REKORDNE BROJKE ZARAŽENIH; / Plenković: 'Moramo pokazati odgovornost'; Božinoviću je dosta nepridržavanja mjera: 'Izricat ćemo kazne!'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Osim o radikalizaciji društva i sigurnosnim prijetnjama, govorit će se i o mjerama tijekom koronakrize, ali i novom zaduženju Hrvatske

22.10.2020.
7:47
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Na početku 15. sjednice Vlade premijer Plenković je ponovno apelirao na odgovornost ljudi kada je u pitanju zaraza koronavirusom jer je zaraženih sve više.

Image

"Moramo pokazati odgovornost prema svojim najbližima", kazao je. Ponovio je što se dogodilo na izlaganju s ministrom Josipom Aladrovićem i mjerama za očuvanje radnih mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je na sve dosad poduzete mjere koje su omogućile zadržavanje radnih mjesta, niske stope nezaposlenosti i očuvanje likvidnosti poduzeća istaknuvši da je u tu svrhu isplaćeno radnicima i poduzetnicima u privatnom sektoru 6,85 milijardi kuna. S dodatnih planiranih oko 300 do 350 milijuna kuna to će do kraja godine dosegnuti 7,5 milijardi kuna.

Podaci HZMO-a kažu da je potkraj veljače bilo 1,542 milijuna osiguranika, a prošlog tjedna 1,545 milijuna. "Vidimo blago povećanje za 3210 osiguranika, što znači da su mjere koje smo poduzeli imale smisla i pokazale učinkovitost uz istodobno osiguravanje funkcioniranja državnih i javnih služi, mirovina i financiranje svih obaveza", ustvrdio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je da će se na idućoj sjednici Vlade biti pripremljen rebalans proračuna i paket poreznih zakona, o čemu će se raspravljati nakon Svih svetih.

Izlaganje ministra Beroša: 'Imamo veći broj mikrožarišta'

Ministar zdravstva Vili Beroš govorio je o aktualnom stanju vezanom za koronavirus. Podsjetio je da Hrvatska bilježi 1563 nova slučaja pa je rekao da imamo zamjetan porast hospitaliziranih, što ranije nije bio slučaj. Rekao je da nema žarišta s velikim grupama te dodao da je značajan udio novooboljelih u kontaktima zaraženih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U bolnicama je 661 pacijent, radi se o zamjetnom povećanja broja hospitaliziranih. Unatoč velikom porastu broja oboljelih, nema velikih žarišta s velikim grupiranjima nego se radi o većem broju mikrožarišta. Oboljeli se povezuju s obiteljskim okupljanjima, sportskim treninzima i natjecanjima, zborskim pjevanjem i slično.

Zatražili smo od svih bolnica da dnevno izvještavaju o značajnom broju oboljelih zdravstvenih i nezdravstvenih radnika. Pored rastućeg broja novozaraženih u Zagrebu, bolnički sustav se promptno prilagođava novonastalim okolnostima. Za nas je tjedan s najvećim brojem zaraženih i preminulih i zato ne možemo biti zadovoljni s neprihvatljivim ponašanjem pojedinaca. To je opterećenje za epidemiologe, medicinske sestre i cijeli zdravstveni sustav. Očekujem primjerenu participaciju svih dionika zdravstvenog sustava", rekao je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je u pitanju cijepljenje protiv gripe kaže da je planiranje i nabava cjepiva provedena još prije pojave koronavriusa. Naveo je da je HZJZ za 2020. godinu nabavio 460.000 doza cjepiva te da je osigurano još 130.000 doza dodatnih cjepiva. "Treća isporuka cjepiva planirana je za prosinac. Cijepljenje je tek počelo i provest će se prije početka sezone gripe", rekao je ministar zdravstva.

Božinović: 'Izricat ćemo kazne'

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da se broj zaraženih povećao zbog nepridržavanja mjera. Najavio je sankcioniranje tvrtki koje se ne pridržavaju mjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naša strategija je moguća samo uz striktno držanje mjera i zato ravnateljstvo inspekcije civilne zaštite i državnog inspektorata se fokusiraju sve više na pravne osobe. Iako se pokušalo izbjeći sankcioniranje, mi ćemo sve više izricati kazne za sve one koji se ne pridržavaju mjera i odluka Stožera. Zato smo se obratili i sportskim organizacijama i savezima s namjerom da se uputi jasna poruka da se sve natjecanja moraju odvijati po epidemiološkim mjerama ako se želi izbjeći nove odluke stožera vezane uz nazočnost gledatelja na otvorenim i zatvorenim terenima", kazao je Božinović.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs kazao je da je stanje u školama stabilno te da je 0,1 posto zaraženih u školama. On misli da treba nastaviti s postojećim modelima nastave jer smatra da je taj pristup najbolji iz psiholoških i ekonomskih aspekata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Medved o sprječavanju radikalizacije: 'Koordinacija sustava domovinske sigurnosti donijet će mjere'

Ministar Tomo Medved rekao je da pokušaj trostrukog ubojstva s elementima ukazuje da je u dijelu društva došlo do radikalizacije, što dovodi do nasilnog ekstremizma ili terorizma.

"Prepoznavanje radikalizacije ključ je sprječavanja rizika. Zadužuje se Koordinacija sustava domovinske sigurnosti da donese mjere za sprječavanje radikalizacije", rekao je Medved. Poslije njega govorio je Plenković koji je rekao da govor mržnje u Hrvatskoj nije od jučer, no da su tek sada detektirali da bi netko mogao uzeti oružje i ruke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam prije nekoliko dana rekao da je granica prijeđena. Nije isto biti meta govora mržnje na internetu, u komentarima i kroz članke na internetu i meni nije palo napamet da bilo koga od tih aktera tužim, to govorim radi medija i nakladnika jer smatram da je sloboda govora važnija od pravnih aktivnosti protiv onih koji šire mržnju. Međutim, kad poticanje na mržnju dovede do nasilnog ekstremizma i terorizma, onda je granica pređena. Mi nismo imali situaciju u društvu kakvu smo imali prije 10-ak dana. Jedno su anonimci ili potpisani na internetu, a drugo je napad pred zgradom Vlade. I zato nadležna tijela moraju prvo temeljito analizirati stanje i onda predložiti mjere da se to spriječi. Nismo mi otkrili govor mržnje u ponedjeljak, mi smo u ponedjeljak shvatili da je netko u stanju doći pred Banske dvore i pokušati ubiti hrvatskog policajca. I zato ćemo voditi tri paralelne aktivnosti - jedno je ovaj konkretan slučaj, drugo je institucionalna borba protiv radikalizacije, a treće je politička borba protiv onih koji ili to odobravaju ili nalaze razumijevanje ili one koji to relativiziraju pa se kasnije ukrcavaju u vlak potencijalnih žrtava. I zato samo sustavan rad može biti jedini odgovor i rješenje", rekao je premijer.

O 15. sjednici Vlade

Četvrtak je dan kada Vlada održava svoju redovitu tjednu sjednicu, a na dnevnom redu će se ovoga puta, između ostalog, naći i zaključak o sprječavanju radikalizacije u društvu, što je potaknuto prošlotjednim napadom na Markovu trgu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo na razini Vlade rekli da postoje tri načina na koje ćemo se boriti protiv radikalizacije i krenuli s tri aktivnosti. Prva je direktno vezana uz ovaj slučaj, koje je javnost vidjela tek kad je policija objavila snimku napada na Banske dvore. Drugi je institucionalni dio borbe protiv radikalizma i u četvrtak ćemo zadužiti Koordinaciju za domovinsku sigurnost da analizira stanje i pojača međuresornu koordinaciju svih tijela i da izađe s prijedlogom mjera. Treća točka je politička borba protiv radikalizma u društvu, protiv stranaka koje odobravaju i nalaze razumijevanja za akte terorizma koje smo vidjeli u ponedjeljak pred zgradom Vlade", poručio je u srijedu premijer Andrej Plenković.

Bit će govora i o aktualnom stanju vezanom za epidemiju koronavirusa, a bit će doneseno i nekoliko novih odluka. Ministar financija Zdravko Marić trebao bi dobiti ovlasti za potpisivanje Sporazuma o zajmu između Europske unije i Republike Hrvatske, kojim bi EU dao pozajmicu za privremenu potporu zbog smanjenja rizika od nezaposlenosti u koronakrizi. Odlučivat će se i o dopuni Programa dodjele državnih potpora sektoru mora, prometa, prometne infrastrukture i povezanim djelatnostima tijekom koronakrize te odluka o poduzimanju mjera u tijelima državne uprave za sprječavanje širenja koronavirusa i osiguravanje uvjeta za normalno obavljanje poslova u tijelima državne uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo