NA 'BUBNJU' SVE VIŠE OVRŠENIH NEKRETNINA: / Kod Virovitice se prodaje kuća za samo 720 kuna, iako u njoj ljudi još žive

Image

Od početka godine do 26. ožujka FINA je primila 1.182 zahtjeva za prodaju ovršenih nekretnina pa bi do kraja godine brojka ponovo mogla prijeći četiri tisuće, kao u predpandemijskoj 2019. godini

7.4.2021.
20:28
VOYO logo

Od 18. travnja do 18. listopada prošle godine zbog epidemije koronavirusa bile su zaustavljene ovrhe na novčanim sredstvima, uključujući i plaće i mirovine, pa su dužnici tih šest mjeseci imali deblokirane račune. U tom razdoblju smanjen je i broj zahtjeva za prodaju ovršenih nekretnina i pokretnina dužnika. Gotovo polovicu lanjskih zahtjeva za prodaju tih nekretnina FINA je zaprimila u prva tri mjeseca, prije nego što je koronakriza blokirala Hrvatsku.

No, ako je suditi po broju zahtjeva u ovoj godini, zastoj je bio privremen i nastavljaju se ovrhe na nekretninama, koje su vlasnici izgubili kroz ovršne i stečajne postupke, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŠTO NAKON 31. OŽUJKA? Pandemija nije gotova, a banke više neće produljivati moratorije na kredite: /

Ovo će pogoditi puno ljudi...

Image
ŠTO NAKON 31. OŽUJKA? Pandemija nije gotova, a banke više neće produljivati moratorije na kredite: /

Ovo će pogoditi puno ljudi...

Povratak na predpandemijske brojke

U 2020. je FINA, koja provodi elektroničku dražbu nakon ovrhe i stečaja, od sudova dobila 2.573 zahtjeva za prodaju nekretnina, od čega se 1.687 odnosilo na nekretnine koje su vlasnici izgubili u ovršnom postupku, dok ostalo otpada na stečaj. Godinu dana ranije u Finu su pristigla ukupno 4.342 zahtjeva za prodaju nekretnina, od čega se 3.222 odnose na ovršne postupke. Podaci za prva tri mjeseca ove godine sugeriraju da bi se, ako zahtjevi nastave pristizati istim ritmom, po tom pitanju mogli vratiti na predpandemijske brojke. Od početka godine do 26. ožujka FINA je primila 1.182 zahtjeva za prodaju nekretnina pa bi do kraja godine brojka ponovo mogla prijeći četiri tisuće.

Novi list piše kako je, prema podacima FINA-e, u prošloj godini elektronička dražba za nekretnine, koje su njihovi vlasnici izgubili kroz ovrhu i stečajeve, u 1.131 slučaju završila valjanom ponudom. No, dosad su novi vlasnici u 648 slučajeva uplatili cijenu koju su ponudili, dok se za ostatak još čeka uplata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na dražbi kuća koja 'nije slobodna od osoba i stvari'

U FINA-inom očevidniku nekretnina trenutno su podaci za više od 1.200 kuća i gotovo 800 stanova koji se prodaju u ovršnom postupku. Nekretnina je više jer se prodaju i oranice, livade, stambene zgrade, tavani, podrumi, gospodarske zgrade… Primjerice, kuća u jednom selu u Virovitičko-podravskoj županiji, koja na prvoj dražbi nije prodana na drugoj će se dražbi koncem travnja prodavati za najnižu cijenu od 720 kuna. Iz očevidnika se ne može saznati u kakvom je stanju, tek da je procijenjena vrijednost te kuće bila 1.200 kuna. Za tu nekretninu još stoji da se uz nju na dražbi prodaje i dvorište, ali i da "nije slobodna od osoba i stvari", što znači da u njoj još uvijek netko živi. Kuća je "skupni predmet prodaje", što znači da je u ovrsi njezin vlasnik izgubio još neke nekretnine.

S druge strane, piše Novi list, u velikim gradovima kuće i okućnice se prodaju i za nekoliko milijuna kuna, a u nekim slučajevima ti iznosi prelaze i 10 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo