DRAMA U PLANINARSKOM DOMU / Nabildani tip nožem izbo omiljenog psa čuvara Garu: 'Žalosno je da je prva reakcija nekome bila izvaditi nož ...'

Image
Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL

Gari su HGSS-ovci pomogli da se spusti s planine, jedan dio puta je preležao na nosilima, a kasnije nije više htio ležati te se laganim hodom spustio u podnožje planine

2.10.2023.
17:21
Bruno Fantulin/PIXSELL
VOYO logo

Planinarska zajednica u Zadru i u Hrvatskoj je na nogama, nakon što se doznalo da je muškarac nožem izbo psa čuvara Planinarskog doma smještenog u vrhu kanjona Velike Paklenice u istoimenom nacionalnom parku, javlja Slobodna Dalmacija.

Tog mješanca i njegovu vlasnicu Irenu Šaran, domaricu popularnog objekta na Velebitu, poznaju svi koji su se barem jednom uspeli kroz kanjon nacionalnog parka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva neslužbena verzija događaja zvučala je nevjerojatno: muškarac iz Zadra, bez nekog jasnog povoda, "skakavcem" je izbo Garu i oštetio mu bubreg. Kada je jedna posjetiteljica Doma koja je sve to vidjela primijetila da Garo krvari, digla je galamu, a muškarac sa ženom s kojom je bio u društvu zaputio se nizbrdo, prema izlazu iz Paklenice.

POGLEDAJTE VIDEO: Bili smo na edukaciji pasa: 'Jedan Labrador može vući čovjeka koji ima 100 kila'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na izlazu iz parka zaustavila ga je domarica Irena koja ih je uspjela zadržati sve do dolaska policije.

"Bila je subota, malo prije 15 sati, kad mi je stigla poruka: Garo je dobio nož! Smračilo mi se pred očima. Odmah sam sjela u auto i krenula prema Starigradu", rekla je Irena koja je na putu prema Paklenici zvala policiju i HGSS, jer je čupavi Garo, mješanac od tridesetak kilograma, omiljen i među gorskim spasiocima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HGSS je odmah poslao dvojicu spasioca s nosilima prema Domu koji je od podnožja planine udaljen malo više od sat vremena hoda. Ljudi koji su u tom trenutku bili pokraj Doma i koji su svjedočili incidentu, kazali su mi kako izgleda muškarac koji je izbo Garu", rekla je, dodavši da Garo nije agresivan te da se u blizini agresivnih pasa odmiče.

Pomogli mu HGSS-ovci

Oni koji su vidjeli što se dogodilo kažu kako je Garo prišao jednom biglu koji je bio u pratnji žene i muškarca. S obzirom da je među psima bilo netrpeljivosti, žena je u jednom trenutku podigla svog psa u naručje i počela histerizirati, što se u takvim situacijama nikad ne radi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moj pas je isto počeo lajati. Očevici kažu da je muškarac zatim zakoračio prema psu i ubo ga. Nije ga pokušao zaustaviti na niti jedan drugi način, da odmahne rukom, da lupi nogom o pod, štapom, nikako drugačije nego – nožem! Muškarac i žena potom su sjeli kao da se ništa nije dogodilo, a nedugo nakon toga, prema riječima svjedoka, počeli su se spuštati niz planinu", priča Irena.

Pukom srećom na Planinarskom domu zatekla veterinarska tehničarka iz Zagreba koja je Gari pružila prvu pomoć. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Taman kad sam krenula prema Domu, u podnožju planine zatekla sam ćelavog, nabildanog muškarca u ranim tridesetim godinama i ženu s psom koji su odgovarali opisu kojeg su mi prenijeli planinari iz Domu. Pokušala sam ih zaustaviti, ali je muškarac govorio kako trebaju ići kući. U tom je trenu došla i policija koja je od njih dvoje uzela izjave", govori Irena.

Image
E, TO SE ZOVE ZLATNI RETRIVER /

Pas tijekom šetnje šumom pronašao kutiju s 400 tisuća eura! Vlasnici nedavno doznali koliki dio smiju zakonski zadržati

Image
E, TO SE ZOVE ZLATNI RETRIVER /

Pas tijekom šetnje šumom pronašao kutiju s 400 tisuća eura! Vlasnici nedavno doznali koliki dio smiju zakonski zadržati

Gari su HGSS-ovci pomogli da se spusti s planine, jedan dio puta je preležao na nosilima, a kasnije nije više htio ležati te se laganim hodom, zajedno sa spasiocima, spustio u podnožje planine gdje ga je čekala Irena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što ga je pregledao i ranu sanirao veterinar, Garo je sada u Zadru, malo jede, puno pije i puno spava. Vidi se da ga jako boli, kaže Irena. "Žalosno je da je prva reakcija nekome bila izvaditi nož na drugog psa kad postoji toliko drugih načina da se spriječi bilo kakav sukob", zaključuje Irena za Slobodnu Dalamciju.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo