IMAMO 3117 ZARAŽENIH, PREMINULO 49 OSOBA; Otvorit će nove punktove za cijepljenje, Capak: / ‘Epidemija bukti. Ako brojke još skoče...’

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

U Hrvatskoj je zabilježeno 3117 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, a preminulo je 49 osoba

21.4.2021.
7:37
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo
  • Na bolničkom liječenju je 2201 pacijent, od toga je na respiratorima njih 230
  • Preminulo je 49 osoba, a oporavilo se 1687 osoba
  • Capak kaže da će se mjere donositi i na nacionalnoj razini ako brojke skoče
  • Raste pritisak na bolnice: U KB-u Dubrava 420 oboljelih, 75 na respiratoru

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

SAD ne preporučuje putovanja u još 100 država, među njima i Hrvatska

20:49 - Američki State Department dodao je ovaj tjedan stotinjak zemalja na popis država za koje ne preporuča da se u njih putuje, uključujući Hrvatsku, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanadu, Francusku, Meksiko i Njemačku, zbog "jako velike stope covida-19".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

State Department je u ponedjeljak kazao da će povećati broj država tog najvišeg četvrtog stupnja upozorenja na oko 80 posto država u svijetu. Na njemu su do utorka bile 34 zemlje od oko 200. Sada ih je oko 130. State Department navodi da se odluka temelji na postojećim ocjenama epidemiološke situacije u tim zemljama Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Među državama na koje se odluka odnosi nalaze se Finska, Egipat, Belgija, Turska, Italija, Švedska, Švicarska i Španjolska. Neke poput Kine i Japana ostale su na trećoj razini upozorenja i za njih se građanima preporuča da ponovno razmisle trebaju li onamo putovati. Većini Amerikanaca već je onemogućeno putovanje u veći dio Europe zbog pandemije covida-19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Washington je zabranio ulazak u zemlju gotovo svim neameričkim državljanima koji su nedavno bili u većini europskih zemalja, Kini, Brazilu, Iranu i Južnoafričkoj Republici. U utorak je na još 30 dana produljena zabrana putovanja u Kanadu i Meksiko koja nisu nužna.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Karlovačkoj županiji 127 novooboljelih i troje umrlih od covida-19

19:55 - U Karlovačkoj županiji je 127 novih slučajeva zaraze, te su od covida-19 umrle tri osobe u dobi od 65, 67 i 79 godina, priopćio je u srijedu Stožer Civilne zaštite. Na bolničkom liječenju na Covid odjelima je 147 osoba, od kojih 66 u Karlovcu, 44 u Dugoj Resi i 37 u Ogulinu.

Na respiratoru je deset pacijenata. Prema izvješću karlovačke Policijske uprave u samoizolaciji je 601 osoba. Od početka pandemije u toj je županiji od novim koronavirusom zaraženo 12708 osoba, a umrlo njih 419.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


U Ličko-senjskoj županiji 34 nova slučaja zaraze koronavirusom

19:54 - U Ličko-senjskoj županiji je od 121 testirane osobe unatrag jednog dana novi koronavirus potvrđen kod 34 osobe, a 21 je osoba izliječena, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite. Od novooboljelih 14 je iz Gospića, sedam iz Otočca, po tri slučaja imaju Novalja i Korenica, po dva Senj i Perušić i po jedan Brinje, Udbina i Vrhovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba, te je sada u samoizolaciji 420 ljudi. Sada je 164 bolesnih, od kojih je na liječenju na Covid odjelu bolnice u Gospiću 38 pacijenata. Od početka pandemije u Ličko-senjskoj županiji oboljelo je 4177 ljudi, od kojih je 133 umrlih i 3880 izliječenih.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ-ovi eurozastupnici traže označavanje epidemioloških rizika po regijama

19:53 - Članovi Delegacije HDZ-a u Europskom parlamentu podnijeli su u srijedu parlamentarno pitanje Europskoj komisiji kojim su upozorili na problem nedovoljnog uvažavanja regionalnog kriterija pri označavanju epidemioloških rizika za putovanje, priopćio je ured za odnose s javnošću Europske pučke stranke. Europarlamentarci Tomislav Sokol, Sunčana Glavak, Karlo Ressler i Željana Zovko u priopćenju poslanom u srijedu istaknuli su kako je označavanje epidemiološkog rizika po regijama bitno za uspjeh turističke sezone u Hrvatskoj kojom se ostvaruju značajan dio BDP-a zemlje.

"Nalazimo se pred početkom još jedne neizvjesne turističke sezone i moramo poduzeti sve kako bismo omogućili obavljanje turističke djelatnosti sigurnim kretanjem unutar EU-a. Velik dio hrvatskog BDP-a generira se od turizma i s turizmom povezanim djelatnostima. Stoga je u hrvatskom interesu da imamo harmonizirane mjere na europskoj razini. Ovom inicijativom omogućit ćemo da jedna hrvatska županija može zadržati svoj status nerizičnog teritorija bez obzira na to što bi u danom trenutku susjedna joj županija eventualno imala nepovoljniju epidemiološku situacija. Time bismo nedvojbeno doprinijeli i produžetku turističke sezone u Hrvatskoj”, istaknuli su članovi Delegacije HDZ-a u Europskom parlamentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) svakog četvrtka objavljuje kartu Europske unije na kojoj se na razini pojedinačnih regija bojama označavaju stupnjevi epidemiološkog rizika pojedine države članice. Prilikom takvog označavanja čitav obalni dio Republike Hrvatske uključivši i otoke spada pod istu cjelinu, a zanemaruju se specifičnosti koje odgovaraju administrativnoj podjeli Republike Hrvatske na županije. Na taj način, onemogućuje se da pojedina obalna županija ili otoci budu označeni nerizičnim teritorijem iako bi njihova epidemiološka situacija upravo to sugerirala. Stoga su za potrebe označavanja teritorija na karti ECDC-a pozvali na uvažavanje administrativne podjele Republike Hrvatske na županije, što zapravo odgovora podjeli na NUTS 3 regije, tumači se u priopćenju.

Zastupnici u Europskom parlamentu još su se u rujnu prošle godine svojom Rezolucijom punog naziva: Bolest COVID-19: koordinacija zdravstvenih procjena i klasifikacije rizika na razini EU-a te posljedice za Schengen i jedinstveno tržište zauzeli za uvođenje regionalnog kriterija kao osnove za procjenu epidemiološkog rizika u državama članicama, a kako bi se olakšalo sigurno slobodno kretanje unutar EU-a tijekom pandemije bolesti COVID-19, Europska komisija predložila je i uvođenje digitalne zelene potvrde, napominje se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošlog je tjedna IDS-ov europarlamentarac Valter Flego objavio da je u Europskom parlamentu pokrenuo inicijativu da se na spomenutoj europskoj karti pokazuje epidemiološke stanje u Hrvatskoj po županijama. Flego je rekao da je osigurao podršku zastupnika iz kluba Obnovimo Europu za tu inicijativu te najavio da će, nakon prikupljenih potpisa podrške europarlamentaraca, inicijativu proslijediti Europskoj komisiji i Vijeću EU-a.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

EU izvezao 37 milijuna doza cjepiva više nego što su ih primile članice bloka

19:52 - Europska unija izvezla je oko 37 milijuna doza cjepiva protiv covida-19 više nego što ih je podijelila među 27 zemalja članica, otkrila su dva izvora za Reuters pozivajući se na podatke iz bloka. EU je izabrala zajednički pristup nabave cjepiva bloku, a prema podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) distribuirano je gotovo 133 milijuna doza cjepiva među članicama EU-a.

Usporedno, EU je izvezla 136 milijuna doza od 30. siječnja u 43 zemlje. Japan je najveći primatelj s 52,3 milijuna doza, a slijedi ga bivša članica EU-a, Velika Britanija sa 16,2 milijuna doza, otkrili su izvori nakon što je Europska komisija predstavila te brojke europskim ministrima u utorak. U prosincu i siječnju izvezeno je još oko 34 milijuna dodatnih doza, pokazuju okvirni podaci EU-a za te mjesece, čime je ukupan broj izvezenih doza iz Unije oko 37 milijuna veći nego što je podijeljeno među zemljama članicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče najpodrobnijih podataka dostupnih od 30. siječnja kada je EU uspostavila mehanizam za nadzor protoka cjepiva - Kanada, Meksiko, Saudijska Arabija, Švicarska, Turska, Singapur, Kolumbija i Hong Kong su uz Japan i Britaniju 10 vodećih primatelja izvoza EU-a.

Vlade EU-a pod pritiskom su da ubrzaju programe cijepljenja, koji zaostaju za kampanjama Britanije i Sjedinjenih Država zbog kašnjenja pošiljki i sigurnosnih razloga, kako bi stavili pod kontrolu treći val zaraza u bloku s 450 milijuna stanovnika. Britanija i EU međusobno su se optuživale za "nacionalistički pristup cjepivu" kada je blok predstavio sustav praćenja izvoza kako bi utvrdio zašto ne pristižu ugovorene pošiljke cjepiva, osobito od britansko-švedske tvrtke AstraZenece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika Britanija nije isporučila doze cjepiva EU-u. Rascjepkano uvođenje cjepiva u EU natjeralo je ekonomiste da smanje svoja očekivanja o ekonomskom oporavku u eurozoni u ovom tromjesečju. Blok je ranije ovog tjedna najavio da će isporučiti više od pola milijuna doza cjepiva protiv covida-19 Zapadnom Balkanu do kolovoza kako bi pomogao siromašnijim susjedima i suprotstavio se kineskom i ruskom utjecaju u toj regiji.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbija: Kolektivni imunitet tek s više od četiri milijuna cijepljenih

19:51 - Srbija bi mogla dosegnuti razinu kolektivnog imuniteta ako u sljedećih par mjeseci uspije cijepiti više od četiri milijuna stanovnika, kažu stručnjaci, dok se kampanja imunizacije približava tri milijuna primijenjenih doza, a dnevna statistika ne pokazuje osjetnije poboljšanje epidemiološke situacije.

"Onog trenutka kada prijeđemo više od četiri milijuna cijepljenih, dnevno nećemo imati više od 100 novih slučajeva i bit će dovoljna jedna dobro opremljena covid bolnica, a cijeli zdravstveni i društveni sustav mogli bi se vratiti u normalu", rekao je u srijedu za Radio-televiziju Srbije virusolog i mikrobiolog dr. Milanko Šekler.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbija se, prema posljednjim podacima, bliži brojci od tri milijuna danih doza, dok je Beograd na korak do milijun doza, što je oko 40 posto cijepljenih punoljetnih stanovnika srpske prijestolnice. Istodobno, epidemiološki presjeci ne svjedoče o znatnijoj promjeni trenda u padu broja umrlih, novozaraženih, niti osjetnije olakšanje za bolničke covid odjele na dnevnoj razini. Između utorka i srijede koranavirus odnio je još 37 života, a od 15.047 testiranih uzoraka registrirana su 2864 nova slučaja zaraze, dok je bolničkom liječenju 6388 pacijenata, od kojih 228 trebaju respiratore.

S 3.726.602 testiranih uzoraka među kojima je registriran ukupno 670.801 slučaj zaraze i 6905 umrlih, Srbija ima stopu smrtnosti od 0,91 posto i po broju umrlih na milijun stanovnika nalazi se na 59. mjestu svjetske korona liste koju vodi specijalizirani portal worldometers.info na temelju podataka nacionalnih zdravstvenih sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Indija: Zbog curenja kisika u bolnici 22 umrlih, raste broj zaraženih

18:18 - Najmanje 22 pacijenta umrla su u srijedu u bolnici u zapadnoj Indiji nakon prekida u opskrbi kisikom izazvanim curenjem iz spremnika, rekao je ministar zdravstva, dok raste broj novozaraženih koronavirusom u toj zemlji. Incident u gradu Nashik koji se nalazi u jednom od najteže pogođenih područja u zemlji dogodio se nakon istjecanja kisika iz spremnika, rekao je Rajesh Tope, ministar zdravstva države u kojoj se taj grad nalazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Umrli su pacijenti koji su bili na respiratorima u bolnici u Nashiku", rekao je Tope na televiziji. "Primijećeno je curenje iz spremnika iz kojih pacijenti dobivaju kisik", pojasnio je.

Druga najmnogoljudnija zemlja na svijetu izvijestila je u srijedu o 295.041 novozaraženih, što je drugi dnevni najviši broj uopće, nakon SAD-a koji je u siječnju imao u 24 sata 297.430 slučajeva. Indija je u srijedu imala i najviši dnevni broj umrlih u pandemiji, 2023.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolnice u Delhiju javljaju da su im pri kraju zalihe medicinskog kisika koji se daje teško oboljelima. Premijer Narenda Modi u utorak je u obraćanju naciji rekao da je Indija suočena s olujom koronavirusa koja guši njezin zdravstveni sustav. Indija je do sada primijenila blizu 130 milijuna doza cjepiva, najviše u svijetu nakon Sjedinjenih Država i Kine, ali premalo na 1,35 milijarde ljudi.


Francuska prva u EU-u najavila donaciju vlastitih zaliha cjepiva siromašnim zemljama

18:17 - Francuska će donirati početnih 100.000 doza cjepiva AstraZenece zemljama u razvoju u travnju, čime postaje prva članica Europske unije koja šalje vlastite zalihe cjepiva inicijativi COVAX za siromašne zemlje, rekao je dužnosnik u srijedu. Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je članice EU-a da pošalju pet posto vlastitih zaliha cjepiva zemljama u razvoju kako bi se suzbio razvoj novih varijanti te kako bi spriječili Rusiju i Kinu da steknu diplomatsku prednost podjelom svojih cjepiva.

"Francuska će pokrenuti europski mehanizam podjele cjepiva s COVAX-om", rekao je Macronov savjetnik u srijedu, dodajući kako se nada da će se i druge zemlje obvezati na fizičku podjelu cjepiva s COVAX-om.

Program COVAX, uz potporu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Globalnog saveza za cjepiva i imunizaciju (GAVI), nastoji osigurati dvije milijarde doza cjepiva za siromašne zemlje do kraja 2021. godine. Inicijativa COVAX objavila je u ožujku da im je cilj isporučiti 237 milijuna doza AstraZenece u 142 zemlje do kraja svibnja, a također je isporučila prve doze Pfizera.

Francuski dužnosnici izrazili su zabrinutost da su se razvijene zemlje, koje nastoje što prije cijepiti svoje stanovništvo, obvezale samo na financijsku pomoć COVAX-u i da su se suzdržale od slanja doza iz vlastitih rezervi. Francuska se obvezala poslati 500.000 doza cjepiva do sredine lipnja, dodao je francuski dužnosnik. Prva pošiljka cjepiva AstraZenece, koja će se uzeti iz iščekivanih isporuka cjepiva Francuskoj, "odmah" će se poslati COVAX-u, dodao je Macronov savjetnik.


Plenković: Cjepivo više nije problem

17:23 - Premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu kako cjepivo više nije problem jer ćemo do kraja lipnja na tjednoj razini dobivati velike količine, a dnevno će se cijepiti do 20.000 ljudi, pa bismo do ljetne sezone mogli doći do oko 1.6 milijuna cijepljenih. Premijer se medijima obratio nakon sastanka užeg kabineta Vlade, a na početku obraćanja spomenuo je kako su održali sastanak s Hrvatskom zajednicom županija, predsjednikom Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina na temu Nacionalnog plana za oporavak i otpornost te pandemije koronavirusa.

"Predstavili smo županima dinamiku isporuke cjepiva do 30. lipnja ove godine. Ključna poruka je da cjepivo više nije problem. Osigurali smo dovoljno cjepiva, od konca prosinca do kraja lipnja, ukupno to će biti najmanje 3,1 milijun doza cjepiva. Dosad smo procijepili nešto manje od 600.000 ljudi", rekao je Plenković.

Zadaća Ministarstva zdravstva, HZJZ-a i županijskih zavoda je da se organizira i intenzivnije provede cijepljenje diljem Hrvatske, istaknuo je, dodavši da se želi doseći 50 do 55 posto procijepljenosti odrasle populacije, što je otprilike 3,3 milijuna ljudi. Prema procjenama epidemiologa, maksimalan broj ljudi koji će htjeti primiti cjepivo je oko 2,3 milijuna ljudi, a od sljedećeg tjedna dolazit će sve više doza, najavio je Plenković. Tako ćemo zadnjih pet tjedana ovog tromjesečja tjedno dobivati više od 200.000 doza Pfizerova cjepiva, a dolazit će i ostala cjepiva.

"Poruka prema županima je da se organiziraju na maksimalan način i mobiliziraju svi resursi kako bismo mogli cijepiti od 17.000 do 20.000 ljudi dnevno", rekao je.

U toj varijanti, stigli bi do broja od oko 1,6 milijuna ljudi koje želimo procijepiti do ljetne sezone. Tako bi osigurali važnu zdravstvenu zaštitu građanima, osigurali preduvjete za gospodarski oporavak, financijsku stabilnost i turističku sezonu, dodao je Plenković. Vezano za ljude koji se ne žele cijepiti, poručio je da je na sugrađanima da vide što se zbiva oko njih.

"Ako imamo više od 6600 umrlih, ako je ovo najveća pandemija u sto godina, ako ovakvu zdravstvenu, gospodarsku, financijsku, socijalnu krizu nismo imali nikada, onda bi odabir između cijepljenja i necijepljenja trebao biti prilično jednostavan", ocijenio je i apelirao na građane da se cijepe jer preporuke stručnjaka govore da koristi od cijepljenja znatno nadmašuju rizike određenih nuspojava koje su se vidjele oko nekih cjepiva.

"Treba pokloniti povjerenje struci, zbog toga struka i postoji. Zato je stav Vlade da apeliramo na sve da se cijepe", rekao je Plenković i ponovio da će cjepiva biti dovoljno, pogotovo Pfizerovog koje je najtraženije.


Ovog tjedna SAD postiže cilj od 200 milijuna upotrijebljenih doza cjepiva

17:21 - Sjedinjene Države će ovog tjedna postići cilj koji je odredio predsjednik Joe Biden o 200 milijuna upotrijebljenih doza cjepiva protiv covida-19 u 100 prvih dana njegova predsjedanja, rekao je dužnosnik Bijele kuće u srijedu. Demokratski predsjednik će održati govor u kojem će istaknuti da će "Sjedinjene Države ovog tjedna doseći svoj cilj, 200 milijuna upotrijebljenih doza cjepiva", rekao je jedan neimenovani dužnosnik Bijele kuće.

To će se dogoditi nešto ranije od predviđenoga, jer će 100. dan Bidenovog mandata biti krajem sljedećeg tjedna. Sjedinjene Države, koje imaju najveći broj umrlih od covida-19, vodile su uspješnu kampanju cijepljenja i pretekle neke europske zemlje i susjednu Kanadu, piše agencija France presse.

Tijekom stupanja na dužnost 20. siječnja Joe Biden se obvezao da će tijekom njegovih prvih 100 dana biti primijenjeno 100 milijuna doza cjepiva. Zatim je 25. ožujka, kada je zemlja bila daleko odmakla s cijepljenjem, predsjednik udvostručio taj broj na 200 milijuna doza. "Znam da je to ambiciozno, ali ni jedan druga zemlja na svijetu nije se ni približila onome što radimo", izjavio je Biden.

Svi odrasli Amerikanci imaju se pravo cijepiti od 19. travnja. Porast broja slučajeva covida-19 u nekim dijelovima zemlje, posebice Michiganu, kvari veselje u Bijeloj kući. Na nacionalnoj razini broj umrlih je u padu zahvaljujući cijepljenju starijih.


Švedska upozorila na strože mjere ako se pojača pritisak na zdravstveni sustav

16:58 - Švedska vlada upozorila je na nove i strože mjere ako ljudi nastave ignorirati postojeća ograničenja i preporuke u pandemiji covida-19 i povećaju pritisak na zdravstveni sustav koji se već teško nosi s trećim valom koronavirusa. Švedska, koja se većinom isticala uvođenjem dobrovoljnih mjera u odgovoru na pandemiju, bilježi gotovo najveći broj ljudi na intenzivnoj njezi od izbijanja pandemije prije godinu dana.

Odjeli intenzivne njege u nekim regijama su maksimalno popunjeni, a broj raspoloživih kreveta za najteže oboljele pao je ispod 20 posto u cijeloj zemlji. "Sad nema prostora za život kao da je pandemija već završila. Stopa zaraze ne pada sama od sebe", rekla je ministrica zdravstva Lena Hallengren na konferenciji za medije.

Hallengren je naglasila potrebu pridržavanja postojećih pravila i preporuka i rekla da ne odbacuje mogućnost strožih mjera ako se situacija pogorša. Nije pojasnila koje bi se mjere mogle poduzeti i što bi ih moglo potaknuti. Od srijede je u Švedskoj na intenzivnoj njezi 409 ljudi u odnosu na 560 koliko ih je bilo na vrhuncu smrtonosnog prvog vala koronavirusa prošle godine.

Švedska, koja je izbjegavala zatvaranja i držala škole, poduzeća i restorane većinom otvorenima, potvrdila je 7510 novih zaraza i 38 umrlih u srijedu čime se broj mrtvih popeo na 13.863. Ovotjedni podaci Europskog centra za kontrolu bolesti (ECDC) pokazuju da je Švedska među zemljama Europske unije s najvećim brojem novih zaraza po stanovniku u 14 dana, ali i među zemljama s najmanje mrtvih. Švedska zdravstvena agencija objavila je da je relativno mali broj smrtnih slučajeva posljedica učinkovitog cijepljenja. Švedska je primijenila 2,6 milijuna doza, odnosno 23,7 posto odraslih primilo je barem jednu dozu cjepiva.


Istra: U višim razredima osnovnih škola i u srednjim školama nastava na daljinu

16:57 - Istarski Stožer civilne zaštite donio je u srijedu odluku da će se od 23. do 30. travnja nastava u višim razredima svih osnovnih škola te u srednjim školama, uključujući i maturante, održavati na daljinu.

Odluka je, kako navode iz Stožera, donesena na temelju procjene epidemiološke situacije i praćenja pokazatelja epidemije te uz pozitivno očitovanje svih ravnatelja škola na području Istarske županije. Istodobno, od 23. do 30. travnja u svim osnovnim školama na području Istarske županije razredna nastava od prvog do četvrtog razreda održavat će se u školi.

"Ova je odluka donesena nakon procjene epidemiologa i uz konzultacije s ravnateljima svih škola. Mi i dalje pozivamo građane da se pridržavaju osnovnih mjera zaštite jer je situacija i dalje ozbiljna", poručio je načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac.


Varaždin - U bolnici dosad najviše pacijenata u jedinci intenzivne skrbi

16:27 - Varaždinska Opća bolnica od pojave covid epidemije ima najviše pacijenata u jedinicama intenzivnog liječenja i na respiratoru, rekao je u srijedu ravnatelj bolnice Nenad Kudelić. Načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin iznio je posljednje brojke koje govore o 141 novom slučaju zaraze. Broj novozaraženih u tjedan dana na 100.000 stanovnika je 502, dok je 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika 998.

"Više je hrvatskih županija u top 10, kad je riječ o ugroženosti među regijama na europskom kontinentu. U Republici Hrvatskoj mi smo iza Primorsko-goranske županije, na drugom mjestu“, rekao je Vugrin.

Jučer je testirano 512 uzoraka pri čemu je udio pozitivnih među simptomatskim pacijentima 40 posto, a udio u svim testiranim uzorcima 28 posto. Od početka epidemije na području Varaždinske županije potvrđene su 18.593 osobe pozitivne na COVID-19. Aktivnih slučajeva je 830. Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin je 149 osoba s težom kliničkom slikom, od kojih je 87 na lokaciji u Varaždinu, a 62 u Klenovniku. U jedinicama intenzivnog liječenja, na respiratoru je 28 osoba, a u posljednja 24 sata umrlo je šest osoba pozitivnih na COVID-19.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić rekao je da su možda i u najtežoj situaciji od početka epidemije, iako se trenutno u bolnici na liječenju upola manje bolesnika nego što je bilo u prošlom valu. "Na upola manje bolesnika imamo veći, rekordni broj ljudi u jedinicama intenzivnog liječenja i na respiratoru, njih 28. Imamo i dodatnih šest pacijenata na respiratoru koji nisu korona bolesnici“, kazao je Kudelić te dodao da je zabrinjavajuće da su osobe na liječenju sve mlađe.

U varaždinsku je bolnicu na ispomoć stiglo 16 medicinskih sestara iz Varaždinskih Toplica, Krapinskih Toplica i Siska, a idući tjedan očekuje se dolazak dodatnih anesteziologa.


Dr. Karin: Eskalacija broja zaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji

16:26 - Ravnateljica splitsko-dalmatinskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Željka Karin ustvrdila je u srijedu da "brojke eskaliraju", da su današnja 462 nova slučaja zaraze u županiji najveći broj u posljednjem valu kao i da je velik udio oboljelih u ukupnom broju testiranih. Ta županija, uz 462 novooboljele osobe, bilježi danas i pet umrlih od posljedica covida.

Karin je na izvanrednoj konferenciji za novinare rekla kako su očekivali pad broja oboljelih jer je Uskrs prošao, no i ustvrdila da i dalje ima obiteljskih druženja i grupiranja s obzirom na to da iz pojedinih obitelji imaju veći broj oboljelih.

"Povećan je broj novooboljelih i u Vrgorcu i Sinju. Situacija nije zadovoljavajuća i brojke eskaliraju", istaknula je. "Nemoguće je kontrolirati obiteljska druženja. Sutra će biti Stožer, razmišlja se o raznim mogućnostima. Situacija je vrlo ozbiljna jer od ovog britanskog soja raste broj oboljelih, hospitaliziranih i umrlih", izjavila je Karin.

Na upit o cijepljenju odgovorila je da ide dobro i da za sada nemaju problema, u županiji su podijelili više od 80 tisuća doza, a do kraja lipnja očekuju 200 tisuća doza cjepiva. Sljedeći tjedan u toj županiji počinje cijepljenje šire populacije. Što se tiče krizmi i pričesti razmatraju mogućnost odgode, no sve je stvar dogovora s nadbiskupom. Sutra bi trebala biti donesena odluka o on line nastavi.

"Mnogi još ne vjeruju u opasnost virusa. Najvjerojatnije su ljudi umorni od svih mjera, ali drugih načina nemamo za zaustaviti pandemiju. Na cijepljenje pozivam i nastavnike koji su izloženi jer djeca prolaze s blažim simptomima dok zaraženi nastavnici mogu završiti s lošim posljedicama", poručila je.


U Danskoj se otvaraju kafići i restorani

16:25 - Uz otvaranje muzeja, kafića, restorana i terasa u Kopenhagen se vraća uobičajeni život zahvaljujući stabilnim niskim brojevima novozaraženih koronavirusom. "Pandemija nije završila, ali imamo dojam da se približavamo posljednjem poglavlju", rekao je Darcy Millar, vlasnik istoimenog kafića u središtu danske prijestolnice, prenosi agencija France presse.

Na njegovoj terasi ponovo uživaju gosti dok ispijaju kave iz "pravih" šalica. Nekoliko kilometara dalje, nacionalni muzej je postavio šatore gdje provjerava da svaki posjetitelj ima masku ili "covid putovnicu". Za posjet muzeju ili restoranu potrebna je epidemiološka putovnica koja potvrđuje negativan test ne stariji od 72 sata, cijepljenje ili nedavan oporavak od covida-19, ali to nije potrebno za terase. U nacionalnom muzeju zadovoljno ističu da je stanje blizu "normalnoga".

Učenici srednjih škola djelomično ostaju pri nastavi na daljinu i brojni djelatnici čija nazočnost nije nužna na radnom mjestu rade od kuće. Noćni klubovi ostaju zatvoreni, ali kina, kazališta i koncertne dvorane se otvaraju 6. svibnja.

U Danskoj s 5,8 milijuna stanovnika broj novozaraženih je četiri puta manji nego u prosincu. Kampanja cijepljenja, usporena odustajanjem od cjepiva AstraZenece, trebala bi završiti u kolovozu. Sada je u potpunosti cijepljeno 8,9 posto stanovništva, a 18,8 posto je primilo prvu dozu.


Bundestag prihvatio zakon o jedinstvenom uvođenju mjera u Njemačkoj

16:24 - Bundestag je u srijedu prihvatio promjene zakona o zaštiti od zaraza koji središnjim njemačkim vlastima omogućava uvođenje mjera u borbi protiv pandemije koronavirusa na području čitave zemlje, što je do sada bilo u nadležnosti saveznih pokrajina. Promjene zakona omogućavaju centralno uvođenje tzv. pandemijske kočnice u slučaju nužde u okruzima u kojima sedmodnevna incidencija tri uzastopna dana prelazi vrijednost od 100.

Mjere sadrže zabranu kretanja u razdoblju između 22 i 5 sati, ograničenje rada maloprodaje te smanjenje kontakata na najmanju moguću mjeru. Šetnja ili trčanje dopušteni su do ponoći. Trgovinama će do incidencije od 150 biti omogućena prodaja kroz "Click&Meet“ postupak kojim se kupac naručuje u trgovini.

Zakonske promjene, koje su za sada ograničene do kraja lipnja, omogućavaju i obavezno uvođenje online nastave kod prelaska incidencije od 165. Kućanstvima je dozvoljen posjet samo jedne osobe koja ne pripada tom kućanstvu. U isto vrijeme su poslodavci dužni omogućiti rad od kuće, a zaposlenicima koji dolaze na posao pružiti mogućnost testiranja na koronavirus barem jednom tjedno.

Do sada je uvođenje mjera u borbi protiv pandemije bilo u nadležnosti saveznih pokrajina. No savezna vlada je bila nezadovoljna implementacijom mjera dogovorenih između saveznih i pokrajinskih vlasti pa je ustrajala na jedinstvenom pristupu. Promjenu zakona je izglasala vladina demokršćansko-socijaldemokratska većina u Bundestagu. Stranke oporbe su bile protiv ili su se suzdržale od glasanja. Zakon bi još sutra trebao prihvatiti i dom saveznih pokrajina Bundesrat čime bi teoretski na snagu mogao stupiti u subotu.


Fuchs očekuje da će biti cijepljeno od 45 do 50 posto prosvjetnih djelatnika

16:09 - Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je u srijedu kako očekuje da će do kraja cijepljenja biti cijepljeno oko 45 do 50 posto prosvjetnih djelatnika, istaknuvši kako je iznenađen njihovim slabim interesom za cijepljenje koji se jako razlikuje i po županijama. Prije užega kabineta Vlade, Fuchs je novinarima rekao da se po županijama razlikuje interes prosvjetnih djelatnika za cijepljenje protiv bolesti covid-19, pa je tako u jednoj županiji samo oko 16,6 posto nastavnika iskazalo interes za cijepljenje, dok je primjerice u jednoj županiji interes oko 46 posto, s tim da je i u Gradu Zagrebu interes za cijepljenje iskazalo više od 40 posto nastavnika.

Ministar je istaknuo kako pritom moramo uzeti u obzir da je dio prosvjetnih radnika već cijepljen, pogotovo kada je riječ o Međimurskoj, Primorsko-goranskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji, te da je dio onih koji boluju od kroničnih bolesti već prije cijepljen i to među prvima akcijama cijepljenja. Dodao je i kako je, prema evidencijama Ministarstva znanosti i obrazovanja, oko 12 posto prosvjetnih djelatnika i preboljelo covid-19 od početka pandemije.

"Dakle, u smislu nekakvoga pogleda i percepcije ljudi koji su što imunizirani, a što oni koji će biti cijepljeni, mislim da će do kraja cijepljenja biti cijepljeno oko 45 do 50 posto prosvjetnih djelatnika", izjavio je Fuchs.

Najavio je kako će Ministarstvo i dalje akcijama poticati prosvjetne djelatnike na cijepljenje. Na pitanje zašto su prosvjetni djelatnici skeptični prema cijepljenju i odbijaju se cijepiti, ministar je odgovorio kako ne može lako i jednostavno odgovoriti na to pitanje. Istaknuo je kako je iznenađen takvom reakcijom te da je osobno očekivao zaista veći postotak zainteresiranih pogotovo kada se, dodao je, sjetimo što su sve sindikati od početka tražili i inzistirali, a sada kada je sve organizirano nema baš idealnog odaziva, pogotovo u nekim županijama.

Ministar na početku nije htio reći o kojoj je županiji riječ, ali je kasnije rekao da je to Dubrovačko-neretvanska županija u kojoj je i ranije opće društveni stav bio protiv cijepljenja i za druge bolesti. Dodao je kako ga to osobno pomalo čudi jer je mislio da je javno mnijenje promijenjeno te da je i generalno očekivao puno veći odaziv u svim županijama koje su uz Jadransko more. Fuchs smatra kako se cijepljenjem turističkih i prosvjetnih delatnika povećava postotak cijepljenih u županiji što pridonosi i sigurnosti turista koji trebaju doći, kao i sigurnosti rada učitelje s djecom.

Ministar se nada da će situacija biti bolja, a mogući razlog za slabiji odaziv vidi možda i u početnom strahu ljudi kojim će se cjepivom cijepiti. Fuchs je istaknuo kako to ne bi trebao biti problem jer će u Hrvatsku stići dodatne količine Pfizerova cjepiva, iako osobno smatra da je, generalno gledano, "napravljen negativan marketing jednom dobrom cjepivu, posebno ako se zna da su neka cjepiva koja nisu u EU daleko lošija u smislu imunog odgovora koji daju nakon cijepljenja pa onda svjedočimo nekim problemima u nekim zemljama, npr. u Čileu".


Organizirano cijepljenje turističkih djelatnika počinje u petak u Dubrovniku

16:08 - Ministarstvo turizma u srijedu je najavilo da u petak, 23. travnja, počinje organizirano cijepljenje turističkih djelatnika, i to u Dubrovačko-neretvanskoj županiji odnosno Dubrovniku, a nakon toga, sukladno prioritetima i planu cijepljenja, i u svim ostalim hrvatskim turističkim destinacijama.


Srpski mikrobiolog: 'U trećem krugu bolje koristiti cjepiva drugog proizvođača'

14:58 - U trećem krugu cijepljenja, koji se očekuje ujesen, najbolje bi bilo primiti cjepivo napravljeno na platformi drugog proizvođača cjepiva, a ne onog kojim su ljudi prethodno cijepili, sugerirao je u srijedu srbijanski stručnjak, ustvrdivši da se tako postiže širi imunološki odgovor na covid-19. Mikrobiolog i profesor Medicinskog fakulteta sveučilišta u Kragujevcu dr. Dejan Baskić izjavio je za kragujevačku TV K1 da se cijepio Pfizerom, kao i većina zdravstvenih djelatnika, ali je rekao da bi se u sljedećem krugu procjepljivanja cijepio kineskim Sinopharmom.

To cjepivo se pokazalo sporijim u stvaranju imunološkog odgovora i potrebno je više vremena za stvaranje zaštite, ali kinesko cjepivo sadrži cijeli mrtav virus i "razvija imuni odgovor na sve komponente tog virusa, ne samo na onaj čuveni S protein", dok Pfizer imunološki sustav priprema "samo na S protein", citirala je agencija Tanjug Baskićevu ocjenu o učinkovitosti cjepiva. Baskić, koji je u Kragujevcu provodio istraživanje o učinkovitosti cjepiva, naglašava kako preliminarni rezultati istraživanja upućuju na zaključak da je "svako cjepivo dobro" te da građani u tom pogledu ne bi trebali dvojiti da li se cijepiti ili ne.

Srbija se, prema posljednjim službenim podacima, u kampanji procjepljivanja, u kojoj koristi četiri cjepiva, bliži trimilijuntoj datoj dozi, dok je Beograd na korak do milijunte doze, što je oko 40 posto cijepljenih punoljetnih stanovnika prijestolnice. U Srbiji je od danas moguće cijepljenje Pfizerom i Sputnjikom bez prethodne prijave posredstvom elektroničkog sustava, a samo u begradskim domovima zdravlja je za neprijavljene građane otvoreno 17 punktova za cijepljenje.


Europske zemlje nastavljaju s upotrebom cjepiva J&J

14:39 - Europske zemlje se u srijedu spremaju na nastavak isporuke cjepiva protiv covida-19 Johnson&Johnson zdravstvenim ustanovama nakon što je europski regulator ocijenio da ukupna zdravstvena korist tog cjepiva premašuje rizike.

Njemačko ministarstvo zdravstva je priopćilo da će ubrzo krenuti s isporukom cjepiva Johnson&Johnson centrima za cijepljenje u saveznim pokrajinama, a nakon toga i liječnicima obiteljske medicine. Cjepivo američkog proizvođača od danas nastavlja koristiti i Nizozemska, a Italija se također odlučila na taj potez, uz preporuku da se koristi kod osoba starijih od 60 godina. Danske zdravstvene vlasti trebale bi objaviti odluku o sudbini cjepiva J&J sljedeći tjedan, nakon što još dodatno istraže njegovu moguću povezanost s rijetkim oblicima zgrušavanja krvi.

Europska agencija za lijekove (EMA) u utorak je objavila da je njezin odbor za sigurnost ustanovio moguću vezu između cjepiva američke tvrtke i rijetkog stvaranja krvnih ugrušaka kod odraslih koji su primili cjepivo u SAD-u, ali pritom ističući da korist od cijepljenja tim jednokratnim cjepivom premašuje rizike. EMA je ustanovila da su se svi slučajevi krvnih ugrušaka dogodili kod odraslih osoba mlađih od 60 godina, većinom kod žena, u roku od tri tjedna nakon cijepljenja.

Agencija je pojasnila da su svi dostupni dokazi, uključujući osam izvještaja o slučajevima krvnih ugrušaka u SAD-u, bili dio njihove procjene. Gotovo u svim slučajevima je došlo do cerebralne venske sinusne tromboze (CVST) i trombocitopenije (manjak krvnih pločica - trombocita). No, iako EMA cjepivo smatra sigurnim, odlučila je članicama EU-a prepustiti odluku o tome kako će ga koristiti, slično kao i u slučaju cjepiva AstraZenece.


U BiH povećan broj novozaraženih, ali manje umrlih

13:57 - U Bosni i Hercegovini u srijedu je zabilježeno povećanje dnevnog broja novih slučajeva zaraze koronavirusom, ali je u usporedbi s prethodnim danima nešto manji broj smrtnih slučajeva povezanih s covidom.

Prema podacima entitetskih zavoda za javno zdravstvo od utorka je, nakon analize nešto više od četiri tisuće uzoraka, otkriveno 1239 novih slučajeva zaraze, a preminulo je 57 osoba kod kojih je ranije dijagnosticiran covid-19. Dan ranije bilo je nešto više od 700 novozaraženih, ali je istodobno bilo prijavljeno čak 86 smrtnih slučajeva. S novim smrtnim slučajevima prijavljenim u srijedu broj umrlih u BiH, kod kojih je od izbijanja pandemije potvrđena zaraza koronavirusom, sada je 8024.

Iako brojevi novozaraženih u proteklih desetak dana osciliraju oni su ipak manji nego što je to bio slučaj potkraj ožujka i početkom travnja, kada je treći val epidemije bio na vrhuncu. U Sarajevu, koje je tjednima slovilo za najveće središte zaraze u BiH, u srijedu je bilo samo 90 novozaraženih, a tamo je tijekom dana počelo i masovnije cijepljenje, pri čemu su kao prioritetna skupina određene osobe starije od 75 godine.

Za starije stanovnike glavnog grada BiH trenutačno je na raspolaganju 12800 doza cjepiva AstraZeneca kojega je donirala Srbija i kineskog Sinovaca, koji je u BiH dopremljen kao donacija iz Turske. Svoju prvu dozu cjepiva tijekom dana je u Banjoj Luci, pred televizijskim kamerama, primio je i sadašnji predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik, no on se odlučio za ruski Sputnjik V. Vlasti u Republici Srpskoj naručile su oko milijun doza ruskog cjepiva, no do sada su dobile tek oko 40 tisuća.

U BiH je do sada dopremljeno tek nešto više od 150 tisuća doza cjepiva koje je kupljeno na tržištu ili donirano od drugih država. Veće isporuke cjepiva kupljenog posredstvom mehanizma COVAX vlasti u BiH očekuju od svibnja.


Krapinsko-zagorska županija: 74 novozaraženih

13:56 - Na području Krapinsko-zagorske županije potvrđena su 74 nova slučaja zaraze, a u posljednja 24 sata umrla je jedna osoba pozitivna na koronavirus, izvijestili su u srijedu iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Od utorka su se oporavile 32 osobe te je trenutni broj aktivnih slučajeva 472, a u samoizolaciji su 984 osobe. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana je 37 covid pozitivnih pacijenata, od kojih je pet na respiratoru. Iz Stožera su priopćili i da je na covid odjelu u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice 10 osoba pozitivnih na koronavirus.


Raste pritisak na bolnice: U KB-u Dubrava 420 oboljelih, 75 na respiratoru

13:29 - Ivica Lukšić, ravnatelj KB-a Dubrava, koja je središnji respiracijsko-intenzivistički centar u Hrvatskoj, rekao je Hini da u posljednjih desetak dana intenzivno raste pritisak na bolnicu. "Jutros smo na 420 hospitaliziranih i 75 na respiratoru. Za razliku od stanja zimus, sada više imamo ljudi u srednjim godinama, uglavnom u 40-ima i 50-ima, s težim kliničkim slikama koje se brže pogoršavaju", kaže Lukšić.

Među oboljelima su ljudi koji nisu imali nikakve komorbiditete, bili su zdravi, a imaju teške oblike covida. Mnogi imaju pridružene bolesti koje teške upale pluća, zajedničke svim oboljelima, dodatno kompliciraju i zahtijevaju kompleksnije liječenje, ističe Lukšić. Osim toga, dodao je, u KB-u Dubrava trenutno je 45 pacijenata koji su covid pozitivni, a trebali su neki od kirurških zahvata. Sa širenjem covid kapaciteta u pomoć KB-u Dubrava pristiže medicinsko osoblje iz drugih zagrebačkih bolnica, pa su trenutno tamo medicinski timovi iz KBC-a Zagreb i Sestara Milosrdnica, KB-a Merkur i Sveti Duh te iz Klinike za dječje bolesti iz Klaićeve.

Što se tiče aktiviranja zagrebačke Arene, Lukšić ističe kako je ona spremna, no još nije potrebna. "Za razliku od situacije u drugom valu, kada smo imali puno starijih bolesnika, mlađi ljudi se brže oporave pa mogu ići na kućno liječenje", pojasnio je.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić kaže kako je popunjeno svih 120 kreveta u toj ustanovi. "Uobičajeno smo stoposto popunjeni, svakoga dana koliko ljudi otpustimo, toliko i primimo. Na respiratoru je trenutno 11 bolesnika, a sedam na visokom protoku kisika", rekla je. S obzirom na veliki broj zaraženih, pritisak na bolnice trajat će sigurno još idućih nekoliko tjedana, procjenjuje Markotić.

U KBC-u Zagreb, gdje je nedavno također otvoren covid odjel, trenutno su popunjena sva 32 kreveta i osam jedinica intenzivne skrbi gdje su bolesnici na respiratoru. Od jučer u je intenzivnoj osigurano dodatnih osam kreveta koji još nisu popunjeni, doznaje se od pomoćnika ravnatelja KBC-a Zagreb Milivoja Novaka. "Bude li pritisak rastao, sigurno ćemo se morati prilagođavati, što znači da ćemo morati zaustaviti tzv. hladni pogon", kaže Novak.


Splitsko-dalmatinska županija: 462 novozaraženih

13:28 - U posljednja 24 sata u Splitsko-dalmatinskoj županiji potvrđena je zaraza koronavirusom kod 462 osobe, a pet osoba je umrlo, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite. Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno1187 obrađenih testova danas su 462 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivne na covid infekciju. Od ukupnog broja novooboljelih 314 su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno se 1808 osoba nalazi u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalaze se 182 covid pozitivne osoba u KBC-u Split dok se 18 osoba nalazi na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split, u protekla 24 sata umrlo je pet osoba i to 60-godišnji muškarac te četiri žene u dobi od 86 do 92 godine, a svi su uz brojne komorbiditete bili pozitivni i na covid infekciju.


Berlin: Prosvjedi protiv zakona o jedinstvenom uvođenju mjera protiv pandemije

13:02 - U Berlinu se u srijedu okupilo oko 8.000 prosvjednika koji traže ukidanje mjera protiv širenja pandemije koronavirusa i protive se promjeni zakona o zaštiti od zaraza koji središnjoj vladi daje veće ovlasti u donošenju mjera, o čemu se danas glasa u Bundestagu. Pripadnici pokreta tzv. Querdenker pozvali su na prosvjede u blizini Bundestaga i predsjedničke palače koja se nalazi u blizini.

Zbog nepridržavanja mjera poput održavanja razmaka i nošenja zaštitnih maski policija je do podneva privela preko 40 sudionika prosvjeda. Zbog općeg nepridržavanja mjera policija razmatra zabranu daljnjih prosvjeda.

Image

Prosvjedi protiv restrikcija koje je vlada provodila kako bi ograničila širenje koronavirusa, u Berlinu 21. travnja 2021. Tisuće prosvjednika okupili su se ispred njemačkog parlamenta.

Upravni sud u Berlinu je prije toga potvrdio zabranu nekoliko od više prijavljenih prosvjeda, uz obrazloženje kako je za očekivati da se sudionici neće držati mjera zaštite koje uvjetuju održavanje prosvjeda.

Protivnici mjera žele spriječiti izglasavanje promjene zakona koji bi središnjim vlastima omogućio jedinstveno uvođenje mjera u borbi protiv koronavirusa pri sedmodnevnoj incidenciji višoj od 100. Do sada su za provođenje mjera bile nadležne savezne pokrajine, što je dovelo do različitog pristupa mjerama od pokrajine do pokrajine. Za protivnike mjera je posebice sporno uvođenje policijskog sata od 22 do 5 sati.

Izglasavanja zakona većinom demokršćansko-socijaldemokratske vlade očekuje se tijekom dana, a zakon potom još sutra mora potvrditi gornji dom parlamenta, Bundesrat.


Grad Zagreb: 657 novozaraženih

12:49 - Novih 657 slučajeva zaraze koronavirusom zabilježeno je u Zagrebu u protekla 24 sata, a trenutno je aktivno 3 345 slučajeva, izvijestio je u srijedu Nastavni zavod za javno zdravstvo.

Tri novooboljela korisnika dijagnosticirana su u domovima za starije i nemoćne osobe i drugim ustanovama socijalne skrbi. Zbog zaraze 11 učenika i dva nastavnika osnovnih škola te 10 učenika srednjih škola, mjera samoizolacije izrečena je za 167 učenika osnovnih i 113 učenika srednjih škola.

Djelatnici Službe za epidemiologiju kontaktirali su u protekla 24 sata 588 novooboljelih, a najveći broj njih - 317, kontakti su otprije zaraženih osoba. Za sada je 198 osoba negativne epidemiološke anamneze. Nadalje, kod dvije osobe moguće je izlaganje zarazi u zdravstvenoj ustanovi, a kod 12 osoba na radnom mjestu. Zabilježen je jedan slučaj novooboljele osobe kod koje je moguće da se zarazila u teretani te jedan slučaj moguće zaraze prilikom okupljanja. U Karanteni Grada Zagreba nalazi se pet osoba.


Brodsko-posavska županija: 93 novozaraženih

12:48 - Brodsko-posavska županija u zadnja 24 sata broji nove 93 koronavirusom zaražene osobe i jednu umrlu, a Požeško-slavonska 31 novozaraženu osobu, objavili su u srijedu županijski stožeri civilne zaštite. Od covida-19 u Brodsko-posavskoj županiji trenutno se liječe 494 osobe, od kojih je 71 u bolnici. Osam bolničkih pacijenata pri liječenju trebaju potporu respiratora. Mjerom samoizolacije obuhvaćene su 984 osobe.


Dubrovačko-neretvanska županija: 104 novozaraženih

12:46 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježena su 104 nova slučaja zaraze koronavirusom, od kojih su 35 utvrđena brzim antigenskim testom, dok se 90 oboljelih oporavilo, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite. Oporavilo se 90 osoba. U posljednja 24 sata obrađeno je 389 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 61 472.

U dubrovačkoj bolnici hospitalizirano je 66 osoba pozitivnih na koronavirus. Četiri pacijenta zahtijevaju intenzivnu skrb, od kojih dva na invazivnoj, a dva na neinvazivnoj ventilaciji. U samoizolaciji je 1045 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježeno je jedno kršenje te mjere, i to na granici. Od početka pandemije zabilježena su ukupno 643 kršenja mjera.


Šibensko-kninska županija: 155 novozaraženih

12:22 - U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije evidentirano je 155 osoba s koronavirusom, a umrla su tri muškarca (1925., 1935. i 1947. godište), izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. Trenutno je 581 aktivan slučaj koronavirusa. U šibenskoj bolnici liječi se 71 osoba, od kojih su tri na respiratoru, dok se u kninskoj bolnici liječi 13 osoba. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 1670 osoba. U posljednja 24 sata uzorkovano je i testirano 308 uzoraka za testiranje, navodi Stožer.


Zadarska županija: 109 novozaraženih

11:47 - Na području Zadarske županije u zadnja 24 sata zaraza koronavirusom potvrđena je kod novih 109 osoba, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite. Većina novooboljelih kontakti su prethodno zaraženih osoba, a uglavnom je riječ o obiteljskim i kontaktima na radnom mjestu. U posljednja 24 sata testirano je 455 uzoraka, pod nadzorom je 2121 stanovnik županije, a trenutno su aktivna 792 slučaja zaraze.

U Općoj bolnici Zadar na svim COVID odjelima hospitalizirana su 62 bolesnika, od kojih je devetero na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju je 29 pacijenata.


Međimurska županija: 168 novozaraženih

11:38 - U Međimurskoj županiji raste broj novozaraženih, u protekla 24 sata potvrđeno je 168 novih slučajeva koronavirusa, priopćili su u srijedu iz županijskog Stožera civilne zaštite. Prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo, obrađena su 393 uzorka, od čega je evidentirano 165 pozitivnih nalaza, odnosno 41,9 posto. Brzim Ag testovima evidentiran je jedan pozitivan slučaj, a iz drugih županija javljeno je o dva slučaja. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju ZZJZ-a uzeto 51.429 uzoraka, ne računajući testiranja građana u drugim ustanovama.

U protekla 24 sata oporavilo se 87 osoba, pa je broj pozitivnih na današnji dan 626. U Županijskoj bolnici Čakovec pojačan je priljev pozitivnih pacijenata, upozoravaju iz Stožera. Hospitalizirana su 74 pacijenta, od kojih 12 u protekla 24 sata. Otpuštena su dva pacijenta, dok su tri pacijenta na invazivnoj respiraciji.


Stožer: Imamo 3117 novozaraženih

11:07 - U posljednja 24 sata zabilježeno je 3117 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 15380. Među njima je 2 201 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 230 pacijenata. Preminulo je 49 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 313 423 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih su 6692 preminule, ukupno se oporavila 291 351 osoba od toga 1687 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutno 31 562 osobe.

Do danas su ukupno testirane 1 723 697 osobe, od toga 10 523 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 20. travnjem utrošeno je 708 960 doza, a cijepljene su 565 164 osobe. Prvom dozom cijepljene su 419 252 osobe, dok je drugom dozom cijepljeno 143 796 osoba. Za 2 116 osoba nema podataka kojom dozom su cijepljenje.


Capak: 'Epidemija bukti'

10:54 - Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak sudjelovao je na sastanku na kojem se govorilo o mogućem otvaranju novih punktova za cijepljenje. “S ravnateljima županijskih zavoda smo razgovarali i da ih podsjetimo da stižu veće količine cjepiva”, rekao je za N1.

Na pitanje hoće li biti novih punktova za masovno cijepljenje rekao je da će onaj tko ima "mogućnost i priliku da organizira punkt, organizirat će ga". "Brojke su nam velike, najveće su uvijek srijedom i četvrtkom, a udio pozitivnih među testiranima nam govori da epidemija bukti. Treba se pridržavati mjera”, rekao je.

“Imamo strategiju da se mjere donose na županijskim razinama, ako brojke skoče donosit će se i na nacionalnoj razini. U ovom trenutku dali smo povjerenje županijskim razinama”, rekao je Krunoslav Capak.


Zagrebačka županija: 230 novozaraženih

10:41 - Novih 230 slučajeva zaraze koronavirusom zabilježeno je u srijedu u Zagrebačkoj županiji, a trenutno su aktivna 1742 slučaja zaraze, izvijestila je županija. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, najviše je zaraženih u Samoboru i Velikoj Gorici, gdje je zabilježen po 41 novi slučaj. Od jučer su ozdravila 230 oboljela od koronavirusa, a mjera samoizolacije izrečena je za četiri razredna odjela.

Od početka epidemije, u Zagrebačkoj županiji ukupno je zabilježeno 25.155 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom, izliječeno je 23.340 osoba, a 73 osobe su preminule.


Osječko-baranjska: 112 novozaraženih

10:40 - Zaraza koronavirusom potvrđena je za novih 112 osoba, a šest je umrlo u Osječko-baranjskoj županiji u kojoj je u zadnja 24 sata testirano 470 uzoraka, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite. Najviše novooboljelih, njih 38, je s područja Osijeka. Od posljedica zaraze covidom-19 umrlo je šest osoba u dobi od 60 do 82 godine.

Na bolničkom liječenju je 121 osoba, njih 96 liječi se u osječkom KBC-u od kojih su 22 na respiratoru, a u općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 25 pacijenata. Na području županije u samoizolaciji je 1291 osoba.


Šikić: 'U tijeku su sastanci o otvaranju dodatnog punkta za cijepljenje u Zagrebu'

10:28 - Sandra Šikić iz NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar" za N1 je komentirala masovno cijepljenje građana protiv koronavirusa. "Što se tiče nastavka cijepljenja, bilo bi izvrsno da možemo napraviti planove, ali ovisi o distribuciji proizvođača cjepiva. Kad dobijemo količine, možemo napraviti plan i obavijestiti građane što je dostupno i kad mogu doći", rekla je Šikić.

Komentirala je i mogućnost otvaranja novih punktova za cijepljenje u Zagrebu. “Što se tiče dodatnih punktova, cijepljenje je jedna od najvažnijih preventivnih mjera i sigurno je glavni strateški cilj procijepiti što veći broj ljudi u što kraćem vremenu, o svim detaljima podastrijet ćemo sve podatke kad nam budu dostupni”, rekla je te dodala da je otvaranje novog punkta za cijepljenje "kompliciran organizacijski proces".

“U tijeku su sastanci, radi se o jednom izuzetno zahtjevnom poslu, sam prostor nije jedini čimbenik, najvažniji je faktor je ljudski dio priče, medicinski kadar, liječnici, sestre, tehničari i čitav niz drugih djelatnika koji rade na organizaciji da bi sve teklo kako treba, da bi svaki cijepljeni građanin bio upisan u platformu i da bi sve skupa bilo transparentno. Osim ovog mjesta cijepljenja, treba voditi brigu o dodatnoj logistici, čitav je niz faktora koje treba osigurati da bi cijepljenje u najvećem gradu u Hrvatskoj teklo glatko i da ne gledamo gužve, nervoze građana, koje stvara dodatno nepovjerenje u sustav”, rekla je Šikić za N1.


Virovitičko-podravska županija: Četvero novozaraženih

10:18 - Nove četiri koronavirusom zaražene osobe bilježi Virovitičko-podravska županija u kojoj su u zadnja 24 sata testirana 44 uzorka, a od posljedica zaraze umro je muškarac u dobi od 82 godine, priopćio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

U Općoj bolnici Virovitica na liječenju je 26 oboljelih. Dvije osobe s područja Virovitičko-podravske županije liječe se u KBC Osijek. Od početka pandemije na području županije zaraženo je 3798 osoba, a 119 je umrlo.


Primorsko-goranska županija: 338 novozaraženih

9:31 - Novih 338 osoba zaraženo je koronavirusom, a četiri su umrle u Primorsko-goranskoj županiji u kojoj je u zadnja 24 sata testirano 1118 osoba, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite. Ozdravile su 209 osobe, pa je županiji trenutno aktivno 3039 slučajeva zaraze. Udjel nalaza pozitivnih na koronavirus u broju laboratorijski obrađenih testova je 30,2 posto. Na liječenju od covida-19 u riječkoj bolnici je 218 osoba, a uz pomoć respiratora skrbi se o 15 bolesnika.

U sekundarnom COVID centru u opatijskoj Thalassotherapiji na liječenju je 30 bolesnika. Udjel osoba koje se u bolnički liječe u ukupnom broju aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom je 8,1 posto. Od četiri osobe koje su umrle u riječkoj bolnici tri su iz Primorsko-goranske, a jedna iz Ličko-senjske županije. Najviše oboljelih je u Rijeci i okolici te među radnom populacijom.


Istarska županija: 18 novozaraženih

9:27 - Zaraza koronavirusom potvrđena je u Istarskoj županiji kod 18 novih osoba nakon što je u zadnja 24 sata testirano 407 uzoraka brisa, a u pulskoj bolnici umrle su dvije 87-godišnje osobe koje su osim covida-19 imale i pridružene kronične bolesti, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite. Kod 13 novooboljelih osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe, dok se u epidemiološkoj obradi nalazi pet osoba.

Od utorka se oporavilo 18 osoba, trenutno je u Istri 130 aktivnih slučajeva zaraze, dok su pod mjerama samoizolacije 1674 osobe. U pulskoj Općoj bolnici, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 80 osoba, deset manje nego jučer, a od kojih se deset nalazi u respiracijskom centru.


Koprivničko-križevačka županija: 79 novozaraženih

9:07 - Zaraza koronavirusom potvrđena je kod novih 79 osoba, jedna je umrla, a 44 su ozdravile u protekla 24 sata u Koprivničko-križevačkoj županiji, priopćio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite. U Općoj bolnici Koprivnica umrla je osoba rođena 1941. godine koja je osim zaraze koronavirusom u kliničkoj anamnezi imala i druge bolesti.

Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je 270 aktivnih slučajeva covida-19, među kojima su 44 osobe na bolničkom liječenju. Od početka pandemije na tom je području koronavirus potvrđen kod 7001 osobe, a tijekom utorka obavljeno je 169 testiranja.


Požeško-slavonska županija: 31 novozaraženi

8:29 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 385 slučajeva zaraze koronavirusom, 366 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 19 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 785 osoba, a ukupno je testirano 38645 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 149 uzoraka, od kojih je 31 pozitivan.


Bjelovarsko-bilogorska županija: 77 novozaraženih

8:26 - U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđeno je 77 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je županijski Stožer u srijedu. U Općoj bolnici Bjelovar trenutno je na liječenju 25 pacijenata zaraženih koronavirusom. Četiri pacijenta su na respiratoru, a osam pacijenata je na opservaciji. Dvije osobe preminule su s koronavirusom. U samoizolaciji je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 813 osoba.


Ponovno gužve na Velesajmu

8:22 - Nakon što je jučerašnje cijepljenje na masovnom punktu na Velesajmu bilo započeto gužvom i ponekim teškoćama, N1 javlja da se danas ponovno stvara gužva. Ispred ulaza u Velesajam proteže se dug red te se čini da su građani ponovno uranili po svoju dozu.


Sisačko-moslavačka županija: 40 novozaraženih

8:17 - U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan je četrdeset novooboljelih osoba od zarazne bolesti covid-19. Radi se o dvadesetsedam osoba s područja grada Siska, pet osoba s područja grada Petrinje, dvije osobe s područja općine Sunja, dvije osobe s područja grada Kutine, dvije osobe s područja grada Novske i dvije osobe s područja grada Popovače.


Šostar: 'Razgovarat ću s Berošem o otvaranju još jednog punkta u istočnom dijelu grada'

8:07 - Jučer se na Zagrebačkom velesajmu okupio velik broj građana koji je čekao red na cijepljenje, stvarajući tako gužvu. "Ima više faktora zašto je bila gužva. Ljudi se, boje da će ostati bez cjepiva, no osigurano je dovoljno doza za cijeli ovaj tjedan za sve one koji su naručeni za cijepljenje", objasnio je ravnatelj NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar", Zvonimir Šostar u Dobro jutro, Hrvatska. Dodao je kako ga veseli takav interes za cijepljenje te se nada da će se on nastaviti. Izvijestio je i da je jučer na Velesajmu cijepljeno 4572 građana.

Danas je naručeno oko 4500 građana, a Šostar apelira da se svi pridržavaju epidemioloških mjera. "Ne daj Bože da se netko zarazi dok čeka, dolaze se cijepiti da spase živote, pa da se zaraze zbog gužve", rekao je. "Jučer smo imali i jedan peh jer nam je pao sustav, na što je otišlo po 15, 20 minuta, odmah se stvore ogromne gužve jer morate sve podatke ručno unositi", dodao je.

Šostar je rekao da će se cijeli tjedan cijepiti s cjepivom Pfizera, a od ponedjeljka najvjerojatnije s AstraZenecom. "Utorak, srijedu i četvrtak cijepimo od 8 do 19.30, ponedjeljkom od 13 do 19.30, a petkom od 8-13 sati", podsjetio je na vrijeme cijepljenja. Na kraju je rekao da se danas sastaje s ministrom Vilijem Berošem te da će razgovarati o otvaranju još jednog punkta u istočnom dijelu grada.


UAE bi mogao nametnuti ograničenja osobama koje nisu cijepljene

7:59 - Ujedinjeni Arapski Emirati upozorili su da bi mogli uvesti ograničenja za pojedince koji nisu cijepljeni protiv covida-19, dok poslovno i turističko središte regije zagovara kampanju imunizacije. Zemlja od oko 9 milijuna, koja je proširila kampanju na one koji imaju 16 ili više godina, cijepila je oko 65 posto populacije koja ispunjava uvjete, reklo je u utorak Nacionalno tijelo za upravljanje krizama i katastrofama (NCEMA).

"Razmatraju se stroge mjere kojima će se ograničiti kretanje pojedinaca koji nisu cijepljeni i uvođenje preventivnih mjera poput zabrane ulaska na neka mjesta i dobivanja pristupa nekim uslugama", rekao je glasnogovornik NCEMA-e, Saif Al Dhaheri. "Vaše oklijevanje danas prepreka je našim ciljevima, ugrožava vašu obitelj, voljene i zajednicu", dodao je.

Zaljevska arapska zemlja u utorak je prijavila 1903 novozaraženih, zbog čega se ukupan broj zaraženih dosad popeo na 500.860, dok je umrlo 1559 osoba. Ujedinjeni Arapski Emirati, u kojima je socijalna distanca i nošenje maski u javnosti obavezno, među zemljama je u svijetu s najbržim programom cijepljenja protiv covida-19. Abu Dabi će sada nuditi cjepivo Pfizera-BioNTecha uz kineski Sinopharm, rekle su u srijedu zdravstvene vlasti. Emirat Dubai već nudi Pfizerovo cjepivo, kao i AstraZenecino.


Na Velesajmu unatoč početnim problemima procijepljeno više od 4000 ljudi

Jučer - Na zagrebačkom Velesajmu jučer je procijepljeno više od 4000 ljudi, unatoč gužvama i tehničkim problemima.

"Velika gužva na Zagrebačkom Velesajmu nastala je zato što je danas prvi dan masovnog cijepljenja Pfizerom, a mnogi Zagrepčani dolaze na Velesajam prije svog termina za cijepljenje", izjavila je u utorak Cecilija Rotim, glavna sestra Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar. Kaže kako nisu očekivali takvu situaciju i podsjeća da je slično bilo i prvog dana cijepljenja s AstraZenecom, nakon čega su ljudi uvidjeli na nema potrebe dolaziti ranije jer će svakako dobiti cjepivo.

“Bilo je dosta gužve. Međutim, sada je sve u redu. Ispričavam se svima koji su danas dulje čekali. Moram naglasiti da me veseli ovakav odaziv stanovništva, ako nastavimo ovakvim tempom mislim da bi do rujna mogli imati procijepljeno stanovništvo i hodati bez maski”, rekao je ravnatelj NZJZ “Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar.

Više pročitajte OVDJE.


Obdukcija preminulih od Covida: Kod 90 posto njih nađena tromboza u plućnim žilama

Jučer - “Cijepljenje cjepivom Johnson & Johnson bi moglo početi čim HALMED izda dozvolu za unos serije. Moglo bi biti za dan-dva. Čekala se objava Europske agencije za lijekove. Uvjeriti ljude da se cijepe, isto je kao i s cjepivom AstraZenece. Trebaju razumjeti da je rizik od COVID-a puno veći za njihovo zdravlje nego od cjepiva. Kažu da cjepiva AstraZenece i Johnson&Johnsona mogu u vrlo rijetkim slučajevima izazvati neobične vrste tromboze s krvarenjima, ali COVID kod težih slučajeva u 20 posto više izaziva krvarenja, a ljudi koji su umrli od COVID-a, na obdukciji je kod 90 posto njih nađena tromboza u plućnim žilama. Tako da je rizik od COVID-a neusporedivo veći negoli od cijepljenja”, objasnio je za Dnevnik.hr epidemiolog Bernard Kaić.

Ponovno se osvrnuo na nuspojave cjepiva, ali ovoga puta one uobičajene. Poručio je da se one mogu dogoditi i naknadno. Neke od njih su neuobičajene.

“Imamo neposredne nuspojave, unutar par sati, kao alergijske reakcije. Imamo koje zovemo gripolike bolesti, umor u mišićima, boli cijelo tijelo, čovjek je umoran. One se javljaju dan-dva nakon cijepljenja. Imamo prijavljene neurološke simptome, poput paralize pola lica, unutar 10 do 15 dana nakon cijepljenja, a imamo i prijave poremećaja krvarenja i to na sva cjepiva. Ili razne vrste zgrušavanja krvi poput venske tromboze nogu ili čak plućne embolije, imamo i potkožna krvarenja. To se pojavljuje unutar dva tjedna od cijepljenja”, zaključio je Kaić.


Plenković: 'Do 30. lipnja 50-55 posto cijepljenih'

Jučer - Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u utorak u Rijeci da je Vlada do 30. lipnja osigurala 3,1 milijun doza cjepiva kako bi se do tog dana procijepilo od 50 do 55 posto odrasle populacije.

“Osigurali smo dodatnih 747 tisuća doza cjepiva Pfizer, u prvoj fazi ona 3 milijuna solidarnosti za nekoliko zemalja, ali smo isto tako osigurali i dodatnih 447 tisuća doza koje se pomiču ranije u drugo tromjesečje”, rekao je Plenković. Vlada je, dakle, i u okolnostima kada postoji kašnjenje s dostavom AstraZeneca osigurala u ovom razdoblju 1,2 milijuna doza Pfizera", istaknuo je Plenković.


EMA utvrdila vezu između krvnih ugrušaka i cjepiva J&J

Jučer - Europska agencija za lijekove na sastanku svog odbora za sigurnost zaključila je da postoji potencijalna veza između rijetkih slučajeva neuobičajenih krvnih ugrušaka i niskog broja trombocita nakon cijepljenja cjepivom američke farmaceutske tvrtke Johnson & Johnson. U priopćenju navode da je potrebno dodati upozorenje o neuobičajenim krvnim ugrušcima u podatke o cjepivu Janssen protiv COVID-19 tvrtke Johnson & Johnson. Te bi se pojave trebale navesti kao rijetke nuspojave cjepiva. “Na temelju ovih dostupnih dokaza, ne možemo potvrditi postojanje nikakvih specifičnih faktora”, poručuju iz EMA-e te dodaju da je pojava krvnih ugrušaka slična onoj kod cijepljenih cjepivom AstraZenece.

Više pročitajte OVDJE.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo