DOBRA VIJEST ZA PACIJENTE /

Na police domaćih ljekarni dolazi jeftiniji kanabis! Liječnici se nadaju da će se smanjiti prodaja na crnom tržištu

Image
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Velika vijest o legalizaciji medicinskog kanabisa u Hrvatskoj iz 2015. godine, vrlo je brzo splasnula, a ljekarnici svjedoče o izuzetno niskom interesu za medicinski kanabis

14.5.2018.
10:37
Marko Mrkonjic/PIXSELL
VOYO logo

Nestašica medicinskog kanabisa na policama ljekarni, do koje je došlo zbog isteka roka trajanja zadnjih uvezenih doza, trebala bi u dogledno vrijeme biti riješena uvozom nove pošiljke pripravka koji je u Hrvatskoj odobren za onkološke bolesnike, oboljele od multiple skleroze, HIV-a i Gravetovog sindroma. Prema neslužbenim informacijama, u Imunološkom zavodu priprema se uvoz u izmijenjenim dozama i to uz bitno povoljnije cijene nego dosad, piše Novi list.

Upravo je cijena ključan faktor koji bi, uz promjenu stava liječnika prema medicinskom kanabisu, trebao olakšati pristup pacijenata legalnim pripravcima koji se uz recept mogu kupiti u ljekarni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog nevoljkosti liječnika da svojim teško bolesnim pacijentima pomognu propisujući im kapsule ili ulje kanabisa, oni se i dalje mahom snalaze na crnom tržištu, gdje su takvi pripravci jeftiniji, ali upitne kvalitete i djelovanja.

Velika vijest o legalizaciji medicinskog kanabisa u Hrvatskoj iz 2015. godine, vrlo je brzo splasnula, a ljekarnici svjedoče o izuzetno niskom interesu za medicinski kanabis koji u ljekarni, ovisno o dozi, stoji do maksimalnih 2.500 kuna mjesečno

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad je kanabis za medicinske svrhe legaliziran u Hrvatskoj, očekivali smo navalu. Međutim, u prvih 20 dana nismo imali niti jednog pacijenta s takvim receptom. I danas se jako malo oboljelih odlučuje ići prema ljekarnama, puno više okreću se crnom tržištu", upozorava Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore. 

Pacijenti sami svjedoče, kaže Soldo, da su manje zakinuti cijenom, a više nedostupnošću pripravka i preniskom dozom koju mogu dobiti na recept.

Po njenoj računici, najviša dopuštena doza koja se može napisati na recept, a propisuje se jedino terminalno bolesnima, mjesečno stoji 2.500 kuna, dok terapija za smanjenje spazama kod multiple skleroze u ljekarni stoji oko 700 kuna mjesečno. Na crnom tržištu, gdje takvih ograničenja nema, mjesečna doza po njenim saznanjima plaća se i do 5.000 kuna, prenosi Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo