TEORIJA ZAVJERE / Na oporbu utjecali Moskva i Putin? Banožić: 'Doista to vjerujem. Sponzori su ih dovodili u Sabor'

Image
Foto: Slavko Midzor/Pixsell

Odbacuje optužbe da je Vlada ta koja je kršila Ustav koji za ovakve odluke traži suradnju predsjednika Republike i Vlade

16.12.2022.
22:09
Slavko Midzor/Pixsell
VOYO logo

Ministar obrane Mario Banožić u razgovoru za RTL-ov Danas.hr oporbu je optužio da "samo bešćutno gleda na sebe, svoje interese, ne mareći prije svega za poziciju ukrajinskog naroda, ali isto tako niti za međunarodnu poziciju RH, a niti za sav onaj ugled hrvatske vojske koji je do sada zaslužila u svim onim misijama i operacijama koje je imala s EU i NATO-članicama."

Banožić ne smatra da je ovo poraz Andreja Plenkovića nego zastupnika koji su se "skrivali iza procedura": "Ovo je poraz prije svega oporbe. Oni su danas imali u Saboru ustavnu zadaću, glasati za ili protiv. Vidimo da se veliki broj saborskih zastupnika sakrivao iza ustavnih procedura. Kad su dobili jasan odgovor da je sve u skladu s Ustavom, oni su i dalje ostali na tragu toga da neće glasati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NIŠTA OD OBUKE UKRAJINACA /

Plenković nije dobro primio poraz u Saboru, oporbi zaprijetio stigmom: 'Vidjeli smo provincijalizam, Naštetit će nam!'

Image
NIŠTA OD OBUKE UKRAJINACA /

Plenković nije dobro primio poraz u Saboru, oporbi zaprijetio stigmom: 'Vidjeli smo provincijalizam, Naštetit će nam!'

'Svrstali su se na stranu Putina'

Odbacuje optužbe da je Vlada ta koja je kršila Ustav koji za ovakve odluke traži suradnju predsjednika Republike i Vlade. "Ustav je tu vrlo jasan. Ako nema te suradnje, potrebna je dvotrećinska većina. I kada se postavilo pitanje ustavnosti zakona, ja sam rekao, recite samo o koji članak kažete da sam se ogriješio, odnosno da nije proveden u skladu sa zakonom. Odgovor nikada nije jasno dostavljen", odgovorio je Banožić i opet optužio one koji su izbjegli glasati za ili su glasali protiv, za to da su izbjegli pružiti pomoć narodu Ukrajine.

Ustvrdio je da su se time svrstali "na stranu Putina" i da će "to nositi cijeli svoj politički život". Miševića je zanimalo je li ministar mogao jasnije nastupiti prema predsjedniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svih ovih godina procedura je bila jasna. Tako je bilo i ovaj put. U skladu sa zakonom zatražena je suglasnost. Suglasnost je predsjednik Republike uskratio, i to tako da je to poslao kao javno priopćenje. Čak, pokazao je svoje namjere da ne sudjeluje u ikakvom razgovoru, dok još nismo znali kako će se provoditi obučne aktivnosti, on je počeo komunicirati da je protiv toga", odgovorio je ministar obrane.

Ne vjeruje baš ni istraživanjima

Za istraživanja koja pokazuju da je većina građana protiv obuke ukrajinskih vojnika kaže da je napravljen prije nego što je postalo jasno da je "ta pomoć prvenstveno humanitarnog karaktera".  Također, ne misli da je bila greška u Bruxellesu dogovarati obuku prije nego što se za to dobila suglasnost vrhovnog zapovjednika " , jer tada se iskazivala spremnost za sudjelovanja, što je učinilo 24 zemlje u tom trenu. Sve one odluke kasnije prolaze kroz nacionalne procedure...".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utjecaj iz inozemstva

Otišao je čak korak dalje u optužbama. U Saboru su se čule optužbe da je na oporbu utjecala Moskva, Putin, svakako utjecaji iz inozemstva. "Ja u to doista vjerujem. Vidjeli ste da se saborski zastupnici nemušto izvlače iz ovakve situacije glasanja, to su jasno činili pod pritiskom predsjednika Republike, isto tako pod pitanjima pojedinih sponzora koji su njih do sada gradili i kao političke stranke i dovodili ih u Sabor kao zastupnike", kazao je:

"Jasno se može čuti po hodnicima Sabora o čemu se radi. Ali najbolje da sami oni koji su glasali protiv, objasne zašto su to činili, jer mnogi su svoju političku karijeru gradili upravo na suverenitetu, na žrtvama, na agresiji. Neka objasne zašto danas, kad je trebalo stati na pravu stranu povijesti, pomoći narodu koji je unesrećen, oni su to odbili, izvlačeći se na nekakve priče o tome da je postojao nekakav sukob između unutarnje politike, što nije."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo