NA JADRANU SVE MANJE RADNIKA IZ SLAVONIJE: /

Nije teško pogoditi gdje su otišli; 'Moj kuhar ima tri razreda, a plaću veću od Kolindine'

Image
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

'Slavonac sezonac' postat će samo prazna fraza u Hrvatskoj jer je već u Istri, gdje ih je nekada puno radilo, nastupio manjak radne snage iz Slavonije

24.6.2019.
12:09
Goran Kovačić/PIXSELL
VOYO logo

Turistička sezona je odavno pokucala na vrata, a ugostitelji i drugi koji žive od turizma na Jadranskoj obali su u laganoj panici. U tijeku je potraga za konobarima, kuharima, sobaricama i pomoćnim osobljem, a domaćih radnika ni za lijek. Osobito ne Slavonaca. "Slavonac sezonac" postat će samo prazna fraza u Hrvatskoj jer je već u Istri, gdje ih je nekada puno radilo, nastupio manjak radne snage iz Slavonije. U centru Pule tako kiosci ne rade popodnevne smjene jer nema tko raditi. Isto tako, u novom hostelu koji je trebao biti spreman za sezonu također nema radnika. Kamo su otišli slavonski radnici? Putem Irske i Njemačke, piše Glas Istre.

"Do ove godine je bilo Slavonaca. Sada nema niti jednog. Svi su otišli za Njemačku. No ni tamo ne dobiju neke plaće. Tako izvrsni kuhari rade u Amazonovim skladištima. Žalosno je to jer su izvrsni kuhari koji ovdje imaju dobre plaće za naša primanja", kaže Leonida Milić Drandić, vlasnica restorana Kuglana na Punta Verudeli. Ove godine njezine su slavonske radnike u restoranu zamijenili Makedonci i Srbi, a veli da je MUP pun Tajlanđana i Filipinaca koji u redu čekaju za radne dozvole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZEMLJA KOJA IMA VIŠE OD TRI MILIJUNA RADNIKA SPREMNIH ZA HRVATSKO TRŽIŠTE: /

Ako nema Hrvata koji bi radili, ima tko će

Image
ZEMLJA KOJA IMA VIŠE OD TRI MILIJUNA RADNIKA SPREMNIH ZA HRVATSKO TRŽIŠTE: /

Ako nema Hrvata koji bi radili, ima tko će

Slavonci su bili stručan i iskusan kadar

Manjak radnika nije se dogodio preko noći. Umjesto na Jadran, Slavonci i Baranjci sve češće odlaze putem Irske, Austrije ili Njemačke. Kako piše Glas Slavonije, dok bi primjerice konobar u Hrvatskoj radio za mjesečnu plaću u visini od 6000 kuna ili bez prijave 8000 - 9000, u Austriji konobari zarade 1700 eura.

Image

10.05.2018., Stara gradska jezgra, Dubrovnik - Prepuna gradska jezgra. Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

"Slavonci su dosad činili čak 50 posto sezonaca, a sada je njihov udjel pao na 10 do 15 posto. S njima smo dobivali ne samo vrijedan nego i stručan, iskusan kadar. No struka je sada u tim poslovima pala na niske grane. Sve se svelo na zadovoljavanje kvantitete, jer i u ovogodišnjoj sezoni kronično nedostaje radne snage", upozorio je predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH) Eduard Andrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sezonski rad u Sparu

U krizi manjka sezonskih radnika i radnika općenito, Spar se domislio štosa za mamljenje radnika. Riječ je o akciji "Sa Sparom na more" u kojoj, osim radnog mjesta, uz plaću nudi i 1600 kuna naknade za odvojeni život, jamči 40 radnih sati na tjedan, slobodan dan u tjednu, ručnik i kremu za sunčanje. Jedan od Sparovih radnika koji je dobio posao preko spomenute akcije je i 29-godišnji Osječanin Ivan.

Image

Pula: Grupe turista u obilasku gradskih znamenitosti 30.08.2018., Pula - Grupe turista u obilasku gradskih znamenitosti. Photo: Dusko Marusic/Pixsell

"Došao sam na preporuku. Neki su dečki prošlog ljeta iz Slavonije radili i svidjelo im se. Bilo im je OK. Smještaj je u redu, imaš plaćen ručak i još 1600 kuna za odvojen život. Tamo sam za 3000 kuna radio posao koji je puno teži od ovoga, a ovdje mogu zaraditi gotovo dvostruko više, a opet je fizički puno lakše", kaže nam radišni Ivan, sezonac u Intersparu. Kaže da je situacija u Slavoniji katastrofalna te da svi odlaze u Njemačku i Irsku. "Možda jedan od 100 koji se iseli ode raditi na more", kaže Ivan kojem odvojenost ne pada teško.

Tvrdi da je dao otkaz prije negoli je došao u Pulu. Radio je za 3000 kuna i šef mu je rekao da se slobodno može vratiti na radno mjesto ako mu u Puli ne bude štimalo. Ivan će nakon sezone sreću potražiti negdje vani.

'Moj kuhar ima veću plaću od predsjednice'

Na sezonski posao u Pulu došla je i 38-godišnja Baranjka Sanja Stjepanović. Ona radi kao konobarica u bistrou u Kandlerovoj ulici, inače poznatoj po sezoncima. Kaže da joj posao nije naporan, ali kada bi znala jezik rado bi otišla u Njemačku. Posao joj nije naporan jer, kako kaže, ima dovoljno osoblja, lijepo se zaradi, ima smještaj i hranu i vrlo je zadovoljna šeficom Biljanom. Kaže da "nije sve u parama", ali isto tako smatra da ako nema novca, ne mogu se ni računi podmiriti. Zenaid Memić, vlasnik triju ugostiteljskih objekata, kaže da nema radne snage i kvalificiranog osoblja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Dubrovnik: Uvala Lapad prepuna turista 25.07.2018., Dubrovnik - Uvala Lapad prepuna turista. Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

"Dobar konobar ima od 1000 do 1200 eura. Kažem ja mom kuharu da on ima veću plaću od Kolinde Grabar-Kitarović, a on ne može vjerovati. Ima stan i hranu i veću plaću od predsjednice, a škole ima tri razreda, a Kolinda ima tri fakulteta. E sada, tko je tu pametan, a tko je lud? Doktor mora od zanatlije imati tri puta veću plaću. I onaj tko radi u općini mora imati dobru plaću. I policija mora imati dobru plaću da ne bude korumpirana. Svi ljudi koji su završili fakultet moraju imati bolje plaće od zanatlija, ali nije tako u Hrvatskoj. I opet nitko ne želi raditi. Država, koja nam je banana, mora to riješiti", govori uspješni ugostitelj Glasu Istre dok njegovi radnici kimaju glavom.

Sezonu, čini se, više neće spašavati Slavonci i Baranjci. Sve ono što nisu htjeli raditi ljudi s mora, objeručke su prihvaćali kontinentalci, mahom Slavonci. No, vremena se mijenjaju i čini se da je to prošlo svršeno vrijeme jer Slavonci se danas spašavaju radom u inozemstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo