HZMO objavio / Na račune starijih od sutra kreće isplata nacionalne naknade od 150 eura: Evo tko joj se može veseliti

Image
Foto: Shutterstock

Nacionalnu naknadu za starije osobe dobit će 7278 korisnika (64,48% žena i 35,52% muškaraca), za što je osigurano 876.543,65 eura iz Državnog proračuna

17.1.2024.
14:12
Shutterstock
VOYO logo

U četvrtak, 18. siječnja 2024., počinje isplata nacionalne naknade za starije osobe za prosinac 2023. u iznosu od 150 eura korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama, objavio je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

Nacionalnu naknadu za starije osobe dobit će 7278 korisnika (64,48% žena i 35,52% muškaraca), za što je osigurano 876.543,65 eura iz Državnog proračuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe prema izmjenama Zakona može ostvariti hrvatski državljanin koji je navršio 65 godina života, s prebivalištem na području RH u neprekidnom trajanju od 10 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava, što je osnovni uvjet. Postoji i niz drugih propisanih uvjeta, a detalje pronađite OVDJE.

HZMO: Dostava dokaza o inozemnim mirovinama omogućena i online

Na stranicama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) objavljen je online obrazac za dostavu dokaza o visini inozemne mirovine, potrebnog za isplatu jednokratnog novčanog primanja radi ublažavanja posljedica rasta troškova života, koji se može očekivati u ožujku 2024.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Online obrazac dostupan je od danas na internetskim stranicama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), a služi korisnicima mirovine s inozemnim elementom (među koje spadaju korisnici hrvatske mirovine kojima se isplaćuje i mirovina iz inozemstva, korisnicima samo inozemne mirovine te korisnicima hrvatske mirovine koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu.

Taj je dokaz potreban kako bi se korisnicima takvih mirovina, koje ne prelaze iznos od 840 eura, moglo isplatiti jednokratno novčano primanje radi ublažavanja posljedica rasta troškova života u skladu s Vladinom odlukom iz prosinca 2023.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VAŽNE VIJESTI ZA UMIROVLJENIKE /

HZMO objavio kada kreće isplata mirovina za prosinac: Zna se i kad će 'povišica'

Image
VAŽNE VIJESTI ZA UMIROVLJENIKE /

HZMO objavio kada kreće isplata mirovina za prosinac: Zna se i kad će 'povišica'

Za isplatu novčane pomoći potrebno je dostaviti dokaz o iznosu mirovine za prosinac 2023., koji može biti potvrda banke ili izvadak iz bankovnog računa na kojem je vidljiv iznos mirovine.

Rok za predaju dokaza je 29. veljače 2024., a isplata novčanog primanja može se očekivati u ožujku 2024. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz HZMO-o ističu da se dokazi mogu predati i u njihovim područnim uredima, na za to posebnoj tiskanici koja se također može pronaći na njihovim internetskim stranicama.

POGLEDAJTE VIDEO: Novi udar na umirovljenike: Rastu cijene smještaja u domovima, u nekima i do 150 eura: 'Nismo imali drugog načina'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo