INCIJATIVA 33 ZASTUPNIKA / Oporba željela pokrenuti pitanje povjerenja premijeru. Plenković im odgovorio jednom riječju

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

'Zgroženi smo. Neka građani ne nasjedaju na manipulacije, dobrobit djece je najvažnija', poručio je premijer

16.2.2023.
7:50
Davorin Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održana je sjednica Vlade. Premijer Andrej Plenković prisjetio se na početku preminulog Miroslava Ćire Blaževića izrazivši sućut obitelji i prijateljima.

“Velik čovjek koji je obilježio naše živote i donio velike uspjehe hrvatskom sportu, posebno nogometu”, rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čestitao je potom Draženu Kutleši kojeg je Papa imenovao nasljednikom zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića. “Veselimo se nastavku suradnje koja traje već niz godina.”

Image
JASNA PORUKA /

Novinar u Zambiji otkrio biološke roditelje posvojene djece: 'Oni su u velikom strahu; Hrvati u zatvoru su u neljudskim uvjetima'

Image
JASNA PORUKA /

Novinar u Zambiji otkrio biološke roditelje posvojene djece: 'Oni su u velikom strahu; Hrvati u zatvoru su u neljudskim uvjetima'

O pritvorenima u Zambiji

"Hrvatska će štititi prava i interese svojih građana koji su pritvoreni u Zambiji. To činimo od početka slučaja, činit ćemo i dalje", istaknuo je premijer te dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najstrože osuđujemo i zgroženi smo retorikom i potezima onih koji bez dokaza osuđuju, stigmatiziraju i prokazuju. To je neodgovorno i opasno ponašanje motivirano netrpeljivošću i mržnjom. Bez dokaza se insinuira da su ljudi koji su posvojili djecu trgovci ljudima. Politizacija ove teme očito služi vidljivosti nekih, čine to pod krinkom zaštite prava djece. Ona na ulici i u školi doživljavaju negativne komentare, pozivam hrvatske građane da ne dopuste da manipulacije budu bitnije od dobrobiti djece".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je naglasio da ako je bilo nečega nepropisnog, to će odlučiti nadležna tijela. Vlada će štititi interese te djece, ona imaju pravo na obitelj i sigurnost, i ona su hrvatski državljani, dodao je.

Pitanje povjerenja premijeru

Jedna od točki dnevnog reda bilo je i očitovanje Hrvatskome saboru na prijedlog 33 oporbena zastupnika za pokretanje pitanja povjerenja premijeru Plenkoviću. Prijedlog je odbijen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čak 29 od 33 onih koji su potpisali ovaj loš uradak bili su protiv sudjelovanja Hrvatske u misiji pomoći Ukrajine. Naravno da obijamo ovu njihovu inicijativu", kazao je premijer.

Prognoze Europske komisije

Plenković se osvrnuo i na zimske prognoze Europske komisije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska će u 2022. po njihovoj analizi doseći 6,3 posto realnog rasta. Tu bismo bili na četvrtom mjestu na razini EU-a, iza Irske, Portugala i Malte i to je dvostruko brži rast od prosjeka EU-a. Ono što je također dobro je i projekcija Komisije za 2023. koja govori o tome da će Hrvatska ostvariti rast od 1,2 posto", rekao je. 

Dodajmo kako Plenković nije komentirao Josipu Rimac, koja se jučer prvi put pojavila u medijima nakon dvije i pol godine i u velikom intervjuu ustvrdila da je pričala sa šeficom DORH-a o aferi Vjetroelektrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo