NA DANAŠNJI DAN 1991. DOGODIO SE NAJŽEŠĆI NAPAD NA DUBROVNIK: / Neprijatelj je ispalio tisuće projektila i ubio 23 ljudi, ali grad nije osvojio

Image
Foto: AFP

Uz izgubljenu bitku za Srđ, neprijatelj je na današnji dan prije 26 godina svom žestinom napao Dubrovnik, naročito staru gradsku jezgru, pri čemu su poginula četiri branitelja i 19 civila

6.12.2017.
9:46
AFP
VOYO logo

Rano ujutro 6. prosinca 1991. godine snage ondašnje JNA i Teritorijalne obrane Crne Gore žestoko su napale Dubrovnik s kopna, mora i iz zraka nesmiljeno tukući iz svih oružja ne samo po prvim linijama obrane grada nego i po staroj gradskoj jezgri koja je bila pod zaštitom UNESCO-a. To je bio šesti i najžeći dan razarajuće kampanje kojoj je za cilj bilo osvajanje Dubrovnika.

Image
OBLJETNICA AGRESIJE NA DUBROVNIK: /

Prošlo je 26 godina od početka napada na jug Hrvatske u Domovinskom ratu

Image
OBLJETNICA AGRESIJE NA DUBROVNIK: /

Prošlo je 26 godina od početka napada na jug Hrvatske u Domovinskom ratu

Cijeli grad su branila samo 163 branitelja

Na grad je tog "crnog petka" palo nekoliko tisuća projektila, a život su izgubila četvorica branitelja te 19 civila, dok su deseci ljudi bili ranjeni. U napadu koji je trajao cijeli dan oštećeno je oko 460 zgrada i nanijeta je neprocjenjiva materijalna šteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dubrovnik su toga dana na prvim crtama obrane grada od brojčano nadmoćnijeg i bolje naoružanog neprijatelja branila 163 branitelja.

Osim stare gradske jezgre, pod najjačim udarom topništva i neprijateljskih snaga bila je utvrda Imperial na brdu Srđ iznad Dubrovnika, zatim hotel Belveder te naselja Sustjepan i Nuncijata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapravo najjači napad podnijeli su i junački odbili malobrojni branitelji u utvrdi Imperial, koju je na strateški važnoj točki iznad same stare gradske jezgre izgradila Napoleonova vojska još početkom 19. stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Siloviti napad nakon izgubljene bitke za Srđ

U utvrdi Imperial i okolnim fortifikacijskim objektima koji su tog 6. prosinca 1991. godine bili prva, a ujedno i zadnja linija obrane grada, nalazio se 21 branitelj iz Dubrovnika te 13 pripadnika HOS-a koji su prethodno gliserima uspjeli doći do Dubrovnika. Grad je u to vrijeme i s kopna i s mora bio u višemjesečnoj blokadi.

Oni su uspjeli odbiti silovite napade, a bitka za Srđ smatra se jednom od najvećih pobjeda Hrvatske vojske u Domovinskom ratu. Upravo zbog neuspjelih pokušaja zauzimanja Srđa i utvrde Imperial, srpsko-crnogorske snage su svoju nemoć svom žestinom iskalile tukući iz sveg raspoloživog oružja po samom gradu i njegovoj povijesnoj jezgri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malobrojna obrana Dubrovnika junački je obranila grad, a po 163 branitelja koji su sudjelovali u tom junačkom pothvatu, naziv je dobila kasnije osnovana 163. brigada Hrvatske vojske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo