Komentar Zorana Šprajca / Nabavka klozet papira za MORH je puno ozbiljniji posao od nekakve eskadrile borbenih aviona

Zašto je za Hrvatsku državu hrvatski poduzetnik uvijek sumnjiv tip?

8.1.2019.
8:45
VOYO logo

Vladimir Putin je svog posilnog, Aleksandra Vučića, uoči ovog Božića nagradio sa stvarno lijepim poklonom. Rusija je Srbiji isporučila i šesti obnovljeni i potpuno modernizirani borbeni zrakoplov - MIG-29.

Srbija će tih 6 lovaca platiti oko 200 milijuna eura, dakle po svakom avionu nešto manje nego što je  Hrvatska trebala platiti izraelske F-16. S tom razlikom da je Srbija svojih 6 već evo dobila a Hrvatska od naručenih 12 izraelskih neće vidjeti nijednog. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime Večernji list večeras donosi kako je i Izrael priznao da ne može isporučiti avione Hrvatskoj. Izgleda da su se Židovi polakomili pa nakon što su retuširane američke avione uvalili Hrvatima, htjeli su na istu foru zaraditi i na Bugarima i Rumunjima, na što su Amerikanci dobili nervni slom i zaustavili tu operaciju balkanskih i levantinskih švercera njihovom robom. 

O tome će u srijedu premijera Plenkovića u Zagrebu osobno izvijestiti i direktor izraelskog Ministarstva obrane i kažu insajderi, zatražiti oprost za iznevjereno obećanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obećanje, ludom radovanje"

A zapravo je i cijela ta priča o nabavci borbenih zrakoplova  baš tako i izgledala. Po sistemu "obećanje - ludom radovanje".

Ludo su se izraelskom obećanju da će moći isporučiti avione radovali i predsjednica Republike i predsjednik Vlade, a najluđe se tome radovao onaj koji je i vodio taj proces ludovanja - ministar radovanja i obrane Damir Krstičević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

E sad, jesu li našeg radosnog ministra nasamarili Izraelci ili Amerikanci - to nek on vidi s njima. Nas zanima kako to da se nabava tako važnog i skupog, dapače, najskupljeg, segmenta obrane i Domovinske sigurnosti vodila po načelu lijepih očiju i lijepih obećanja.

Jamstvo za WC papir

Naime, ne znam jeste li znali, ali kada Ministarstvo obrane recimo kupuje toalet papir, onda sukladno Zakonu od svakog ponuđača traži i financijsko jamstvo da će taj toalet papir stvarno moći i isporučiti. To se zove "jamstvo za ozbiljnost ponude" i iznosi do 3 posto vrijednosti ponude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle ako se ispostavi da dobavljač MORH-u ne može isporučiti klozet papir MORH će mu za kaznu uzeti do 3 posto vrijednosti naručenog papira. I to vrijedi za sve nabavke u Državnoj upravi i za sve hrvatske poduzetnike. Zašto to nije vrijedilo za Izraleskog dobavljača borbenih aviona teško je reći.

Možda zato jer je za Hrvatsku državu hrvatski poduzetnik uvijek sumnjiv tip, u startu ga treba tretirati kao unutarnjeg neprijatelja i s njim uvijek valja biti na oprezu. A ministar je odmah, još na početku natječaja, Izrael proglasio našim strateškim prijateljem, a prijatelje se ne gnjavi s takvim sitnicama kao što je jamstvo za obziljnost ponude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doduše može biti i da je nabavka klozet papira za MORH mnogo ozbiljniji posao koji traži jamstvo za ozbiljnost ponude nego nabavka nekakve eskadrile borbenih aviona.

Jer, evo, bez aviona se ipak može, izdržali smo 30 godina pa ćemo valjda još 30, ali uz toliku hrpu sranja, bez klozet papira, bogami se ne može.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo