OPASNA BOLEST /

Iz KBC-a Zagreb o legioneli u bolnici: 'Dvoje pacijenata je u teškom stanju, bakterija je bila u vodovodu'

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

'Odmah smo alarmirali Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je napravio sve analize i bakterija je izolirana u vodovodnom sustavu', rekao je Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu

18.6.2024.
12:09
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Pet pacijenata, hospitaliziranih u KBC-u Zagreb na Rebru, zarazilo se legionelom, potvrdio nam je to Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu.

"Odmah smo alarmirali Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je napravio sve analize i bakterija je izolirana u vodovodnom sustavu. U ovom trenutku je u tijeku pasterizacija, odnosno ispušta se vrela voda iz svih slavina u bolnici", kazao je Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Legionarska bolest je atipična upala pluća koju uzrokuje bakterija. Liječi se antibioticima, azitromicinom, kinolonima ili rifampicinom.

Iz KBC-a Zagreb za Danas.hr kažu da su odmah alarmirali Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je napravio sve analize i da je bakterija izolirana u vodovodnom sustavu. "U ovom trenu je u tijeku pasterizacija, odnosno ispušta se vrela voda iz svih slavina u bolnici", izjavio je Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od pet pacijenata, dvoje je u teškom stanju. "Riječ je o pacijentima koji su teško bolesni od osnovne bolesti tako da je legionela drastično pogoršala njihovo stanje", objasnio je Novak. Nakon što je ustanovljeno da imaju zaražene pacijente, počela je istraga odakle je krenula zaraza jer je poznato da se vrlo često zaraza može proširiti ili iz klima uređaja ili iz vode. Epidemije ove bolesti uglavnom su povezane s vodovodom bolnica, hotela i javnih kupališta ili bazena uglavnom nema prijenosa bolesti s čovjeka na čovjeka. Riječ je o atipičnoj upali pluća koja je uzrokovana bakterijom. Liječi se antibioticima, azitromicinom, kinolonima ili rifampicinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ŽNV
NOVA SEZONA
VOYO logo