PANTOVČAK NA POTEZU / Na snagu stupila odluka o raspuštanju Sabora: o datumu izbora odlučuje predsjednica

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U Hrvatskoj je deset izbornih jednica, a birači bez prebivališta u Hrvatskoj, odnosno 'dijaspora' i pripadnici nacionalnih manjina biraju u posebnim, XI. i XII. jedinici

28.9.2015.
12:08
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

ZAGREB - Do raspisivanja parlamentarnih izbora dijeli nas tek korak, jer je u ponedjeljak na snagu stupila Odluka o raspuštanju Hrvatskog sabora, a izbori se moraju održati najkasnije 60 dana nakon raspuštanja parlamenta.

Izbori se u pravilu održavaju nedjeljom, a koja će to nedjelja biti odlučit će predsjednica Republike, u čijoj je nadležnosti određivanje datuma izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trošak promidžbe u jednoj izbornoj jedinici po listi ili kandidatu ne smije prijeći milijun i pol kuna, podsjeća Državno izborno povjerenstvo (DIP) u svom vodiču o financiranju promidžbe za parlamentarne izbore.

U Hrvatskoj je deset izbornih jednica, a birači bez prebivališta u Hrvatskoj, odnosno 'dijaspora' i pripadnici nacionalnih manjina biraju u posebnim, XI. i  XII. jedinici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlastita sredstva i donacije, izvori su iz kojih svoju promidžbu mogu financirati političke stranke, nezavisne liste i kandidati za zastupnike manjina koje su kandidirali birači i manjinske udruge.

Izborne sudionike donirati mogu pravne i fizičke osobe (građani, obrtnici) i to novcem, uslugama i proizvodima. Volonterski rad ne smatra se donacijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donacije za financiranje promidžbe uplaćuju se na poseban račun, a izborni sudionici dužni su voditi evidenciju i izdati potvrdu za svaku dobivenu donaciju.

U jednoj kalendarskoj godini pravna osoba može političkoj stranci donirati najviše 200.000 kuna, nezavisnoj listi i kandidatu manjina po 100.000 kuna. Građani i obrtnici mogu im donirati najviše po 30.000 kuna.

I vlastita sredstva koja namjeravaju potrošiti na promidžbu političke stranke, nezavisne liste i manjinski kandidati moraju uplatiti na poseban račun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod koalicijskih listi poseban račun dužna je otvoriti jedna od stranaka koalicije, što uređuju međusobnim sporazumom koji dostavljaju DIP-u. Posebni računi otvaraju se najkasnije s danom podnošenja kandidature.

Donacije se ne smiju primati od fizičkih i pravnih osoba protiv kojih se vodi postupak naplate obveza prema zaposlenicima ili proračunu, potom od anonimnih izvora, posrednika, neprofitnih udruga, vjerskih zajednica, udruga radnika i poslodavaca. Zabranjeno ih je primiti i od stranih država, političkih stranka, pravnih osoba...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo