NA PRVI POGLED IDILA, ALI NIJE SVE KAKO SE ČINI: / Pregovori HDZ-a i Mosta navodno zapeli na jednom ministarstvu, nitko ne želi popustiti

Image
Foto: PIXSELL, Tomislav Miletić

Pregovori HDZ-a i Mosta teku glatko i u pozitivnoj atmosferi, ako je vjerovati izjavama čelnika tih stranaka, Andreju Plenkoviću i Boži Petrovu.

21.9.2016.
9:11
PIXSELL, Tomislav Miletić
VOYO logo

Trenutačno se razgovara o jamstvima koje je Most još prije izbora tražio od potencijalnih partnera, no kada dođe vrijeme za podjelu resora, moglo bi biti problema. Naime, i jedni i drugi traže Ministarstvo gospodarstva, piše Jutarnji. U neslavnoj propaloj Vladi Tihomira Oreškovića taj je resor vodio Mostov Tomislav Panenić. Most je tijekom cijele kampanje inzistirao na zaštiti nacionalnih interesa, pogotovo nakon Karamarkove afere vezane uz Inu. Petrov je inzistirao na ostavci Tomislava Karamarka, što je u konačnici dovelo do pada Vlade nakon tek nekoliko mjeseci mandata.

Image
PETROV OBJAVIO 7 UVJETA ZA SURADNJU S HDZ-om ILI SDP-om: /

'Mogu nas zvati i ucjenjivačima, ali ja ovo smatram borbom za građane'

Image
PETROV OBJAVIO 7 UVJETA ZA SURADNJU S HDZ-om ILI SDP-om: /

'Mogu nas zvati i ucjenjivačima, ali ja ovo smatram borbom za građane'

Most, navodi Jutarnji, i dalje ne kani odstupiti od svojih planova da zaštiti nacionalne interese, zbog čega neće odustati od prve fotelje u Ministarstvu gospodarstva, dok će HDZ također inzistirati na tom resoru, potvrdili su izvori iz tih dviju stranaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Most želi Ministarstvo gospodarstva zbog Ine

Ministarstvo gospodarstva pod svojom ingerencijom ima Inu, a zbog prijašnjeg neugodnog iskustva, Most u tom području HDZ-u više ne vjeruje, pogotovo ako se prisjetimo Karamarka i njegova zagovaranja prekida arbitraže s MOL-om, za što se zalagao i tehnički ministar poduzetništva iz redova HDZ-a Darko Horvat.

'Mi ćemo definitivno inzistirati na tome da nam ostane Ministarstvo gospodarstva, jer u sektoru energetike su do našeg dolaska drmale različite interesne skupine, a Most se pokazao kao zaštitnik nacionalnih interesa oko Ine', rekao je izvor iz Mosta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Duboko je uvjeren kako upravo Most treba kontrolirati taj sektor, jer je u njemu velik broj interesnih skupina koje su vezane uz dvije najveće stranke, HDZ i SDP.

'Teško će se donositi ispravne odluke ako HDZ to bude kontrolirao. Moramo vidjeti i tko je uopće u HDZ-u sada mjerodavan za energetiku, jer program im je radio kolega Horvat, a u tom programu spominje se da bi se Hrvatska trebala orijentirati i na mađarsku nuklearnu elektranu Paks, što je nedopustivo", naveo je mostovac te dodao kako se nada da tehnički ministar nije više osoba na koju HDZ računa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Most želi da taj sektor nastavi voditi Tomislav Panenić, koji bi se ponajprije trebao baviti izmjenama Zakona o tržištu toplinske energije, pitanjem Petrokemije i isporuke plina, rješavanjem problema s Mađarskom oko plinskog poslovanja te pitanjem cijena električne energije.

HDZ ne kani prepustiti Ministarstvo gospodarstva

HDZ, s druge strane, taj resor nikako ne želi prepustiti Mostu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Za nas je neprihvatljivo da Most dobije resor gospodarstva. Iako je dosadašnji dio razgovora prošao dosta dobro, očekujemo probleme kad na red dođu resori i kadrovi.

Problem ovaj put neće biti MUP, jer Plenković nije opterećen time kao bivši predsjednik stranke. Njega zanimaju druge stvari', rekao je visokopozicionirani član HDZ-a te naglasio kako je upravo taj resor onaj oko kojeg bi se Most i HDZ mogli sukobiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Apsolutno ćemo se boriti za taj resor jer bez toga ne možemo provoditi politiku. Mi, za razliku od Mosta, imamo nekoliko odličnih ljudi za taj resor, među kojima su Ivana Maletić, Goran Marić, Tomislav Ćorić... Osim toga, naš program se temelji na gospodarstvu i ne bi bilo dobro da to ovaj put prepustimo Mostu. A da ne spominjem da je HDZ dobio 61 mandat, a Most 13, po čemu im i ne pripada više od četiri ministarstva', istaknuo je drugi sugovornik iz HDZ-a.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo