Na referendum bi se danas odazvalo 64,2% građana

Kad bi danas trebali izaći na referendum o izmjenama Zakona o radu, kojeg je svojim potpisima podržalo točno 813.016 građana, odazvalo bi se točno 64,2 posto glasača.

2.7.2010.
12:54
VOYO logo

Na referendum o izmjenama ZOR-a na glasačka mjesta izašlo 64,2 posto građana Hrvatske, a najveći dio njih - uvjerljivih 88,6 posto - bio bi protiv izmjena ZOR-a. Kako pokazuje istraživanje, zanimljivo je da bi najveći odaziv i podrška sindikalnoj akciji bio među građanima koji rade u javnom sektoru (podrška inicijativi od oko 95 posto), dok je nešto manja potpora među zaposlenima u privatnom sektoru (nešto ispod 80 posto).

Očekivano, potpora referendumu se razlikuje i prema stranačkim preferencijama, pa birači opozicije više podupiru referendum u odnosu na birače HDZ-a. Biračko tijelo HSS-a bliže je stajalištima biračkog tijela opozicijskih stranaka koje podržava sindikalnu akciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, najveći dio ispitanika u istraživanju agencije Promocije plus smatra da je sindikalna akcija prikupljanja potpisa za referendum izraz želje za zaštitom prava radnika u zemlji (42,6 posto). Da je prikupljanje potpisa bio način iskazivanj nepovjerenja politici Vlade RH, smatra 27,4 posto ispitanika. Točno 14 posto ispitanika smatra da se radi o borbi protiv velikih socijalnih razlika u zemlji, dok svega 12,5 posto ispitanika smatra da je ova akcija izraz političkih ambicija sindikalnih vođa.

Sindikalna akcija ujedno je bila najznačajnija tema u prethodnom mjesecu za 48,4 posto građana, dok je gospodarska kriza na drugom mjestu s izborom od 19,5 posto glasova ispitanika. Slijede poplave u Slavoniji, novi prosvjedi seljaka, promjene Ustava RH, posjeti predsjednika Josipovića Bleiburgu i Teznom te slovenski referendum o arbitražnom sporazumu o granici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201007010391006 arti-201007010073006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo