Muškarci su sve češće žrtve nasilja svojih supruga

Svakom muškarcu je neugodno priznati da ga zlostavlja žena.

13.7.2011.
17:45
VOYO logo

Mladića iz Vukovara fizički i psihički zlostavljao je očuh. Vrijeđao ga je, tukao, noću izbacivao iz kuće i uskraćivao mu hranu. Kada torturu više nije mogao podnijeti muškarac je pomoć zatražio u osječkom Skloništu za žrtve nasilja u obitelji. Njegova priča nije rijetkost - samo u 2010. godini zbog zlostavlja pomoć djelatnika Skloništa potražilo je pet muškaraca.

Zanimljivo je da je žrtva iz ove priče pronašla utočište u ustanovi koja brine isključivo o ženama i djeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Situacija je bila takva da on jednostavno nije imao kamo, a pomoći mu se moralo. S obzirom na to da je bila riječ o odraslom muškarcu maksimalno smo ga odvojili od žena u Skloništu kako ne bi došlo do nepriličnih odnosa. No, iako nikome ne odbijamo pomoći kada je u teškoj situaciju muškarce upućujemo da preko Centra za socijalnu skrb pronađu spas u Domu svetog Vinka.

Na žalost, nemamo mogućnosti da muške i ženske žrtve nasilja smještamo odvojeno, a njihov suživot nije preporučljiv. Naime, žrtve zlostavljanja su jako osjetljive, željne nježnosti i normalnih muško-ženskih odnosa, tako da je njihovo povezivanje na toj razini kada provode 24 sata zajedno neizbježno, a istovremeno, zbog njihovog dobra, neprihvatljivo", kaže za Glas SlavonijeSanja Živković, socijalna pedagoginja iz Skloništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Muškarci koji u Skloništu traže pomoć najčešće trpe zlostavljanje od svojih supruga, kaže Živković i dodaje da se rodila ideja da se osiguraju osnovni preduvjeti za otvaranje muškog skloništa.

"Svakom muškarcu je neugodno priznati da ga zlostavlja žena. Za njih je to velika sramota, pa se nerijetko događa da se, nakon što nam olakšaju dušu, vraćaju svojim kućama", zaključuje Živković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo