a špica je sezone... / Na Rabu crne udovice izlaze sa svih strana: 'Ulaze nam i u dvorišta i kuće!' Provjerili smo ima li protuotrova

Image
Foto: Davor Puklavec/Pixsell

U slučaju da ovaj otrovni pauk nekoga ugrize, ne znači da treba protuotrov. Prvenstveno se liječi mjesto ugriza, a simptomi mogu biti različiti. Pitali smo i gdje ima protuotrova za ugriz zmija otrovnica

19.7.2023.
15:13
Davor Puklavec/Pixsell
VOYO logo

Strah se uvukao među Rabljane koji posljednjih mjesec dana viđaju crne udovice te je neobično da ih ima i u dvorištima i kućama, da hodaju po terasama, ulaze u kamine.

Rabljanka je čak snimila video na kojem se vidi crna udovica koja joj je ušla u kuću, kaže da ovaj pauk nije ništa novo na njihovu otoku te da su na njih naviknuli, ali joj se nije svidio odgovor o tome ima li protuotrova za crnu udovicu u slučaju da pauk nekoga ugrize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kontaktirala je ambulantu na Rabu, Zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije i Ministarstvo zdravstva te pitala ima li protuotrova. Tvrdi da je saznala da u cijeloj županiji nema protuotrova. "Hrvatska kao turistička zemlja nema ni minimalnu zalihu protuotrova za ugriz crne udovice", rekla je za 24sata.

Mi smo provjerili je li tome tako te smo kontaktirali županijske zavode za hitnu medicinu, kao i bolnice te pitali imaju li protuotrov za slučaj ugriza crne udovice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
azil upozorava /

Zagrepčani sve više prijavljuju da su vidjeli poskoka, a pred njima smukulja. 'Uvjereni su da je pred njima rogata otrovnica'

Image
azil upozorava /

Zagrepčani sve više prijavljuju da su vidjeli poskoka, a pred njima smukulja. 'Uvjereni su da je pred njima rogata otrovnica'

Iz Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije odgovorili su da nemaju protuotrova, kako za ugriz crne udovice, tako ni protiv ugriza zmija otrovnica.

Ipak, dali su preporuku što napraviti ako nekoga ugrize neotrovni pauk: "I u slučajevima uboda neotrovnih pauka normalno da na mjestu uboda dođe do lokalne reakcije, crvenila i oticanja uz svrbež. Tada je dovoljno stavljati hladne obloge i popiti antihistaminik dostupan u ljekarnama, a pomoć liječnika zatražiti tek u slučaju pojave sustavnih simptoma poput temperature, mučnine, povraćanja i proljeva."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije također potvrđuju da nemaju protuotrova za ugriz crne udovice, kao ni protuotrove za ugrize zmija otrovnica, ali to je zato što se, navode, protuotrovi daju u bolnicama.

Oni su udijelili savjet što napraviti kad ugrize zmija: "Nakon ugriza zmije, za koju se pretpostavi da je otrovnica, ne smije se podvezivati mjesto ugriza ako se radi o ekstremitetu (ruka ili noga), isisavati otrov, zarezivati niti lediti ranu. Potrebno je imobilizirati ako se radi o ekstremitetu te se javiti u najbližu zdravstvenu ustanovu gdje se osigura nadzor i transport u bolnicu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No protuotrova za ugriz crne udovice nemaju ni u Zavodu za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije, pišu 24sata.

Iz Doma zdravlja Primorsko-goranske županije odgovorili su da, prema pravilima struke, nije uputno da se prilikom uboda crne udovice nužno primjenjuje protuotrov. "Stoga, u našim se ordinacijama u tom slučaju prvenstveno liječe simptomi uboda koji su kod pacijenata različiti. U slučaju uboda kod visokorizičnih pacijenata gdje liječnik procijeni kako postoji potreba za davanjem protuotrova, isti se upućuju Zavodu za hitnu medicinu", naveli su iz Doma zdravlja Primorsko-goranske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nešto ljepša vijest stigla je iz Varaždinske županije iz koje javljaju da imaju jednu dozu protuotrova protiv ugriza zmije.

Image
Foto: shutterstock/ilustracija

Evo gdje se kreće, kako dolazi do ugriza i koje su posljedice

Ovaj je otrovni pauk stanovnik priobalja, a tijelo mu je baršunasto crne boje, obraslo dlakom. Na leđima ima crvene mrlje, ali kaže HZJZ, ne mora ih imati. Ženke su veće od mužjaka. Mužjaci su uglavnom veličine od tri do pet milimetara, a ženke do 18 milimetara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo koliko je ugriz crne udovice opasan: "najotrovniji pauk našeg podneblja, čiji neurotropni toksin može izazvati teške simptome, pa čak i smrt u posebno rizičnoj populaciji" piše na stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Napisali su i gdje se najčešće nalazi: "Crna udovica obično gradi svoju mrežu vrlo blizu tla, uz rubove jaraka, u žitu ili travi, ispod ili kraj velikog kamenja, u dupljama drveća, pri dnu panjeva i mladih izbojaka maslina u opožarenim maslinjacima, ali ponekad i u lišću, gustoj makiji i šikari, i to naročito u krajevima sa zemljom crljenicom. Treba imati na umu da se često zadržava i na napuštenim vozilima, garažama, stajama, šupama, vanjskim zahodima i ostavljenim građevinskim strojevima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do ugriza, piše HZJZ, dolazi nepažnjom čovjeka, odnosno prilikom dodira s kožom. Tada se crna udovica odmah brani ugrizom i unese neurotropni otrov koji pretjerano opušta neuroprijenosnike.

Ugriz je gotovo nezamjetan, nema boli, a čak se i ne vidi. Mjesto ugriza natekne i blago se zacrveni. U roku od sat vremena nakon ugriza, počinje grč mišića oko ugriza, a onda se taj grč širi i na leđa, i na grudi, bedra, trbuh i slično. Grč se, kažu, može prenijeti i na glatke mišiće, poput bronha i maternice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče ostalih simptoma, ugriz je popraćen mučninom, povraćanjem, glavoboljom, pretjeranim znojenjem, anksioznošću, pritiskom u grudnom košu, porastom krvnog tlaka i ubrzanom radu srca. Moguće je, pišu, i oticanje kapaka, kao i suzenje i slinjenje.

Nakon ugriza, važno se što prije javiti liječniku, a ugrižena se osoba "u potpunosti oporavi u roku od dva do pet dana", kažu, iako su djeca i starije osobe, kao i srčani bolesnici podložniji komplikacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Svi pričaju o njemu i svi ga koriste, a EU ukida kreme s retinolom. Provjerili smo je li i koliko je opasan za zdravlje

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo