ISKAZI DVIJU SVJEDOKINJA / Procurili detalji sa suđenja u Zambiji, imigracijska službenica tvrdi: 'Stigla je naredba da ih zaustavim'

Image
Foto: Foto: Mwebantu

Suđenje se nastavlja u utorak, a ne sutra, jer je tužiteljstvo tražilo odgodu. Očekuje se da će tada biti ispitan i Ivan Pernar, koji se sam ponudio kao svjedok zambijskim pravosudnim vlastima

18.5.2023.
17:40
Foto: Mwebantu
VOYO logo

Na Visokom kaznenom sudu u Ndoli u Zambiji danas je održano još jedno ročište na suđenju protiv osmero Hrvata optuženih za pokušaj trgovanja djecom iz DR Konga. Svjedočila je jedna zaposlenica hotela gdje su Hrvati odsjeli i imigracijska službenica u Međunarodnoj zračnoj luci u Ndoli koja je presrela i zaustavila četiri hrvatska para i njihovo četvero djece pri povratku u Hrvatsku, piše Jutarnji list.

Obje su već dale iskaze i u prvom postupku protiv optuženih Hrvata, ali na nižem sudu. To je suđenje sudac obustavio i naredio deportaciju hrvatskih državljana, ali oni su bili ponovno zadržani, vraćeni u pritvor. Slučaj je u međuvremenu prebačen na viši sud, a optuženima je omogućen da se brane sa slobode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SUĐENJE U ZAMBIJI /

Danas novo ročište u procesu protiv osmero Hrvata: Trebao je svjedočiti Ivan Pernar, ali je dobio malariju

Image
SUĐENJE U ZAMBIJI /

Danas novo ročište u procesu protiv osmero Hrvata: Trebao je svjedočiti Ivan Pernar, ali je dobio malariju

'Svi su imali valjane hrvatske putovnice'

Imigracijska službenica u Međunarodnoj zračnoj luci u Ndoli, 35-godišnja Mery Mulenga, u svome današnjem svjedočenju ispričala je zašto je 7. prosinca prošle godine zaustavila Hrvate i djecu prije ukrcaja u zrakoplov. Rekla je, kako doznaje Jutarnji list od jednog zambijskog novinara, da je od regionalnog službenika za imigracije saznala kako imaju informaciju da Hrvati kane napustiti zemlju s djecom kongoanskog podrijetla.

''Alarmirala sam službenika koji je bio tada na dužnosti da pazi na Hrvate koji putuju s maloljetnicima. Točno u 11 sati pozvana sam na izlaz gdje su Hrvati namjeravali prijeći s kongoanskom djecom'', kazala je i dodala da je potom s njima obavila razgovore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Tada sam otkrila da svih četvero maloljetnika iz Konga i osam Hrvata imaju valjane hrvatske putovnice'', dodala je.

Rekla je kako su joj Hrvati rekli da su djeca posvojena preko odvjetnika iz Konga te joj predočili dokumente o posvajanju. No, nije mogla provjeriti autentičnost dokumenata jer ih nisu izdale zambijske vlasti te je stoga zabranila Hrvatima i djeci izlazak iz zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Menadžerici hotela obratio se gospodin SMB

U svome svjedočenju, Estela Banda, menadžerica hotela Spree Guest House u Ndoli, gdje su Hrvati odsjeli s posvojenom djecom, ponovila je ono što je rekal i na prvom suđenju - da joj se obratio čovjek koji se predstavio kao SMB (poslije se doznalo da je riječ o Stevenu Muliji, koji je sada također optužen skupa s Hrvatima, kao 'mozak operacije') kako bi sredio smještaj za goste iz Hrvatske.

''Dogovorila sam se sa SMB-om da u 7 sati organiziramo prijevoz za Hrvate s aerodroma. U 11 sati pokupili smo četiri muške osobe i četiri ženske osobe iz Hrvatske i dovezli ih u hotel'', kazala je dodavši da je drugog dana njihova ostanka primijetila kako je s njima i četvero male djece, koja su naknadno stigla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suđenje se nastavlja u utorak, a ne sutra, jer je tužiteljstvo tražilo odgodu. Očekuje se da će tada biti ispitan i Ivan Pernar, koji se sam ponudio kao svjedok zambijskim pravosudnim vlastima. On je u Zambiji već tri mjeseca, a zarazio se malarijom.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo