RIJETKA NUSPOJAVA

EMA ANALIZIRALA CJEPIVO JOHNSON&JOHNSONA: Stvar je slična kao s AstraZenecom, koristi su veće od rizika

Europska agencija za lijekove utvrdila je potencijalnu vezu između pojave krvnih ugrušaka i niskog broja trombocita s cjepivom farmaceutske tvrtke Johnson&Johnson

Europska agencija za lijekove na sastanku svog odbora za sigurnost zaključila je da postoji potencijalna veza između rijetkih slučajeva neuobičajenih krvnih ugušaka i niskog broja trombocita nakon cijepljenja cjepivom američke farmaceutske tvrtke Johnson&Johnson. U priopćenju navode da je potrebno dodati upozorenje o neuobičajenim krvnim ugrušcima u podatke o cjepivu Janssen protiv COVID-19 tvrtke Johnson&Johnson. Te bi se pojave trebale navesti kao rijetke nuspojave cjepiva.

IMUNOLOG KOMENTIRAO NUSPOJAVE CJEPIVA JOHNSON&JOHNSON: ‘To je manje od jednog slučaja na milijun doza’

Slično kao AstraZeneca

Iz EMA-e tvrde da su prilikom donošenja odluke u obzir uzeli sve dokaze, uključujući i podatke o osam slučajeva iz SAD-a, koji su povezani i s niskom razinom trombicita u krvi. Svi su slučajevi zabilježeni kod osoba mlađih od 60 godina unutar tri tjedna od cijepljenja. “Na temelju ovih dostupnih dokaza, ne možemo potvrditi postojanje nikakvih specifičnih faktora”, poručuju iz EMA-e te dodaju da je pojava krvnih ugrušaka slična onoj kod cijepljenih cjepivom AstraZenece.

“Zdravstveni radnici i ljudi koji prime cjepivo trebali bi biti svjesni mogućnosti pojave veoma rijetkih slučajeva krvnih ugrušaka u kombinaciji s niskom razinom trombocita koji se pojavljuju unutar tri tjedna o cijepljenja”, ističu iz EMA-e te naglašavaju da je “prijavljena kombinacija krvnih ugrušaka i niske razine trombocita veoma rijetka, a opće prednosti cjepiva Janssen u sprječavanju COVID-19 veće su od rizika od nuspojava.”

JOHNSON & JOHNSON ODGAĐA PRIMJENU SVOG CJEPIVA U EU: Prve doze u Hrvatsku trebale stići ovaj tjedan; EK traži objašnjenje

Hrvatska naručila 900.000 doza

Ističu da je moguće objašnjenje ovih nuspojava odgovor inunosnog sustava koji je sličan onome osoba liječenih heparinom. Stručnjaci EMA-e će nastaviti nadzirati sigurnost i učinkovitost cjepiva protiv koronavirusa. Zeleno svjetlo cjepivo Johnson&Johnsona dali su još 11. ožujka, no distribucija je obustavljena na zahtjev proizvođača dok se u SAD-u ne dovrši istraga oko pojave ugrušaka. Hrvatska je naručila oko 900.000 doza tog cjepiva, javlja Zimo.

ČEKA SE ODLUKA EMA-E: Cjepivo Johnson & Johnson stiglo u Hrvatsku, no cijepljenje je na čekanju. Evo što se zasad zna

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr