dovoljne'

Gost RTL-a Danas bio je zamjenik predsjednice Nacionalne udruge ugostitelja Zlatko Karna.

2.2.2021.
18:52
VOYO logo

Poduzetnici će sutra poslati svoje zahtjeve Vladi i Stožeru. Gost RTL-a Danas bio je Zlatko Karna, zamjenik predsjednice Nacionalne udruge ugostitelja koji su također pružili podršku prosvjednicima. 

''Mi inače podržavamo svaku akciju čiji je cilj zaštita interesa poduzetnika pa tako i ovaj puta, naravno pod poštivanjem svih epidemioloških mjera i zakona. Mjere koje su donesene dosada apsolutno nisu dovoljne. Ako smo već odlučili ugostiteljski sektor apostrofirati kao mjesto širenja zaraze naravno bez ikakvih dokaza, onda je Vlada barem trebala donijeti odluku da se obešteti na kvalitetan način nas ugostitelje. Mi smo poslali nekakve zahtjeve koji nisu odobreni, smatrali smo ih korektnima, nismo uspoređivali s drugim europskim zemljama, osim toga, bilo je raznih varijanti...mogla je Vlada donijeti odluku o poreznom rasterećenju koju su donijele već sve europske zemlje, naši nisu donijeli ni to. Kao što znate, kod nas je taj porez i dalje duplo veći nego u svim drugim zemljama'', rekao je Karna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
kazneno djelo /

Bilo mu je dosta: Ugostitelj iz Otočca radio unatoč zabrani, odgovarat će za širenje zarazne bolesti

Image
kazneno djelo /

Bilo mu je dosta: Ugostitelj iz Otočca radio unatoč zabrani, odgovarat će za širenje zarazne bolesti

Nekoliko velikih problema

Komentirajući premijerov komentar o pruženoj pomoći poduzetnicima, Karna smatra da je kašnjenje isplate potpora veliki problem jer su zatvoreni od 11. mjeseca. ''Potpore su kasnile dva mjeseca, dva i pol mjeseca što je nama naravno u ovoj situaciji bio velik problem. Od prošlog tjedna nakon sastanka s ministrom Marićem smo to riješili i sad će taj preduvjet da račun bude unaprijed plaćen je maknut od siječnja nadalje tako da će se to djelomično riješitii ja se zahvaljujem ovim putem'', kazao je.

O mogućem popuštanju mjera 15. veljače i kako će to izgledati, Karna odgovara: ''S obzirom da nas Stožer već mjesecima ne zvoe na takve sastanke i kad se donose takve odluke, nas kao struku gdje bismo mogli pomoći o načinu otvaranja i pod kakvim mjerama. Ono što nas najviše plaši je da nas ne otvore pod nekakvim ograničenjima, a da ne izgubimo ove mjere potpore i za fiksne troškove i za djelatnike'', rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se objekti otvore, radna snaga, kaže Karna, isto će biti velik problem. ''Bio je i prije ove pandemije, a sad su ljudi našli i druge poslove tek će se za sezonu vidjeti kakav će to biti problem'', zaključio je Karna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo